Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΗΜΕΡΗΣΙΑ : Ολα τα μυστικά για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ολα τα μυστικά για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία

Ολα τα μυστικά για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία

Της Μαρίας Βουργάνα

Μια νέα τολμηρή ρύθμιση που προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» έως και του 50% των συνολικών οφειλών από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2013 ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, με στόχο τη διευκόλυνση των οφειλετών και την άμεση ενίσχυση των δημόσιων ταμείων.

Στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις που συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο 76 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη μπορούν να εισπραχθούν μόνο 9 δισ. ευρώ. Από τα 76 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 22,75 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω οικονομικής αδυναμίας άφηναν απλήρωτους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Με τη νέα ρύθμιση όλοι οι οφειλέτες που έχουν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014, έχουν τελευταία ευκαιρία μέχρι τα τέλη Μαΐου να υπαχθούν στη ρύθμιση και τις εξοφλήσουν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ. Για τους μεγαλοοφειλέτες που δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, η κ. Βαλαβάνη διαμήνυσε: «Δεν θα υπάρξει έλεος για όσους μεγάλους οφειλέτες μπορούν να μπουν στη ρύθμιση και δεν θα το κάνουν».

Ολα τα μυστικά για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία


Το νομοσχέδιο με τη νέα ρύθμιση των οφειλών θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ενδεχομένως υπάρξουν τροποποιήσεις και την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται κατάργηση των προστίμων 10%, 20% και 30% που επιβάλλονται σήμερα για ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ αυξάνεται -εφόσον η σχετική διάταξη πάρει και την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης- στα 50.000 ευρώ (από 5.000 ευρώ σήμερα) το όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται ποινικά μέτρα, με Αυτόφωρο και προσωποκράτηση.
Επίσης η κα Βαλαβάνη ανέφερε ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα επιβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και αφού θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ειδικότερα η νέα ρύθμιση προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής έως 50%. Ειδικότερα για χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι φορολογούμενοι έχουν μοναδική ευκαιρία να πετύχουν τη διαγραφή τους έως και 50%.

Η εφορία σε κάθε τέτοια περίπτωση «κουρέματος» θα διαγράφει κατά προτεραιότητα προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Δηλαδή, αν το ποσό που πρέπει να διαγραφεί υπερβαίνει τα συσσωρευμένα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, τότε θα διαγράφεται και μέρος από το κεφάλαιο.
Στη ρύθμιση αυτή δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Για παράδειγμα φορολογούμενος οφείλει συνολικά 8.000 ευρώ (χρέη που καλύπτουν τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης διάταξης) εκ των οποίων τα 5.000 ευρώ αφορούν αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει τρεις επιλογές:
  • Να εξοφλήσει εφάπαξ, διαγράφοντας το 50% της συνολικής οφειλής. Αν καταβάλει 4.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών του χαρίζει τα υπόλοιπα.
  • Να καταβάλει ως πρώτη δόση, ποσό που να υπερβαίνει έστω και κατά ένα ευρώ, το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης δηλαδή 800 ευρώ (8.000/ 100 Χ 10). Ας υποθέσουμε πως ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να δώσει το ποσό των 2.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θα μετρήσει τα 2.000 ευρώ διπλά, σαν να είναι 4.000 ευρώ. Θα σβήσει πρώτα τις προσαυξήσεις των 3.000 ευρώ και θα αφαιρέσει και τα 1.000 που απομένουν από το κεφάλαιο. Έτσι πληρώνοντας 2.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των 8.000 ευρώ μειώνεται σε 4.000 ευρώ. Τα 4.000 ευρώ που απομένουν μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
  • Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εντάξει τη συνολική του οφειλή στις 100 δόσεις (ή σε λιγότερες σβήνοντας πολλαπλάσιο ύψος προσαυξήσεων) και να πληρώνει κάθε μήνα ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό σε δεύτερη φάση θα θεσπισθούν ακόμη πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν πλήρη διαγραφή χρεών για όσους οφειλέτες έχουν αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές. Οι οφειλέτες αυτοί θα παραπεμφθούν σε ειδικές επιτροπές εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα δημιουργηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν κι εφόσον επιβεβαιωθεί η οικονομική τους αδυναμία οι οφειλές τους θα διαγράφονται.

Επίσης με τη νέα ρύθμιση:
  • Όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σε αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση, εφόσον τους συμφέρει.
  • Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί κινητών και ακινήτων.
Το «κούρεμα» γίνεται με δύο τρόπους

Με εφάπαξ εξόφληση
Στην περίπτωση αυτή η εφορία θα σβήσει το 50% της οφειλής. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου και η πληρωμή του 50% της οφειλής εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

10% της συνολικής οφειλής
Με την πρώτη δόση ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης ή το 10% της συνολικής οφειλής. Ότι ποσό θα καταβάλει ο οφειλέτης με την πρώτη δόση, θα γλιτώνει άλλο τόσο και το εναπομείναν ποσό της οφειλής θα μπορεί να το ρυθμίσει έως και σε 100 δόσεις.

Tα βασικά σημεία της νέα ρύθμισης των 100 δόσεων

1. Διαγραφή έως και του 50% των συνολικών οφειλών από φόρους εισοδήματος, EETHΔE και EETA που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013.
2. Eξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις όλων των οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως και 31 Δεκεμβρίου 2014.
3. Πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.
4. Mείωση προσαυξήσεων τόκων και προστίμων από 30% έως 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
5. Στα 20 ευρώ (από 50 ευρώ σήμερα) η ελάχιστη μηνιαία δόση.
6. Στη ρύθμιση υπάγονται και όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 1.000.000 ευρώ (σήμερα εξαιρούνται).
7. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα απαιτείται να έχουν υποβληθεί όλες οι προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις. Aπό τη στιγμή υποβολής της αίτησης θα δίνεται περιθώριο τριών μηνών για την εκπρόθεσμη υποβολή όσων δηλώσεων δεν υποβλήθηκαν μέχρι τότε.
8. Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους (σήμερα έχουν τόκο 4,56% ετησίως).
9. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% ετησίως.
10. Aίρονται οι κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, εάν ο οφειλέτης εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.
11. Δεν χάνουν τη ρύθμιση όσοι καθυστερήσουν τρεις συνεχόμενες δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 0,25%.
12. Φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα και να προχωρήσουν στη ρύθμιση.
13. H προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι το τέλος Aπριλίου για την εφάπαξ εξόφληση των οφειλών και μέχρι τέλος Mαΐου για την καταβολή σε 100 δόσεις.
14. Kαταργούνται τα πρόστιμα 10%, 20% και 30% της εκπρόθεσμης πληρωμής οφειλών.
15. «Tέλος» στο διαρκές αυτόφωρο, την προσωποκράτηση και τις ποινικές διώξεις για όσους έχουν οφειλές έως 50.000 ευρώ.
16. Oφειλές που καθίσταται ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2015 και μετά ρυθμίζονται μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113461149

Δεν υπάρχουν σχόλια: