Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΕΦΟΡΙΑ : ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οδηγός για τη ρύθμιση - εξπρές των ληξιπρόθεσμων χρεών - Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες βήμα - βήμα (παραδείγματα)

Οδηγός για τη ρύθμιση - εξπρές των ληξιπρόθεσμων χρεών - Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες βήμα - βήμα (παραδείγματα)
Της Μαρίας Βουργάνα

«Πληρώστε ό,τι ποσό θέλετε από την βασική οφειλή σας και διαγράψτε προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα». Το μήνυμα αυτό, στέλνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου του οποίους καλεί να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση – εξπρές που ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή και θα ισχύει μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερη απλή καθώς δεν χρειάζεται να υποβληθεί καμία αίτηση. Ο φορολογούμενος, κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet μπορεί να εκτυπώσει ένα έντυπο «Συγκεντρωτική Εικόνα Οφειλών εκτός Ρύθμισης»,στο οποίο εμφανίζονται όλες οι οφειλές του αναλυτικά ανά είδος (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ). Με αυτό το έντυπο θα προσέρχεται στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για να πληρώνει όποια οφειλή θέλει και όποιο ποσό θέλει. Τον υπολογισμό των προσαυξήσεων που θα διαγράφονται θα τον κάνει αυτόματα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ μετά την πληρωμή.

Χθες ξεκίνησε και η αποστολή ειδοποιητηρίων σε οφειλέτες που απευθύνονται κυρίως σε όσους έχουν και το μεγαλύτερο όφελος να μπουν στη ρύθμιση, δηλαδή οφειλέτες που έχουν φορτωθεί με πολλές προσαυξήσεις και ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο να θέλουν να απαλλαγούν από αυτές. Όσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου και εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, ενώ όσοι πληρώσουν ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από αντίστοιχα ποσοστού προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι – οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

[1] Η ρύθμιση- εξπρές θα τρέξει έως και τις 27 Μαρτίου. Δηλαδή οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο 4 εργάσιμων ημερών για να ενταχθούν στη ρύθμιση.
[2] Η καταβολή θα διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ.
[3] Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία αναρτήθηκε χθες στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γραφεία Ενημέρωσης Φορολογούμενων.
[4] Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.
[5] Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).Εάν ο φορολογούμενος έχει για παράδειγμα 5 οφειλές και επιθυμεί να τις εξοφλήσει ολικά, θα πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα 5 Ταυτότητες Οφειλής.

Ρυθμισμένες οφειλές
Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.

Παραδείγματα
[1] Οφειλέτης με 120.000 ευρώ βασική οφειλή καταβλητέα σε μία δόση και η οποία επιβαρύνεται με 30.000 ευρώ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εάν καταβάλει μέχρι τις 27 Μαρτίου, ποσό 50.000 ευρώ, θα μειώσει τη βασική οφειλή του στις 70.000 ευρώ και θα απαλλαχθεί από τις αναλογούσες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβάρυναν κατά 12.500 ευρώ.
[2] Οφειλέτης με 30.000 ευρώ βασική οφειλή καταβλητέα σε μία δόση και η οποία επιβαρύνεται με 50.000 ευρώ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εάν καταβάλλει τις 30.000 ευρώ μέχρι τις 27 Μαρτίου, θα εξοφλήσει την οφειλή του στο σύνολό της και θα απαλλαχθεί από το σύνολο των προσαυξήσεων που την επιβάρυναν κατά 50.000 ευρώ.

Τα τρία βήματα της ρύθμισης - εξπρές
  • Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet βλέπετε τη συγκεντρωτική εικόνα οφειλών εκτός ρύθμισης.
  • Εκτυπώστε την Ταυτότητα Οφειλής για όλα τα χρέη ή για όσα χρέη θέλετε να εξοφλήσετε κάποιο ποσό.
  • Η καταβολή διενεργείται με την Ταυτότητα Οφειλής στις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ ή κατ' εξαίρεση στις εφορίες. Για όσα χρέη εξοφλούνται τόσες Ταυτότητες Οφειλής (Τ.Ο.) πρέπει να προσκομιστούν στις τράπεζες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113487248

Δεν υπάρχουν σχόλια: