Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Στοιχειώδεις οδηγίες υγιεινής για το καλοκαίρι






Στοιχειώδεις οδηγίες υγιεινήςγια το καλοκαίρι
Τέσσερα άρθρα 
από τον

Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Κανόνες υγιεινής και ηλιοπροστασίας
Εύκολα μέτρα πρόληψης για εγκαύματα από τον ήλιο, τις μολύνσεις, τα κουνούπια και τις ψείρες, που δεν πρέπει να ξεχνιούνται από γονείς και παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι... απειλές αυξάνονται, λόγω συνθηκών ή της διαβίωσης εκτός σπιτιού.
Το καλοκαίρι έφθασε και πρέπει να το χαρούμε. Όλα γίνονται κατορθωτά όταν η δίψα για χαρά συνδυαστεί με σύνεση και αυτοπειθαρχία. Εγκαύματα από τον ήλιο και μολύνσεις τιθασεύονται με την τήρηση απλών κανόνων πρόληψης.
Ιδιαίτερα τα παιδιά εύκολα ξεφεύγουν από τους κανόνες υγιεινής. Τους υπενθυμίζουμε, για παράδειγμα, να μην τρώνε φαγητό με το χέρι. Να χρησιμοποιούν πάντα καθαρά σκεύη και καθαρά σερβίτσια στο σερβίρισμα σαλάτας. Διαφορετικά, μικρόβια, μύκητες ή ιοί, κάνουν... πάρτι. Μια χειραψία, επίσης, την ώρα του φαγητού, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα λίγες ώρες αργότερα. Ωστόσο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο οτι «υγειονομικά υπεύθυνοι», είμαστε οι ίδιοι, και πρέπει να... απαλλάξουμε το χέρι μας από διάφορα μικρόβια. Έτσι, το συχνό, καλό πλύσιμο των χεριών είναι επιβεβλημένο. Αν, λόγω συνθηκών είναι δύσκολο, τότε χρησιμοποιήστε άφοβα αλκοολούχα μαντηλάκια. Βασικός κανόνας, επίσης, που πρέπει να υπενθυμίζουμε στα παιδιά είναι η ηλιοπροστασία. Αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και συχνή ανανέωση είναι απαραίτητη, καθώς τα παιδιά κάθονται συνήθως στον ήλιο πολύ περισσότερο από τους ενήλικες.


Το επικίνδυνο χάδι του ήλιου
Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και ποια είναι η σωστή πρόληψη .
Ο ήλιος δεν είναι πάντα φίλος. Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Καθώς προκαλεί πρόωρο γήρας και άλλες παθήσεις του δέρματος αλλά και καταρράκτη στα μάτια. Οι πιγκουίνοι της Αλάσκας την τελευταία 20ετία παρουσίασαν αιφνίδια «επιδημία» καταρράκτη.
Η πάθηση αποδίδεται στην υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η στοιβάδα του όζοντος παρουσίασε σημαντική λέπτυνση πάνω από την περιοχή. Η στοιβάδα του όζοντος είναι η φυσική μας ασπίδα μπροστά στα φλογερά και επικίνδυνα χάδια του ήλιου.
Κάθε φορά που η ηλιακή ακτινοβολία «χτυπά» το δέρμα τα κύτταρα μας παράγουν μελανίνη για να το προστατεύουν.
Υπάρχουν δύο τύποι ακτινών (UVA και  UVB). Οι UVA «γερνούν» το δέρμα. Οι UVB προκαλούν χαρακτηριστικό μαύρισμα και, ίσως, καρκίνο. Έντονα ηλιοεγκαύματα στην παιδική ηλικία δυνατόν να αναπτύξουν μελάνωμα αργότερα, στην ενήλικη ζωή.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός δεν ξεχνά ποτέ! Προσέξτε π.χ. ότι οι νυχτερινές αρθραλγίες εμφανίζονται στις θέσεις παλαιών κακώσεων ή καταγμάτων των οστών σας έτη πριν. Οι καπνιστές, πάλι, παραπονιούνται για προβλήματα και βήχα που οφείλονται στο τσιγάρο που χρόνια κάπνιζαν αν και τα τελευταία πέντε το έκοψαν, ενώ η χρόνια βρογχίτιδα παραμένει. Επίσης, τα «γραμμάτια της χοληστερίνης» στους καρδιοπαθείς δεν αποσβαίνονται ποτέ.
Το μπαλονάκι και η θρομβόλυση δεν είναι ίαση. Πρόκειται περί υποχρεωτικού διακανονισμού κατόπιν επικίνδυνης διαπραγμάτευσης, καθώς το χειρουργείο και η συνεχής λήψη φαρμάκων δεν είναι ευχάριστα. Τα προβλήματα αυτά προέκυψαν κατόπιν έκθεσης του οργανισμού μας σε «τοξικούς» παράγοντες. Το ίδιο συμβαίνει με την παρατεταμένη ηλιοέκθεση (όχι ηλιοθεραπεία). Ωστόσο, όλα τα ανωτέρω έχουν ένα μοναδικό καλό. Είναι προβλέψιμα, άρα προλήψιμα. Αρκεί η πρόληψη να είναι έγκαιρη και σωστή.

ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
• Φορέστε πλατύγυρο καπέλο και μεγάλα μαύρα γυαλιά με προστατευτικούς απορροφητικούς φακούς.
• Φορέστε από το πρωί αντηλιακό με ανάλογο δείκτη προστασίας. Ύστερα από λίγες ώρες επαναλάβετε τη χρήση του.
• Φορέστε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα.
• Μην αφήνετε τα παιδιά γυμνά στην παραλία, ούτε χωρίς καπέλο. Το αντηλιακό είναι περισσότερο απαραίτητο στα παιδιά. Ιδιαίτερα τα κάτω των 12 μηνών δεν πρέπει καθόλου να εκτίθενται στον ήλιο.
• Πολλά φάρμακα (αντιβιοτικά, διουρητικά, αντιυπερτασικά) προκαλούν φωτοευαισθησία, με εκδηλώσεις από το δέρμα, μετά από ηλιοθεραπεία.
• Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.
Είναι αγνωσία που η ομορφιά και η ελκυστικότητα του ηλιοκαμένου σώματος λανσάρονται ως ομορφιά και υγεία. Η άσκοπη πρόωρη φωτογήρανση -που πάντα δημιουργείται- από την παρατεταμένη ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί ως οδυνηρή φορολόγηση. Οι «κωδικοί» του ανθρώπινου DΝΑ αποκαλύπτουν ότι αυτό προώρισται να επιβιώσει και μετά τα 125 έτη. Αρκεί πάντα να ακολουθεί πιστά τις εντολές της φύσης, που άλλωστε λειτουργούν άκρως προστατευτικά για εκείνον.


Επιχείρηση... καθαρά χέρια!
Αποτελεσματική προφύλαξη του οργανισμού από ανεπιθύμητες επιμολύνσεις εύκολα επιτυγχάνεται, όταν κατορθώνουμε να διατηρούμε τα χέρια μας «καθαρά». Ωστόσο, αυτός ο άριστος τρόπος προστασίας δύσκολα επιτυγχάνεται στην καθημερινή ρουτίνα της ζωής.
Οι «κοινωνικές χειραψίες» ή κάποια μολυσμένα αντικείμενα (είδη γραφείου, πόμολα πόρτας, υπολογιστής, Tablet, τηλεκοντρόλ), αλλά και στην παραλία ρακέτες, ξαπλώστρες κλπ εύκολα μας μεταδίδουν επιβλαβή μικρόβια, ιούς, μύκητες. Επίσης, από κοινωνική συνήθεια θεωρούμε -λανθασμένα- τις χειραψίες αθώες. Ωστόσο, όταν κάνουμε χειραψίες π.χ. με ένα πιθανώς μολυσμένο άτομο με τον ιό της γρίπης ή κάποιας εντερίτιδας και μετά ακουμπάμε με τα χέρια μας τα μάτια, το στόμα, τη μύτη, τότε οι μολυσματικοί μικροοργανισμοί που πήραμε με τη χειραψία εισέρχονται στον οργανισμό μας. Η μετάδοση εύκολα γίνεται επιμόλυνση σε άτομα με μειωμένη ανοσοβιολογική αντίσταση, π.χ. παιδιά.
Στις περισσότερες εκδηλώσεις είναι δύσκολο να πλένουμε τα χέρια μας συχνά, αν και αυτή η τακτική είναι σωστή. Σ' αυτές τις περιπτώσεις τα μικρά υγρά μαντιλάκια είναι η πλέον σωστή ιατρικά και άμεση εφαρμόσιμη λύση.
Τα μαντιλάκια λόγω μεγέθους, κατάλληλης συσκευασίας και εμφάνισης είναι απολύτως εύχρηστα. Επίσης είναι εμποτισμένα με ειδικά αντιβακτηριακά καθαριστικά και προστατευτικά για το δέρμα διαλύματα, που φυσικά εξουδετερώνουν μικρόβια και απομακρύνουν αποτελεσματικά βρωμιές. Συνήθως αυτά περιέχουν και επιλεγμένες δερματολογικά ουσίες για ενυδάτωση και άλλα δερμοκοσμητικά υγρά που αναζωογονούν το δέρμα. Η ευρεία χρήση τους διεθνώς από δεκαετίες αποδεικνύει την απόλυτη χρησιμότητα και ασφάλεια που μας χαρίζουν.


Ενοχλητικά τσιμπήματα
Έξυπνοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους ενοχλητικούς επισκέπτες, τα κουνούπια.
Το καλοκαίρι συνοδεύεται και από ετερόκλητες; μικροταλαιπωρίες, όπως :             γαστρεντερίτιδες, αλλεργίες αλλά και από προβλήματα που προκαλούνται από κουνούπια ή σκνίπες.
Οι «μεταδιδόμενες» αυτές ασθένειες είναι πια συνήθως αβλαβείς στον τόπο μας, αλλά επειδή είναι συχνές πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά, έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι τόσο επιτυχείς όσο εμείς είμαστε προσεκτικοί στα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται.
Προτιμήστε να κοιμηθείτε μέσα σε κουνουπιέρα που να «σφραγίζει» όλο το κρεβάτι. Ακόμα αυτή μπορεί να είναι εμποτισμένη με κάποιο εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό. Αρκεί να έχετε βεβαιωθεί ότι αυτή η ουσία δεν προκαλεί αλλεργία.
Επιλέξτε κτίρια ή ξενοδοχεία με κλιματισμό ή με σήτες σε πόρτες, πα-ράθυρα.Αποφύγετε να βρίσκεστε στο ύπαιθρο τις ώρες που τα κουνούπια αναζητούν τροφή, από το σούρουπο μέχρι την ανατολή του ηλίου. Αν βγείτε το βράδυ, καλύψτε όλο το σώμα με κάτι λεπτό και ελαφρύ, αλλά αυτό να προστατεύει κάθε ακάλυπτη περιοχή του σώματος. Ποτέ κοντομάνικα ή «κο-ντοπαντέλονα».
Υπάρχουν σπρέι και αλοιφές δέρματος που είναι απωθητικές για τα κουνούπια, πολλοί τις χρησιμοποιούν με επιτυχία. Να θυμάστε ότι κάθε μέτρο πρόληψης είναι σημάδι ευφυΐας και θα σας απαλλάξει από πολλά άγχη.  

ΔΙΩΞΤΕ ΤΟ...
ΒΑΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ
• Παρά την παλαιά αντίληψη, οι ψείρες δεν σχετίζονται με παραμελημένη υγιεινή. Ιδιαίτερα, οι ψείρες του κεφαλιού επιβιώνουν και μεταδίδονται καλύτερα πάνω σε καθαρά μαλλιά, παρά σε βρώμικα. Εμφανίζονται παντού και πάντοτε όταν τα κεφαλάκια δύο μικρών παιδιών σμίγουν ή ανταλλάσσουν τα καπέλα τους και αυτό ισχύει και το καλοκαίρι.
• Τα μικροσκοπικά αυτά παράσιτα ζουν πάνω μας και τρέφονται από το αίμα μας. Είναι πολύ ενοχλητικά και μεταδίδονται εύκολα, ωστόσο σπάνια προκαλούν ουσιαστικό πρόβλημα.
•Στόχος μας πάντα είναι να απομακρυνθούν έγκαιρα όλες οι ψείρες και οι κόνιδες (τα αβγά τους). Απαιτούνται αρκετές προσπάθειες, γιατί οι ενήλικες ψείρες «μεταναστεύουν» για λίγες ώρες, για να «ξεφύγουν» στα ρούχα, τα σκεπάσματα, τα καπέλα. Οι κόνιδες εξοντώνονται πιο δύσκολα. Η φθειροκτονία της κεφαλής επιτελείται με σαμπουάν που περιέχουν φθειροκτόνες ουσίες. Ακολούθως ψείρες και κόνιδες αφαιρούνται με ειδικές χτένες με χαρακτηριστικά πυκνά δόντια. Για καλύτερα αποτελέσματα ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες κάθε σαμπουάν ή εντομοκτόνου κρέμας που εμπιστεύεστε. Να θυμάστε ότι για λόγους πρόληψης, την ίδια αγωγή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα μέλη της οικογένειας.
• Πλύνετε ρούχα, σεντόνια, καπέλα στο πλυντήριο. Στεγνώστε και σιδερώστε προσεκτικά όλα τα ρούχα και ιδιαίτερα τις πτυχές τους και τις ραφές τους.
•Συζητήστε το θέμα με τη δασκάλα ή τον αρχηγό της κατασκήνωσης, ώστε να μην επεκταθεί το... φαινόμενο.
"TV ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: