Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ούτε υποχώρηση, ούτε Δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Ας μας ρίξουν!



Ούτε υποχώρηση, ούτε Δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Ας μας ρίξουν!  

της Νίκης Ζορμπά

Σκηνικό σύγκρουσης  μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έχει στηθεί και πάλι στο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να συνομολογούν ότι το κλίμα της διαπραγμάτευσης είναι –και πάλι– εξαιρετικά βαρύ.

Οι Εταίροι απαιτούν από τη νέα Κυβέρνηση –επί της ουσίας- να εφαρμόσει τα μέτρα του email Χαρδούβελη, απορρίπτει τις περισσότερες προτάσεις της λίστας Βαρουφάκη χωρίς να αντιπροτείνει κανένα άλλο μέτρο.

Δεν αντιπροτείνουν τίποτα

«Μας απέρριψαν το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα. Τι αντιπροτείνετε; ρωτήσαμε Δε λάβαμε καμία απάντηση. Το αυτό ισχύει για όλες τις προτάσεις μέτρων που έχουν απορρίψει  από τη λίστα Βαρουφάκη. Απορρίπτουν αλλά δεν αντιπροτείνουν», αναφέρει στο Capital.gr, κυβερνητικός αξιωματούχος, αποδίδοντας τη στάση των εταίρων στην απόφασή τους να στριμώξουν την κυβέρνηση μέχρις ότου στεγνώσουν τα κρατικά ταμεία και αναγκαστεί να συρθεί σε συμφωνία επ απειλή χρεοκοπίας.

«Γνωρίζουν πολύ καλά οι έξω και πόσα ταμειακά διαθέσιμα έχουμε και για όσο καιρό μας φτάνουν και πότε θα αρχίσουμε πραγματικά να αντιμετωπίζουμε ζήτημα ρευστότητας. Αυτό επιχειρούν να αξιοποιήσουν. Να μας σύρουν σε τέτοια ασφυξία που να αποστούμε όλων των κόκκινων γραμμών μας , κυρίως σε εργασιακά και ασφαλιστικό και να υπογράψουμε με …κλειστά μάτια, ό,τι μας φέρουν. Δηλαδή, το email Χαρδούβελη. Ε αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε, να το ξεχάσουν».

Τι να τα κάνουμε δημοψηφίσματα και εκλογές;

Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή, η οποία εμμέσως αλλά ηχηρά "αδειάζει" τον Α. Φλαμπουράρη, το σχέδιο των δανειστών θα αποτύχει και τούτο διότι στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, δεν υπάρχει ούτε το ενδεχόμενο Δημοψηφίσματος, ούτε το σενάριο διαφυγής δια των πρόωρων εκλογών.

«Εάν θέλουν ας μας ρίξουν εκείνοι. Εμείς ούτε σε Δημοψήφισμα θα πάμε, ούτε σε εκλογές. Για να κερδίσουμε τι; Ένα 5% παραπάνω; Τι να το κάνουμε και ποιος τους είπε ότι μας λείπει; Το πρόβλημα πολιτικά είναι σε εκείνους. Τα νούμερα δεν τους βγαίνουν για να μας ρίξουν. Ν.Δ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν τους αθροίσουν τα ποσοστά , δεν αρκούν για να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση» εξήγησε η ίδια πηγή, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί, ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, παρά την επαφή που διατηρεί με τον επικεφαλής του ο Αλέξης Τσίπρας, το τοποθετούν στις «μνημονιακές δυνάμεις» και το αντικυβερνητικό μπλοκ.

Κόκκινες γραμμές

Το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους, δια πηγών του, ότι να υπαναχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» του δεν υπάρχει περίπτωση, με πεδίο αιχμής τη μείωση επικουρικών και κυρίων συντάξεων και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Σήμερα πάντως και εν όψει του επικείμενου Brussels Group, το οποίο  θα είναι -με βάση τον προγραμματισμό - τριήμερης διάρκειας, αναμένεται σήμερα να εκδώσει …αναλυτική χάρτα με τις «κόκκινες γραμμές» της στη διαπραγμάτευση και την υπόμνηση ότι δεν πρόκειται να τις υπερβεί.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες , ούτε το κυβερνητικό επιτελείο είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός του τρέχοντος μηνός.

Σε επίρρωση, όσων μετέδιδε χθες το Capital.gr, κυβερνητικός παράγοντας, έλεγε ότι «υπάρχει χρόνος ακόμη και μέχρι το τέλος Μαίου».

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: