Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Προσοχή: Τροχαία!





Προσοχή: Τροχαία!
Το αλκοόλ μετατρέπει και τον πιο έμπειρο οδηγό σε υποψήφιο θύμα τροχαίου ατυχήματος. Και η λέξη «τροχαίο» στην Ελλάδα, δυστυχώς, κρύβει πολύ πόνο.
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Στην πατρίδα μας έχουμε περί του 1.500 θανάτους και 4.000 - 5.000 ανάπηρους από τροχαία ετησίως. Ενώ στη Σουηδία π.χ. οι θάνατοι από τροχαία, αναλογικά με τον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούν, ανέρχονται στο 1/3 συγκριτικά με τη χώρα μας και οι ανάπηροι είναι λιγότεροι κατά 50%. Αναλογιστείτε ότι οι δρόμοι της Σουηδίας είναι βρεγμένοι, παγωμένοι και ολισθηροί για 6 - 7 μήνες τον χρόνο. Εκεί οι οδηγοί σέβονται τους πεζούς και προσέχουν τα άλλα οχήματα. Υπακούν επίσης στα σήματα της Τροχαίας και φορούν ζώνες.
Η Burgeoning Epidemic, δηλαδή η «μπουρζουάζικη επιδημία» που κατακτά όλο και περισσότερο τον τρόπο που οδηγούμε και συμπεριφερόμαστε μεγεθύνει τον αριθμό των θυμάτων και των ατυχημάτων. Κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα υποχωρούν τα λοιμώδη νοσήματα, όπως φυματίωση, σύφιλες, βλεννόρροια (αν και προσφάτως ανακάμπτουν) και αυξάνονται οι θάνατοι και οι αναπηρίες από τα τροχαία! Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε επομένως ότι τα τροχαία είναι «νοσηρές καταστάσεις» με αναγνωρίσιμη αιτία και προβλεπόμενες συνέπειες.
Η αλκοόλη, στης ημέρες μας, είναι η πρώτη αιτία τροχαίων. Ακολουθούν αρρύθμιστος ζαχαρώδης διαβήτης, επιληψία, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπνική άπνοια (κακός ύπνος, λόγω δυσκολιών στην αναπνοή) κινητά τηλέφωνα, ελλιπής νυχτερινός ύπνος (κάτω των 7 ωρών, σε άντρες) και εθιστικά (μαριχουάνα, κοκαΐνη).
Η μέθη που προκαλείται στον οργανισμό καθώς και οι συνέπειες της εξαρτώνται από τη συγκέντρωση του αλκοόλ τη στιγμή του ατυχήματος στο αίμα. Αν έχετε πάνω από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο του λίτρου αίματος συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, μπορεί να νιώθετε μεθυσμένοι, να δυσκολεύεται η ομιλία και οι κινήσεις σας καθώς παρουσιάζετε και μειωμένα αντανακλαστικά. Η ένταση των συμπτωμάτων αυτών εξαρτάται πλην της ποσότητας και από την «ευαισθησία» του ατόμου σε αυτά τα τοξικά φαινόμενα. Η ποσότητα (και η ποιότητα) της τροφής που βρίσκεται στο στομάχι κατά τη λήψη του αλκοόλ επηρεάζουν επίσης την ένταση των συμπτωμάτων. Προσέξτε, ίσες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν εντονότερες παρενέργειες σε μια γυναίκα απ' ό,τι σε έναν άντρα, καθώς οι γυναίκες είναι πιο μικρόσωμες και μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο αργά από τους άντρες. Αυτό εξηγεί την ιατρική συμβουλή ότι οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι το ήμισυ τις ποσότητες που θεωρείται «ανώδυνη» για έναν άντρα.
Στις ΗΠΑ «νόμιμο» επίπεδο αλκοόλης στο αίμα αναγνωρίζεται το 0,1 % συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα. Ωστόσο και αν η συγκέντρωση είναι χαμηλότερη από το επιτρεπόμενο αυτό όριο ορισμένα άτομα χάνουν τα αντανακλαστικά τους και τον συντονισμό των κινήσεων τους την κρίσιμη στιγμή. Η οδήγηση, άλλωστε, είναι η «πεμπτουσία» των αντανακλαστικών του ατόμου.·
TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: