Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ : Νέο Μνημόνιο και αντιμνημονιακά μέτρα



Νέο Μνημόνιο και αντιμνημονιακά μέτρα
 
Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ

H «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα, αναλογιζόμενη ίσως τις επιπτώσεις από την εφαρμογή όσων προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές μας και το Μνημόνιο που την ακολουθεί (το τρίτο και φαρμακερό), αποφάσισε να εφαρμόσει αντιμνημονιακά μέτρα. Αυτό το αντιμνημονιακό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει πέντε τομείς δραστηριότητας, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και το επεξεργάζεται η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας που είναι αρμόδια για τον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου και αφορά τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Το πρώτο μέτρο αφορά τη δωρεάν σίτιση περίπου 600.000 μαθητών δημοτικών σχολείων σε περιοχές φτώχειας και υψηλής ανεργίας. Τη χρηματοδότηση της σχετικής δαπάνης βασικά θα την αναλάβει η Εθνική Τράπεζα, με τη συνδρομή (εθελοντική) επιχειρήσεων και ιδιωτών. Ήδη η Εθνική έχει δεσμευτεί να διαθέσει για τον σκοπό αυτόν 300.000 ευρώ για φέτος και ίσο ποσό και για το επόμενο έτος. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να εξασφαλίσει και χρηματοδότηση από την ΕΕ, δηλαδή από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA).

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει τη διάθεση τροφίμων που παραμένουν αδιάθετα στα χωράφια και στα καταστήματα. Αυτά τα τρόφιμα, αν είναι κατάλληλα για ανάλωση, θα διανέμονται σε ανέργους, σε στερούμενους εισοδήματος και σε χαμηλού / ανεπαρκούς εισοδήματος.

Το τρίτο μέτρο προβλέπει την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη λειτουργία αγοράς χωρίς μεσάζοντες. Οι υπαίθριες αυτές αγορές θα μπορούν να λειτουργούν σε όλες τις περιοχές χωρίς τις πληθυσμιακές απαγορεύσεις που ισχύουν τώρα (δηλαδή μόνο σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων).

Το τέταρτο μέτρο προβλέπει τη νομοθέτηση απαγόρευσης στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετούν στα σκουπίδια ή να καταστρέφουν τρόφιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και θα τις υποχρεώνει να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε δομές αλληλεγγύης των ΟΤΑ και του υπουργείου Εργασίας για δωρεάν διανομή στους πάσχοντες πολίτες.

Το πέμπτο μέτρο, τέλος, προβλέπει τη δημιουργία κάρτας ελεύθερης διακίνησης στις αστικές συγκοινωνίες, που θα δοθούν σε ανέργους, πολύτεκνους, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ και σε πολίτες άνω των 65 ετών, χωρίς άλλα κριτήρια.

Ασφαλώς, η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή ορισμένα μέτρα που να ελαφρύνουν το βάρος από το τρίτο και φαρμακερό… αριστερό Μνημόνιο είναι σωστή και αξιέπαινη, όμως τα μέτρα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μας θυμίζουν την ομελέτα χωρίς αυγά. Ή, αν προτιμάτε, την «ασπιρίνη για τον καρκίνο». Και η μεγαλύτερη αδυναμία τους είναι ότι δεν καλύπτουν καθόλου τα προβλήματα που δημιουργεί το Μνημόνιο στις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα συνεχίσει να υποφέρει από λουκέτα και ανεργία. Αντιμνημονιακά μέτρα που να μην αγγίζουν τα προβλήματα της αγοράς (και των επιχειρήσεων, φυσικά) μοιάζουν να είναι μετέωρα βήματα χωρίς κατεύθυνση. Οι ιεροεξεταστές της «τρόικας» (τώρα που ονομάζονται «θεσμοί») αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς δημοσιονομικό κόστος δεν μπορούν να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης από τις πληγές των Μνημονίων. Και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει ανακούφιση του ελληνικού λαού. Και οι σχετικές αποφάσεις μοιάζουν με επικοινωνιακά και μόνο παιχνίδια.

Θεωρούμε αληθινή την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαφρώσει τον πόνο που θα προκαλέσει το νέο Μνημόνιο και για τον λόγο αυτόν παίρνουμε το θάρρος να προτείνουμε στην κυβέρνηση τα παρακάτω μέτρα, που ασφαλώς έχουν κάποιο δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα ανακουφίσουν την οικονομία μας και κατ' επέκταση και τον ελληνικό λαό. Θα είναι βάλσαμο στις πληγές που θα προκαλέσει το τρίτο Μνημόνιο. Προτείνουμε λοιπόν στην «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει τα παρακάτω αντιμνημονιακά μέτρα, που ασφαλώς έχουν κάποιο δημοσιονομικό κόστος, που όμως γρήγορα θα αντισταθμιστεί, καθώς θα βοηθήσουν ισχυρά και την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας:

α) Αναστολή εφαρμογής του μέτρου της προείσπραξης του φόρου εισοδήματος για περιορισμένο χρονικό διάστημα (έστω π.χ. για μία τετραετία). Στην αναστολή της προείσπραξης να συμπεριληφθούν οι συντάξεις, οι μισθοί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) καθώς και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τζίρο κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο. Έτσι θα ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θα ενισχυθεί επίσης και η κατανάλωση, βασική προϋπόθεση για μια αναπτυξιακή πορεία. Όσο η κατανάλωση μειώνεται, η ανάπτυξη απομακρύνεται και φωλιάζει η ύφεση. Να γιατί η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει πάση θυσία τη μείωση των εισοδημάτων.

β) Θεσμοθέτηση κινήτρων στις επιχειρήσεις για πραγματοποίηση νέων ή συμπληρωματικών επενδύσεων από λειτουργούσες επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό ασφαλώς θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας, που είναι σοβαρότατο πρόβλημα για τη χώρα μας και καθιστά αδύνατη την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Πρωταθλήτρια η Ελλάδα και στην ανεργία, κυρίως σε αυτή των νέων. Και με τα Μνημόνια προβλέπονται μέτρα που γιγαντώνουν την ανεργία, αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό σημαίνει ότι οι τάχα εταίροι μας δεν είναι παρά ψυχροί κερδοσκόποι δανειστές, με στόχο να αρπάξουν σε τιμές ευκαιρίας ελληνικές περιουσίες, δημόσιες και ιδιωτικές.

γ) Κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων. Στην προσπάθεια για τον περιορισμό της ανεργίας θα έπρεπε να βοηθήσουν και τα αρμόδια ταμεία της ΕΕ. Πάντως, στον τομέα της πάταξης της ανεργίας, όλα τα προγράμματα της ΕΕ ή παρέμειναν στο στάδιο του σχεδιασμού και έμειναν χωρίς εφαρμογή ή εφαρμόστηκαν χωρίς κατάλληλη προπαρασκευή και απέτυχαν. Ο κ. Γιούνκερ θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το πρόβλημα της μείωσης της ανεργίας, για να πειστούν οι λαοί των κρατών-μελών ότι η σημερινή ηγεσία της ΕΕ ασχολείται και με τα δικά τους προβλήματα.

δ) Εξαγορά των «κόκκινων δανείων» που αφορούν επιχειρήσεις ή ιδιώτες και λιμνάζουν στα συρτάρια των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Αυτό θα φέρει ανακούφιση και στα αδύναμα νοικοκυριά και στις προβληματικές επιχειρήσεις, που θα γλιτώσουν από τα νύχια των ντόπιων και ξένων κερδοσκόπων, που καραδοκούν να αρπάξουν την ευκαιρία να ληστέψουν τους οφειλέτες.

ε) Τέλος, προτείνουμε την υιοθέτηση μέτρων για την τόνωση της παραγωγής εξαγόμενων προϊόντων, που μπορούν να φτάσουν και σε μια έμμεση (απόκρυφη) επιδότηση εξαγωγών, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Ας επιλέξει η κυβέρνηση ορισμένα από τα μέτρα αυτά, ώστε η αντιστάθμιση στα λαοκτόνα μνημονιακά μέτρα να γίνει πραγματικότητα και όχι απλά επικοινωνιακό παιχνίδι. 

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: