Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Γ. ΜΑΛΟΥΧΟΣ : Η ηθική του Βερολίνου


Η ηθική του Βερολίνου

Γράφει ο Γ. ΜΑΛΟΥΧΟΣ

Μπορεί εμείς να ασχολούμαστε διαρκώς, όπως είναι λογικό, με τα δικά μας ζητήματα, όμως, αν υπάρχει κάτι που δείχνει την πορεία της δήθεν πλέον «κοινής» Ευρώπης υπό γερμανική ηγεμονία, είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι η μεγάλη χώρα του, η καρδιά του ευρωπαικού εγχειρήματος, θα προσκρούσει, όπως λέει, στον τοίχο του γαλλικού Εθνικού Μετώπου.

Το γιατί, είναι προφανές: όχι φυσικά επειδή οι Ελληνες δήθεν είναι… απατεώνες, όπως έλεγαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, αλλά επειδή η πολιτική που έχει επιβάλει το Βερολίνο οδηγεί στη διάλυση. Μια διάλυση που δεν πρόκειται να έρθει από την Αθήνα, από την περιφέρεια, αλλά από το κέντρο της Ευρώπης.

Η Ευρώπη βαδίζει συνεχώς όλο περισσότερο προς το κενό. Το Βερολίνο την οδηγεί εκεί με μαθηματική ακρίβεια και το κάνει χωρίς να σκέπτεται τις συνέπιες – το μόνο που ενδιαφέρει τη γερμανική κυβέρνηση είναι να διευρύνει την ηγεμονία της και να επιβάλλει τους κανόνες της.

Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην «α λα καρτ» ηθική του Βερολίνου – και έπραξε πολύ καλά, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα – ειδικά στην Ελλάδα την έχουμε δει σε όλα τα επίπεδα, από τη Ζίμενς μέχρι τις αποζημιώσεις ή τα υπέρογκα κέρδη που έχουν αποκομίσει τα γερμανικά κρατικά ταμεία από την ελληνική κρίση...

Όμως, κομμάτι αυτής ακριβώς της ηθικής, είναι και το γεγονός ότι δεν ανέχεται να ακούει την αλήθεια, ούτε επιτρέπει σημάδια ανυπακοής στις εντολές της.

Γι αυτό και ο Τσίπρας, που κάνει πολύ καλά και έχει το θάρρος να μιλά γι αυτά που κανείς πρωθυπουργός δεν τόλμησε πριν να μιλήσει, πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα ξεχαστούν, ούτε θα περάσουν έτσι. Το Βερολίνο θα θελήσει να τιμωρήσει, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό.

Ότι γίνει λοιπόν στην κατεύθυνση που ερεθίζει τη γερμανική πολιτική, πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένο και απόλυτα αποφασισμένο.

Γιατί η σύγκρουση θα έρθει, θα είναι σφοδρή και, κυρίως, θα είναι ανήθικη.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=684453

Δεν υπάρχουν σχόλια: