Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Οφθαλμική γυμναστική





Οφθαλμική γυμναστική
Οι οφθαλμίατροι συνιστούν πέντε βασικές απλές ασκήσεις, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών των ματιών και στη βελτίωση της όρασης. Όταν τις εκτελείτε, είναι καλύτερα να ανοιγοκλείνετε τα μάτια κάποιες φορές πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Μπορείτε επίσης να ξεπλένετε τα μάτια και το πρόσωπο σας με κρύο νερό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ,
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

1. Για δύο λεπτά, αρχίστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ανά 4 δευτερόλεπτα. Αμέσως
μετά παρατηρήστε πώς νιώθουν τα μάτια σας, π.χ. αν είναι κουρασμένα, βαριά, ξεκούραστα κ.ο.κ. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να μην τα ανοιγοκλείσετε καθόλου ανά 30 δευτερόλεπτα τη φορά, για δύο λεπτά. Το ανοιγόκλειμα των ματιών είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε την υγρασία τους και συμβάλλει στο να αποβάλουν μέρος της πίεσης που τους ασκείται.
2. Τεντώνετε το χέρι σας, έχοντας τον αντίχειρα σε θέση οτοστόπ. Συγκεντρώνετε το βλέμμα στον αντίχειρα και σιγά-σιγά τον πλησιάζετε προς το μέρος σας, ενώ συνεχίζετε να έχετε εστιασμένα τα μάτια επάνω του, μέχρι να έρθει στα περίπου 7 εκ. από το πρόσωπο σας. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, μετακινείτε αργά τον αντίχειρα σας στην αρχική του θέση. Το «ζουμάρισμα» βοηθάει να βελτιώσετε την ικανότητα σας να εστιάζετε και οξύνει την όραση.
3. Φανταστείτε ότι μπροστά στα μάτια σας υπάρχει ένα γιγάντιο 8. Το γυρνάτε νοερά στο πλάι και προσπαθείτε να σχηματίσετε αργά τη φιγούρα του με τα μάτια σας. Αυτό το κάνετε για μερικά λεπτά μία φορά δεξιόστροφα και μία αριστερόστροφα. Έτσι, θα γυμνάσετε τους μυς των ματιών και θα αυξήσετε την ελαστικότητα τους.
4. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και ακουμπήστε τους αγκώνες στα γόνατα σας. Κλείστε τα μάτια και καλύψτε τα με τις παλάμες σας ως εξής: τα δάχτυλα να ακουμπάνε στο μέτωπο και οι καρποί μαλακά στα ζυγωματικά σας. Πρέπει να μπορείτε να ανοιγοκλείνετε ελεύθερα τα μάτια σας και να μην τους ασκείτε πίεση. Μείνετε έτσι για μερικά λεπτά. Θα αποφορτίσετε μάτια και μυαλό από το άγχος της ημέρας.
5. Τοποθετήστε τον αντίχειρα σας περίπου 25 εκ. μπροστά από το πρόσωπο σας και επικεντρωθείτε σε αυτόν. Στη συνέχεια, εστιάστε σε κάποιο άλλο αντικείμενο, αρκεί να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 - 50 εκ. από την ευθεία σας. Κάθε φορά που εστιάζετε στον αντίχειρα σας, εισπνέετε βαθιά, εστιάζετε στο άλλο αντικείμενο και το αντίστροφο. Κάντε την άσκηση για 2 έως 3 λεπτά κάθε φορά.  

g/K magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: