Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Μέγαρο Μαξίμου : "Πίσω δεν έχει"


Μπλέκουν τις "γραμμες" τους

Της Νίκης Ζορμπά

Οι εστίες διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Εταίρων, αναζωπυρώνονται διαρκώς τα τελευταία 24ωρα, με το Μέγαρο Μαξίμου πότε δια κύκλων του και πότε δια επισήμων δηλώσεων στελεχών του, να διαμηνύει ότι τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης δεν προτίθεται να τα περπατήσει η ίδια η κυβέρνηση.

"΄οχι" σε όλα

Στο πλαίσιο αυτό χθες, ηχηρή παρέμβαση έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας στο Reuters πως η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση δεν είναι ζήτημα τεχνικό , ήτοι οικονομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό ως εκ τούτου περιμένει από τους εταίρους να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποκύψει σε πιέσεις σε : εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογία ώστε να επιτευχθεί στις 24 Απριλίου η πολυπόθητη συμφωνία, δια του Eurogroup.

Με την ίδια δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας άλλωστε, συμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ουσιαστικά έστειλε μήνυμα σε εταίρους ότι δεν γίνεται να εκβιάζουν την χώρα να δεχθεί μέτρα που παραπέμπουν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, πως η δική του κυβέρνηση δεν θα τις δεχθεί και πως τελικώς ...εάν Αθήνα- Ε.Ε φθάσουν σε ρήξη, τότε η ευθύνη θα βαραίνει την άλλη πλευρά.

Θα πάρουμε την πολιτική ευθύνη

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ωστόσο, ήταν οι διαβεβαιώσεις που παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών σε εταίρους για τις προθέσεις της Αθήνας και την απόφασή της να λάβει το αναμενόμενο πολιτικό κόστος προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. 

Μιλώντας στο Brookings, ο Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι  «καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχθεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκοσμίων εταίρων», εξέφρασε την ανάγκη να επιτύχει η διαπραγμάτευση αλλά και την εκτίμηση ότι οι διαφορές ανάμεσα "σε εμάς και τους εταίρους δεν είναι τόσο μεγάλες".

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Πριν από περίπου έναν μήνα, είχε διατυπώσει την ίδια βούληση μιλώντας στο forum Ambrosetti, τονίζοντας μάλιστα πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παγώσει το πρόγραμμά της για όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Ούτε τότε πάντως, οι σχετικές διαβεβαιώσεις, αποτέλεσαν εφαλτήριο προόδου για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση.

"Πίσω δεν έχει"

Στο Μέγαρο Μαξίμου σε κάθε περίπτωση, επικρατεί κλίμα καχυποψίας σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των δανειστών και αρχίζει να σχηματοποιείται ως εδραία, η άποψη πως δεν πρόκειται να σεβαστούν καμία από τις "κόκκινες" γραμμές της κυβέρνησης , ήτοι τις εξαγγελίες του προεκλογικού της προγράμματος. Όπερ σημαίνει πως φοβούνται αδιέξοδο το οποίο πάντως δεν επιθυμούν να το λύσουν με δημοψήφισμα ή εκλογές.

Επ αυτών όλων, αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει τις αμέσως επόμενες ημέρες πρωτοβουλίες για επαφές με αξιωματούχους της Ε.Ε και διεθνείς "παίκτες" προς άγραν των ...πολιτικών ΄ναι" που αναζητά ως λύση στην εμπλοκή.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα (Real fm): "Ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει και πάλι νέες πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η επικοινωνιακή καταιγίδα σκληροπυρηνικών κύκλων των δανειστών περί Grexit ή χρεοκοπία εντός ευρώ και να λάβει σάρκα και οστά ο έντιμος συμβιβασμός που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση".

Πηγή:
www.capital.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: