Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η ανδρική «εμμηνόπαυση»





ΥΓΕΙΑ
Η ανδρική «εμμηνόπαυση»
Ο ρόλος της τεστοστερόνης και οι παράγοντες που συντελούν στην καλή σεξουαλική υγεία
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Μετά τα 25 κάθε φυσιολογικός και υγιής άνδρας παρουσιάζει σταθερή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα του, κατά μέσον όρο 1 % κάθε χρόνο. Οι άνδρες, ωστόσο, δεν βιώνουν την απότομη πτώση των αναπαραγωγικών ορμονών τους, όπως οι γυναίκες μετά τα 50. Έτσι το γεγονός υποτιμάται σταθερά μέχρι περίπου τα 60, οπότε τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, της ορμόνης που κυρίαρχα βηματοδοτεί τη σεξουαλική επιθυμία, έχουν μειωθεί κατά 60-70%.                                   
Η γονιμότητα και η στύση στον άνδρα, αν και τόσο αλληλένδετες μεταξύ τους, είναι και αρκετά ανεξάρτητες. Η γονιμότητα του σπέρματος εξαρτάται άμεσα από την τεστοστερόνη, ενώ η στύση του είναι φαινόμενο «αγγειοδυναμικό», εξαρτάται πολύ και από την «υγεία» των αγγείων του οργάνου. Αυτός ο μηχανισμός αντιδρά φυσιολογικά στις εντολές της τεστοστερόνης, αλλά ενδέχεται να παραμένει ανενεργής (!) στις ίδιες ποσότητες τεστοστερόνης όταν η ποιότητα των αγγείων και των νεύρων του πέους έχει καταστραφεί από μια χρόνια πάθηση, π.χ. ζαχαρώδης διαβήτης ή περιφερειακή αγγειοπάθεια λόγω καπνίσματος.
Αν και η στυτική δυσλειτουργία γίνεται όλο και πιο συχνή με τα χρόνια, δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει με την ίδια ένταση σ' όλους τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Τα προβλήματα στύσης που παρατηρούνται συχνά στα άτομα τρίτης ηλικίας δεν οφείλονται πάντα στην αδυναμία των όρχεων να παράγουν αρκετή τεστοστερόνη ώστε να διατηρηθούν οι κανονικές λειτουργίες και τα «νεανικά» αντανακλαστικά των ανδρών. Έτσι, η χορήγηση συμπληρωματικής τεστοστερόνης, φαρμακολογικά, δεν είναι πάντα επωφελής.
Καθώς οι ορμόνες «εντέλλουν» κάποια λειτουργία σε κάποια όργανα, το τελικό αποτέλεσμα της εντολής, ωστόσο, υλοποιείται από τη λειτουργική ικανότητα του εντολοδόχου οργάνου, εδώ από το σφρίγος (ζωντάνια, ευρωστία) των αγγείων του πέους να εγκλωβίσουν το αίμα εντός του και να προκληθεί αντανακλαστικά η μεγέθυνση του οργάνου. Κάτι που επιτυγχάνει για ώρες το Viagra, ανεξαρτήτως της τεστοστερόνης.
Η υγεία και η καλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος χτίζεται (ή καταστρέφεται) κάθε μέρα. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση κανονικού βάρους και ή αποχή από το κάπνισμα είναι καλές συνήθειες που «εκτιμώνται» τα μέγιστα από τη φύση. Έτσι διατηρούνται οι αρτηρίες νεανικές και λειτουργικές. Αντίθετα, η υπέρμετρη χορήγηση τεστοστερόνης πάντα εγκυμονεί κινδύνους, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του προστάτη, σε καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα ύπνου. Η χορήγηση ορμονών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες πρέπει να αποφεύγεται, καθώς διεγείρουν την καρκινογένεση σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.
Το καλό σεξ συχνά είναι η φυσική συνέπεια μιας βαθιάς συναισθηματικής σχέσης στο ζευγάρι, κάτι που δεν είναι εγγυημένο μετά από κάθε σεξουαλική επαφή. Έτσι ενώ οι άνδρες χρησιμοποιούν το σεξ για να χαλαρώσουν, οι γυναίκες συνήθως πρέπει να χαλαρώσουν για να απολαύσουν το σεξ. Ένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν εγγυάται ποτέ τόσο πολύπλοκους ψυχολογικούς συνειρμούς, αν και στην πράξη η συνεισφορά του σε κάποια ζευγάρια εκτιμάται. ·
τ.66 · TV ΕΘΝΟΣ . 22-28 Μαρτίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: