Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



Ο ανεπαρκής ύπνος ανεβάζει την αρτηριακή πίεση τη νύχτα
Σύμφωνα με νέα έρευνα από την κλινική Mayo, η οποία παρουσιάστηκε στο 64ο ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο, τα άτομα που περνούν παρατεταμένες χρονικές περιόδους ελλιπούς ύπνου, εκδηλώνουν αύξηση στην αρτηριακή τους πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο ανεπαρκής ύπνος το βράδυ αποτελεί μια «σιωπηλή» μάστιγα στη σύγχρονη κοινωνία. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με πολλά ατυχήματα και λάθη στον χώρο εργασίας, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία (ιατρικά λάθη, ατυχήματα εργαζομένων σε κατασκευαστικά έργα κ.ά.).
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, καθώς και ο καρκίνο, ο πρόωρος θάνατος και η μειωμένη ποιότητα ζωής.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 8 ατόμων ηλικίας 19 με 36 ετών, οι οποίοι είχαν κανονικό σωματικό βάρος. Το πείραμα διήρκεσε συνολικά 16 ημέρες. Οι πρώτες 4 ημέρες ήταν η περίοδος «εγκλιματισμού». Στη συνέχεια ακολούθησαν 9 ημέρες που οι συμμετέχοντες είτε στερούνταν τον ύπνο (4 ώρες ύπνου το βράδυ) είτε κοιμόντουσαν κανονικά (9 ώρες ύπνου το βράδυ). Τέλος, οι συμμετέχοντες πέρασαν 3 ημέρες «επαναφοράς» του οργανισμού τους σε κανονικούς ρυθμούς. Οι ερευνητές ήλεγχαν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων τακτικά κατά τη διάρκεια και των 16 ημερών. Διαπίστωσαν ότι κατά τις βραδινές ώρες, οι μέσες μετρήσεις της πίεσης των συμμετεχόντων, όταν εκείνοι στερούνταν τον ύπνο ήταν μεγαλύτερες από ό,τι εκείνες, όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν κανονικά. Συγκεκριμένα η διαφορά ήταν 115/64 mm/Hg έναντι 105/57 mm/Hg.
Κανονικά, περιμένει κανείς την αρτηριακή πίεση να πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ήταν αληθές κατά τη διάρκεια της περιόδου στέρησης ύπνου.
Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Naima Covassin, επισήμανε σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι η υψηλή πίεση του αίματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Για πρώτη φορά, αποδείξαμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί αύξηση στην πίεση του αίματος τη νύχτα και ακυρώνει τη φυσική τάση του οργανισμού, να ρίχνει την πίεση τις νυχτερινές ώρες».
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ" 



Υπνική άπνοια: Άμεση η σχέση της με την πρόωρη απώλεια μνήμης
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν πρόωρη απώλεια μνήμης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.
Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν ιατρικές βάσεις δεδομένων και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 2.400 άτομα άνω των 55 ετών. Διαπιστώθηκε πως όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια εκδηλώνουν προβλήματα με τη μνήμη και τη συλλογιστική τους ικανότητα δέκα χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με άτομα που απολαμβάνουν έναν ήσυχο ύπνο.
Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από υπνική άνοια φάνηκε να εκδηλώνουν δυσκολίες περίπου στην ηλικία των 75-80, κατά μέσο όρο 10 χρόνια νωρίτερα από τα άτομα που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με την αναπνοή την ώρα του ύπνου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.
Ωστόσο, όσοι από τους πάσχοντες έλαβαν θεραπεία για την υπνική άπνοια, με τη χρήση μηχανήματος διευκόλυνσης της αναπνοής (CPAP), δεν εκδήλωσαν πρώιμη απώλεια μνήμης.
Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες ώστε να αποσαφηνιστεί η σχέση υπνικής άπνοιας και απώλειας μνήμης, ωστόσο τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στον ήδη τεράστιο όγκο δεδομένων που υποδεικνύουν ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με επιπλοκές για την υγεία.
Στα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια, οι μύες που βρίσκονται στο λαιμό μπλοκάρουν την αναπνευστική οδό, παρακωλύοντας τη διαδικασία της αναπνοής. Οι πάσχοντες συνήθως ροχαλίζουν πολύ δυνατά και ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα.
Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας σε ζωτικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, καθώς η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να συνεπάγεται ότι τα όργανα δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες οξυγόνου.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/328631-ypniki-apnoia-amesi-i-sxesi-tis-me-tin-proori-apoleia-mnimis#ixzz3aVoJIy4C
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: