Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Έρπης ο ενοχλητικός… συγκάτοικος




Ενοχλητικός… συγκάτοικος
Πώς προκαλείται ο έρπης στα χείλη ή τα γεννητικά όργανα και τρόποι καταπολέμησης του ίου
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Η οικογένεια των ερπητοϊών αριθμεί αρκετούς τύπους, ωστόσο οι τύποι Ι και II είναι οι πλέον συνηθισμένοι, σχετικά ακίνδυνοι, αν και προβληματικοί λόγω συμπτωμάτων. Αυτά είναι φαγούρα ή κάψιμο στο σημείο του δέρματος όπου αργότερα θα παρουσιαστούν φυσαλίδες. Οι πλέον συνήθεις θέσεις είναι στα χείλη ή στην  περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο έρπης των χειλέων ή των γεννητικών οργάνων, ιατρικά, θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς η μόλυνση είναι δυνατή μόνο με την απευθείας επαφή του συγκεκριμένου πάσχοντος σημείου του δέρματος με το δέρμα υγιούς ατόμου, καθώς η μετάδοση πραγματοποιείται με τα υγρά των φυσαλίδων. Ο ιός είναι μεταδοτικός σε όλη τπ διάρκεια της εμφάνισης των φυσαλίδων καθώς και από τα υγρά των ελκών που δημιουργούνται στη φάση της αποδρομής με την άμεση επαφή.
Ο ιός δεν μεταδίδεται με τη χρήση κοινής τουαλέτας, από τη θάλασσα, την πισίνα ή τις πετσέτες.
Κάποιο μικρό ποσοστό γυναικών μολύνουν τους συντρόφους τους, ενώ αγνοούν την πάθηση, επειδή τα ενεργά έλκη στα γεννητικά όργανα των γυναικών διαφεύγουν εύκολα της προσοχής.
Και οι δύο τύποι του έρπητα δεν «θεραπεύονται» απλά υποχωρούν τα συμπτώματα που προκαλούν για μεγάλα ή μικρά χρονικά διαστήματα. Και ακολούθως επανεμφανίζονται. Ο ιός συζεί μαζί μας, επί έτη, ενώ στις εποχές των υφέσεων του «αποσύρεται» στα σύστοιχα λεμφογάγγλια εντός του σώματος μας, αναμένοντας μια κάμψη των ανοσοποιητικών μας μηχανισμών ώστε να επανεμφανιστεί στο ίδιο ακριβώς σημείο του δέρματος για τον νέο κύκλο και τούμπαλιν: Τα μη μολυσμένα θήλεα άτομα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ' ό,τι τα άρρενα,
Τα συμπτώματα του έρπητα είναι σε όλους μας γνωστά, με τις υποτροπιάζουσες μικρές φυσαλίδες κατά ομάδες πάνω σε ερυθημάτώδη βάση γύρω από το στόμα ή τα γεννητικά όργανα ανάλογα του τύπου του ιού που τα προκαλούν. Θεωρούμε ότι αυτές επανεμφανίζονται αναίτια, ωστόσο, αν προσέξουμε, έπονται αμέσως μετά από μικροτραυματισμούς του δέρματος της περιοχής, έκθεση στον ήλιο ή καταστάσεις στρες, σωματικού ή ψυχικού. Όλα υποχωρούν μετά 3-7 ημέρες και η περιοχή φαίνεται πλήρως υγιής. Συνήθως για μήνες ή σπανιότερο χρόνια. Ωστόσο «ο ιός έχει μνήμη» καθώς θα επανεμφανιστεί.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εμφάνισης του έρπητα των γεννητικών οργάνων τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι πολύ ενοχλητικά καθώς εμφανίζονται και έντονα γενικά συμπτώματα, όπως κούραση, πονοκέφαλος, μυαλγίες και πρησμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική περιοχή που γίνονται ψηλαφητοί με προσεκτική εξέταση στη μηροβουβώνική πτυχή.
Τα αντηλιακά είναι χρήσιμοι επικουρικοί παράγοντες στην πρόληψη υποτροπών του επιχείλιου έρπητα, χειμώνα - καλοκαίρι.
Η θεραπευτική όσο και η προληπτική χρήση του φαρμάκου acyclovir, μετά τη συμβουλή του γιατρού, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. ·
ΤV ΕΘΝΟΣ /ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: