Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό






ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΑ
Φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Για μια σειρά από φυσικές τροφές δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό πόσο ωφέλιμες είναι στη διατροφή μας οι ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες τους για την υγεία μας, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν ζωτικά όργανα του οργανισμού μας.
Για τρόφιμα... έκπληξη, που μας κάνουν καλό, μας μιλά η γνωστή κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη, αναφερόντας ενδεικτικά τα παντζάρια που βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού, μειώνουν τη χοληστερόλη, τα κολοκυθάκια, που είναι θρεπτικά με λίγες θερμίδες, αλλά προστατεύουν και τα μάτια μας, τις ντομάτες που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, έχουν αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση. Ακόμη, πόσο πολύτιμη τροφή είναι η μελιτζάνα, το κυδώνι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σταφύλι...
• ΠΑΤΖΑΡΙΑ
Τα πατζάρια, μεταξύ άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, περιέχουν την αντιοξειδωτική ουσία βητακυανίνη, στην οποία οφείλεται και το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Η ουσία δρα έναντι των ελευθέρων ριζών και περιορίζει τη βλάβη που προκαλούν στο νευρικό σύστημα, στους πνεύμονες και στο γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης οι φυτικές ίνες του παντζαριού εκτός από το ότι συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία, βρέθηκε σε μελέτες ότι συντελούν και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
• ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Τα κολοκυθάκια είναι γνωστό ότι κυριαρχούν σε πολλές κουζίνες και μπορούν να μαγειρευτούν ποικιλοτρόπως, χωρίς πολλές θερμίδες. Τα 100 γρ νερόβραστα κολοκυθάκια περιέχουν μόλις 15 θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή β-καροτενίου, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Οι δύο τελευταίες ουσίες συντελούν στον περιορισμό των βλαπτικών επιδράσεων του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Επίσης περιέχουν κάλιο, βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ.
• ΤΟΜΑΤΑ
Η τομάτα αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας μας. Μας προσφέρει μόλις 17 kcal ανά 100g και είναι από τις πλέον γνωστές πηγές καλίου. Περιέχει επίσης βιταμίνες Ε και C που έχουν αντιοξειδωτική δράση καθώς επίσης και ένα μείζον αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, στο οποίο οφείλεται και το κόκκινο χρώμα της.
Πιθανόν στο λυκοπένιο σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει οφείλονται οι αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις που αποδίδονται στην τομάτα.
• ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Η μελιτζάνα θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς εκτός από το γεγονός ότι περιέχει ελάχιστες θερμίδες (εκτός φυσικά από την τηγανητή), αποτελεί πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγγανίου, χαλκού, μαγνησίου, καλίου και φολικού οξέος. Στην ωμή μελιτζάνα οι ποσότητες καλίου, μαγγανίου και φολικού οξέος είναι μέχρι και διπλάσιες.
• ΚΥΔΩΝΙ
Αν και είναι ταυτισμένο κυρίως με τη ζαχαροπλαστική, το κυδώνι έχει μεγάλη θρεπτική αξία, η οποία οφείλεται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Το φρούτο περιέχει επίσης τανίνες οι οποίες συμμετέχουν στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.
• ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες (22 kcal/100g). Το κουνουπίδι, περιέχει πληθώρα βιολογικά ενεργών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς καθώς επίσης συμβάλλει και στην πρόληψη του καρκίνου διότι περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα της ουσίας γλυκοζιδάσης.
• ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι. Είναι από τα κορυφαία για την υγεία λαχανικά και βοηθά στην πρόληψη και καταπολέμηση του έλκους, του καρκίνου στο στομάχι και στο παχύ έντερο, καθώς και στην πρόληψη και καθυστέρηση εξάπλωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης (2 φορέδ/εβδομάδα από 1/2 μερίδα μπρόκολο μειώνει κατά 44% τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου ουροδόχου κύστης). Χάρη στην περιεκτικότητα του σε διινδολυμεθάνιο καταπολεμά την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων του μαστού. Η συνδυαστική κατανάλωση ντομάτας και μπρόκολου βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης όγκων στον προστάτη. Από τις πλέον διαδεδομένες ιδιότητες του μπρόκολου είναι η προστασία έναντι της δυσκοιλιότητας και της εμφάνισης αιμορροΐδων. Τέλος, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία έναντι της εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
• ΣΤΑΦΥΛΙ
Το φθινοπωρινό αυτό φρούτο αποτελεί σημαντική τροφή και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες του προσδίδουν αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες! Πιο συγκεκριμένα η ουσία ρεσβερατρόλη θεωρείται ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ακόμα και από αυτή των βιταμινών C και Ε! Μία χρήσιμη πληροφορία, που το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει, είναι πως, το σταφύλι μπορούν να το καταναλώνουν και άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε μικρή όμως ποσότητα (12 ρόγες σταφυλιού ισοδυναμούν με 1 φρούτο).
"ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: