Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η έντονη άσκηση πολύ επικίνδυνη για την καρδιά




Η έντονη άσκηση πολύ επικίνδυνη για την καρδιά
Ιδιαίτερα για όσους έχουν συνηθίσει στην καθιστική ζωή
Η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Αντιθέτως, η αιφνίδια, έντονη και καταπονητική άσκηση που γίνεται από άτομα τα οποία συνηθίζουν να κάνουν κυρίως καθιστική ζωή, μπορεί να γίνει αιτία καρδιακής προσβολής και μπορεί να απειλήσει τη ζωή των ατόμων αυτών. Αυτή την ανακοίνωση έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες ερευνητές στην Ιατρική Επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» έπειτα από δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Βοστώνη και το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τη μελέτη του δρος Murray Mittleman, επιδημιολόγου στο νοσοκομείο Deaconess στη Βοστώνη, η έντονη σωματική δραστηριότηα -όπως φτυάρισμα του χιονιού, ορειβασία, ανέβασμα σκάλας, τρέξιμο κ.λπ.- αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο εξαπλάσιο. «Ωστόσο η ανακάλυψη αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να παραμείνουμε στο σπίτι καθισμένοι σε αναπαυτικό καναπέ», λέει ο Mittleman και προσθέτει: «Η έρευνα μας αποκαλύπτει ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη. Αλλά για περισσότερη ασφάλεια θα πρέπει να γυμναζόμαστε συστηματικά αρχίζοντας από ήπιες ασκήσεις και να αυξάνουμε σταδιακά την ένταση τους. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι μεγάλος κυρίως για όσους συνηθίζουν να κάνουν καθιστική ζωή», λέει ο Mittleman. Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα που δεν συνηθίζουν να γυμνάζονται συχνά και συστηματικά και ξεκινούν αιφνιδίως έντονη σωματική δραστηριότητα, κινδυνεύουν 100 φορές περισσότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή, απ' ό,τι αν γυμνάζονταν με κανονικούς ρυθμούς ή καθόλου.
Εν τούτοις, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής έπειτα από σωματική άσκηση, παραμένει μικρός ακόμη και για τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Ένας 50χρονος που δεν καπνίζει και δεν είναι διαβητικός, έχει μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να υποστεί καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια μιας ώρας εκγύμνασης, λέει ο Mittleman.
Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 100 φορές αν ο άντρας αυτός που είναι αγύμναστος μετάσχει σε έντονη σωματική άσκηση διάρκειας μιας ώρας. Ωστόσο ο απόλυτος κίνδυνος γι' αυτόν παραμένει σε αναλογία μία στις 10.000 περιπτώσεις.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από τις 1,5 εκατομμύριο περιπτώσεις καρδιακών προσβολών που συμβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, για τις 75.000 απ' αυτές έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής έπειτα από εξαντλητική άσκηση είναι πολύ μικρότερος στα άτομα που γυμνάζονται τακτικά και συστηματικά με κανονικούς ρυθμούς. Επίσης η μελέτη αποκάλυψε ότι όσο πιο συχνά γυμναζόμαστε, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος.
Άτομα που γυμνάζονταν μία έως δυο φορές την εβδομάδα, βρέθηκε ότι κινδυνεύουν 19 φορές περισσότερο να πάθουν καρδιακή προσβολή έπειτα από έντονη άσκηση. Ενώ σ' αυτούς που γυμνάζονταν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ο κίνδυνος ήταν μόνο διπλάσιος.
Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και της δεύτερης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τον δρα Stefan Willich, καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συνολικά η έντονη άσκηση διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Τα άτομα που γυμνάζονταν λιγότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα κινδύνευαν επτά φορές περισσότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά έντονη άσκηση.
Ενώ ο κίνδυνος ήταν μόνο 1,3 φορές μεγαλύτερος σ' αυτούς που γυμνάζονταν τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Ο Mittleman υποθέτει ότι η έντονη άσκηση προκαλεί καρδιακή προσβολή σε ορισμένα άτομα ξεκινώντας μια αλυσίδα γεγονότων που καταλήγουν σε δημιουργία θρόμβων αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς και ενδεχομένως στην απόφραξη τους.
«Η φυσιολογική αντίδραση της καρδιάς κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η αύξηση του ρυθμού των σφύξεων και της αρτηριακής πιέσεως», λέει ο Mittleman και προσθέτει; «Πιστεύουμε ότι η ένταση προκαλεί ρωγμές στις αποθέσεις στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (στις ονομαζόμενες πλάκες) της καρδιάς.
Οι ρωγμές αυτές αποτελούν κέντρα εναύσματος σχηματισμού θρόμβων αίματος, οι οποίοι φράζουν την αρτηρία. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε καρδιακή προσβολή». Οσοι γυμνάζονται τακτικά ίσως ανταποκρίνονται καλύτερα στην άσκηση και δεν σχηματίζουν τόσο εύκολα θρόμβους.
Τελικά γεννάται το εξής ερώτημα: Είναι η άσκηση το καλύτερο φάρμακο για όλα τα άτομα; «Σχεδόν», απαντά ο δρ Mittleman και προσθέτει: «Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή θα πρέπει να συμβουλευθούν προηγουμένως έναν παθολόγο, ο οποίος θα τους ενημερώσει με ποιο τρόπο μπορούν να γυμνάζονται με ασφάλεια».
«Ορισμένοι ασθενείς βρίσκονται σε τόσο μεγάλο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ώστε να επιβάλλεται η παρακολούθηση τους από τον γιατρό πριν ακόμη ξεκινήσουν το πρόγραμμα», καταλήγει ο δρ Mittleman.
Άραγε τι είναι προτιμότερο για κάποιον να γυμνάζεται ή όχι; «Είναι πιο πιθανό να πεθάνετε αν δεν γυμνάζεστε παρά αν γυμνάζεστε», λέει ο δρ Paul Thomson, ο οποίος ασχολήθηκε περισσότερο με τη μελέτη της σχέσεις άσκησης και θανάτου εξ αιτίας καρδιακής ανεπάρκειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μερικά άτομα κινδυνεύουν έστω και αν γυμνάζονται συστηματικά. «Πρέπει να ανακαλύψουμε καλύτερους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να γνωρίζουμε ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν, ενώ γυμνάζονται. Η οργανική βλάβη που θα οδηγήσει τυχόν κάποιον στον θάνατο δεν διακρίνεται κατ' ανάγκην στην εξέταση κοπώσεως.
ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: