Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Το Πάσχα που ενώνει ορθόδοξους και καθολικούς

Τελετουργία των Συριανών καθολικών τη Μεγάλη Παρασκευή



Το Πάσχα που ενώνει
ορθόδοξους και καθολικούς
Σύρος, Αθήνα, Ρόδος. Από το σμίξιμο των Επιταφίων στην αρχοντική Κυκλαδίτισσα και τους μικρούς Τομ Σόγιερ της οδού Πυθαγόρα μέχρι το ασβέστωμα των σπιτιών στο Παραδείσι, γνωρίστε το Πάσχα μέσα από τα βιώματα ξεχωριστών ανθρώπων που το έχουν αγαπήσει
Επιμέλεια: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ το Πάσχα γιορτάζεται με αίγλη... Εδώ και αρκετά χρόνια στις Κυκλάδες οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθοδόξους (αυτή η μεταρρύθμιση οφείλεται στον Πάπα Ιωάννη-Παύλο, ο οποίος ζήτησε και πέτυχε τον σύνδεσμο των ρωμαιοκαθολικών και ορθοδόξων κοινοτήτων). Η φύση συμμετέχει στη γιορτινή ατμόσφαιρα, μιας και η Σύρος θεωρείται από τα πράσινα νησιά των Κυκλάδων. Όλα είναι ανοιχτά και φρεσκοβαμμένα! Οι δύο οικισμοί, της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, που αναπτύσσονται στους δύο λόφους, φαίνονται ενιαίοι και ενωμένοι με τον ίδιο τρόπο που συνυπάρχουν και ζουν, χρόνια τώρα, ορθόδοξοι και καθολικοί. Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου και η νεοκλασική Ερμούπολη γεμίζουν το βλέμμα ομορφιά.
Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τις θρησκευτικές τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας και τον εορτασμό του Πάσχα στις ορθόδοξες και καθολικές ενορίες, στην Ερμούπολη αλλά και στις εξοχές (Ποσειδώνια, Γαλησσάς, Φοίνικας, Πισκοπειό, Βάρη, Κίνι, κ.ά.), με τα χρωματιστά ξωκλήσια και την κατάνυξη μίας άλλης εποχής. Η γιορτή ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων, που πραγματοποιείται με ιδιαίτερη κατάνυξη σε όλους τους ναούς του νησιού, συνεχίζεται τη Μεγάλη Τρίτη με τη μοναδική απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου, στον ομώνυμο μεγαλόπρεπο ναό, στην περιοχή Βαπόρια, στο κέντρο της Ερμούπολης. Τη Μεγάλη Παρασκευή η λιτανεία των επιταφίων πραγματοποιείται με μεγάλη ευλάβεια. Ο επιτάφιος των καθολικών στην Άνω Σύρο ξεκινάει από τον ναό του Σαν Τζώρτζη και περνά από τα ολοφώτιστα σοκάκια του οικισμού. Στην Ερμούπολη, ο επιτάφιος των καθολικών ξεκινάει από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, με περιφορά στο κέντρο της πόλης.



Περιφορά επιταφίου στα συριανά σοκάκια

Στο Βροντάδο της Ερμούπολης
Λίγο αργότερα, τρείς επιτάφιοι των ορθοδόξων ενοριών της Ερμούπολης συναντώνται, μετά την περιφορά, στην πλατεία Μιαούλη, στο κέντρο της πόλης μπροστά στο μεγαλοπρεπές κτίριο του δημαρχείου, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του δήμου. Εκεί γίνεται κατανυκτική δέηση και ψάλλοντα τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου.
Πρόκειται για μία μοναδική θρησκευτική τελετή, την οποία παρακολουθούν χιλιάδες Συριανοί και επισκέπτες. Η λειτουργία της Αποκαθήλωσης, το Σάββατο το πρωί, θεωρείται ιδιαίτερης κατάνυξης και σεβασμού γεγονός. Οι καμπάνες όλων των ενοριών χτυπούν λυπημένα όλη την ημέρα και ο κόσμος κινείται με ανάλογη διάθεση και σεβασμό σε όσα συμβαίνουν γύρω του. Το βράδυ της Ανάστασης οι κάτοικοι του νησιού μεταφέρουν το... «Χριστός Ανέστη» σε κάθε σπίτι με το Άγιο Φως. Στον λόφο Δήλι, όπου είναι ο Ναός της Αναστάσεως, γιορτάζεται το θρησκευτικό γεγονός με πυροτεχνήματα και βαρελότα, όπως ακριβώς και στην περιοχή Βροντάδο της Χίου, μια που ο Ναός της Ανάστασης βρίσκεται στην περιοχή Βροντάδο της Ερμούπολης.

Το κείμενο για τη Σύρο υπογράφουν δύο γυναίκες που τη γνωρίζουν καλά: η επιχειρηματίας Ράνια Κουιμτζή, που διαχειρίζεται το «Αρχοντικό Ερμούπολη», και η αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα
 
Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης και το «Χριστός Ανέστη», οι καθολικοί περιφέρουν το άγαλμα του Κυρίου τοποθετημένο σε χρυσό κουβούκλιο, ανοιχτό στις τέσσερις πλευρές και καλυμμένο με βιολέτες, λεμονανθούς και πασχαλιές. Ακολουθούν πολύχρωμα λάβαρα των αδελφοτήτων και πλήθος κόσμου να παρακολουθεί.
Η ημέρα του Πάσχα γιορτάζεται με ήθη και έθιμα κυκλαδίτικα και νησιώτικα, με αποκορύφωμα το κάψιμο του Ιούδα. Η εμπειρία είναι συγκλονιστική, από την ώρα που ξεκινάει το... «ταξίδι» έως και αρκετές ημέρες αφού ολοκληρωθεί. Οι Συριανοί είναι ιδιαίτερα ευγενείς και φιλόξενοι. Η Ερμούπολη λάμπει από αρχοντιά, ομορφιά και καθαριότητα. Η Άνω Σύρος ξεχωρίζει με τα ασβεστωμένα σοκάκια, την υπέροχη θέα και τα ρομαντικά ταβερνάκια της. Η Ποσειδώνια, ο Φοίνικας, ο Γαλησσάς, η Βάρη, το Πισκοπειό, τα Χρούσσα, το Κίνι  σας περιμένουν να σας μαγέψουν και να γευτείτε ομορφιές μιας άλλης εποχής.

"ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: