Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ρίτσα Μασούρα : Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας





Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η γυναίκα των δυτικών κοινωνιών έχει κόψει το νήμα πολλών μαραθωνίων. Ξεπέρασε την εκ γενετής υπόδειξη ότι οφείλει να προσαρμόζεται στην ανδροκρατούμενη κοινωνία και προχωράει, αφήνοντας πίσω της απορημένους τους μεγάλους φιλοσόφους. Κανείς πια δεν την απορρίπτει φανερά.
Η χειραφέτησή της μέσα από την πάλη για ίσα πολιτικά και επαγγελματικά δικαιώματα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Αλλά οι ανάγκες του 21ου αιώνα είναι διαφορετικές. Εμπεριέχουν την τεχνολογική επανάσταση του Διαδικτύου, αλλά και την έγερση των μεγαλύτερων ερωτημάτων γύρω από τον ρόλο των φύλων.
Η αντίληψη, βαθιά πατριαρχική, ότι η γυναίκα είναι ο αγρός και ο άνδρας το αλέτρι μάλλον φθίνει, αλλά δεν αντικαθίσταται από κάποια άλλη. Η γυναίκα διεισδύει στην πολιτική, αλλά δεν σημαίνει ότι η πολιτική αλλάζει, αντίθετα παραμένει υπόθεση αυστηρά ανδρική. Οι κυβερνήσεις θεσπίζουν νόμους και επαίρονται για τις ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών, αλλά οι ποσοστώσεις αποκτούν τη μορφή δουλείας για τα κόμματα. Επομένως, πόση βαρύτητα έχουν όλα αυτά στον αιώνα μας, όταν η γυναίκα πασχίζει να διαμορφώσει το κοινωνικό προφίλ της, αγγίζει με σχεδόν παιδικό φόβο την περιοχή της κοιλιάς της και κοιτάζει τον άνδρα χωρίς το πλεονέκτημα της εμπιστοσύνης; Ιδού το ερώτημα του 21ου αιώνα για την πορεία της χειραφετημένης πια γυναίκας.
Ρίτσα Μασούρα
http://www.globalview.gr/με-αφορμή-την-ημέρα-της-γυναίκας/

Δεν υπάρχουν σχόλια: