Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΘΛΑΣΗ





ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ  ΘΛΑΣΗ
Οι ...πρώτες βοήθειες
Όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι, οι εξορμήσεις στη φύση, οι πεζοπορίες και τα διάφορα σπορ στην ύπαιθρο αυξάνονται σημαντικά. Μαζί με αυτές, αυξάνονται σημαντικά και οι πιθανότητες μας να υποστούμε κάποιον τραυματισμό, από πτώση ή στη διάρκεια μιας δραστηριότητας. 
Μία πολύ συχνή κατάσταση είναι τα διαστρέμματα.Ένα διάστρεμμα (στραμπούληγμα) συμβαίνει όταν μια βίαιη κίνηση (λύγισμα ή τέντωμα) αναγκάζει μια άρθρωση να κινηθεί εκτός των ορίων του φυσιολογικού εύρους της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των συνδέσμων που βρίσκονται γύρω ή κοντά στην άρθρωση. Ο τραυματισμός αυτός κυμαίνεται από υπερβολική διάταση, μέχρι και πλήρη ρήξη. Η συνηθέστερη εντόπιση είναι η ποδοκνημική άρθρωση («γύρισμα του αστραγάλου») και ακολουθεί το γόνατο. Πιο σπάνια είναι τα διαστρέμματα στις αρθρώσεις των δακτύλων του χεριού.Στα συμπτώματα του διαστρέμματος περιλαμβάνεται ο πόνος, το γρήγορο πρήξιμο αμέσως μετά την κάκωση και η διαταραχή στην κινητικότητα της άρθρωσης. Εάν σπάσουν μικρά αγγεία στην περιοχή, μπορεί κατά τις επόμενες ώρες και ημέρες να εμφανιστεί μελάνιασμα στο δέρμα. 
Εξίσου συχνές είναι και οι μυϊκές θλάσεις (τα επονομαζόμενα «τραβήγματα»). Η θλάση είναι υπερέκταση και ρήξη ενός μυός. Αυτός ο επώδυνος τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από ατύχημα, ακατάλληλη χρήση του μυός (όταν διαταθεί υπερβολικά ή απότομα, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προθέρμανση) ή υπερχρήση του μυ.
Οι μυϊκές θλάσεις διακρίνονται σε ελαφρές, αν προκαλούν απλά πόνο κατά την κίνηση και διαρκούν λίγες μέρες, μέτριες, αν προκαλούν έντονο πόνο, πρήξιμο και μελάνιασμα πάνω από τον πάσχοντα μυ και διαρκούν από 1 έως 3 εβδομάδες και σοβαρές, αν ο μυς παρουσιάζει πλήρη ρήξη, που εκδηλώνεται με έντονο πρήξιμο και μελάνιασμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω τραυματισμών είναι:
• Διακοπή της άθλησης/ δραστηριότητας
• Ανάπαυση. Ξεκούραστε το τραυματισμένο μέλος για να επιταχυνθεί η αποκατάσταση. Αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί πόνο.
• Τοποθέτηση πάγου στο σημείο του τραυματισμού άμεσα (σ.σ. μην περιμένετε να πρηστεί), ώστε να μειωθεί η έκταση της φλεγμονής και να περιοριστεί ο πόνος και το πρήξιμο. Επαναλάβετε αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.
• Περίδεση. Είναι ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης του πρηξίματος. Χρησιμοποιήστε έναν ελαστικό επίδεσμο ικανού πλάτους και μήκους, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί θα εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος. Ξεκινήστε την περίδεση από το περιφερικότερο σημείο και τυλίξτε όλη την περιοχή. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, σημαίνει ότι έχετε σφίξει υπερβολικά την περίδεση.
• Φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά αλοιφή, τζελ ή επίθεμα με μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες αναλγητικό. Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο, βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων, μειώνει τη φλεγμονή, στοχεύει στα σημεία που πονούν και μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας.
• Είναι λάθος να τοποθετήσετε θερμοφόρες ή ζεστές κομπρέσες τις πρώτες ώρες και σίγουρα πριν υποχωρήσει το πρήξιμο. Η θερμότητα επιταχύνει την επούλωση των ιστών, αλλά δρα ευνοϊκά μόνο μετά την πάροδο της οξείας φάσης.
• Φυσικοθεραπεία. 
http://lifepositive.gr/igeia/diastrema-thlasi-protes-boithies/

Δεν υπάρχουν σχόλια: