Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Νίκος Αναγνωστόπουλος : Χαρίζει την περιουσία του στο κράτος που κωλυσιεργεί...

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΕΝΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Για την πολιτική έχασα την περιουσία που είχα φτιάξει με τη δουλειά μου

 

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Αναγνωστόπουλος. Πιστός στο κόμμα του, από τριάντα ετών νεολαίος, έζησε μία ζωή γεμάτη από γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα αλλά και τον ίδιο.


Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος συναντήθηκε με κυβερνητικούς παράγοντες και τους κοινοποίησε την πρόθεσή του να δωρίσει στο κράτος 18 οικόπεδα, αξίας 10 εκατ. ευρώ, που έχει στην Πελοπόννησο.
Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος συναντήθηκε με κυβερνητικούς παράγοντες και τους κοινοποίησε την πρόθεσή του να δωρίσει στο κράτος 18 οικόπεδα, αξίας 10 εκατ. ευρώ, που έχει στην Πελοπόννησο.

Στη μακρά πορεία του στο πολιτικό γίγνεσθαι εξελέγη επτά φορές βουλευτής. Σήμερα στα 83 του χρόνια, είναι μία ζωντανή ιστορία. Παράπονό του ότι ενώ εκλεγόταν πρώτος βουλευτής Αθηνών για πολλά χρόνια, δεν ευτύχησε ποτέ να γίνει υπουργός. Μάλιστα το 1974 βρέθηκε στην κορυφή των ψήφων σε όλη τη χώρα. Υπήρξε για χρόνια πρωταθλητής στίβου, ενώ κέρδισε είκοσι τρεις διεθνείς διακρίσεις ως μελετητής μεγάλων έργων.

Πρόσφατα εξέφρασε την επιθυμία του να δωρίσει, εν ζωή, 18 οικόπεδα σε περιοχή της Πελοποννήσου. Η αξία των ακινήτων αυτών φτάνουν ή και ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Μόνο που αυτή η προσφορά «σκάλωσε» στη γραφειοκρατία.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

«Τα παιδικά μου χρόνια ήταν δύσκολα. Σε ηλικία 10 ετών έχασα τον πατέρα μου, που ήταν κι αυτός πολύ νέος. Στα σαράντα του έφυγε. Σε αυτήν την ηλικία παρέδιδα μαθήματα μαθηματικών σε συμμαθητές μου γιατί ήμουν άριστος μαθητής.

Mε τον Εθνάρχη Μακάριο και τον γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι σε εκδήλωση της ομογένειας στη Νέα Υόρκη.
Mε τον Εθνάρχη Μακάριο και τον γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι σε εκδήλωση της ομογένειας στη Νέα Υόρκη.
Τέλειωσα πρώτος το Βαρβάκειο και ύστερα σπούδασα πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Συγχρόνως λάτρευα και τον αθλητισμό. Πήρα δύο χρυσά στο τριπλούν. Ημουν πρωταθλητής», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρώην βουλευτής Νίκος Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας: «Το 1963 μπήκα στην πολιτική (σ.σ.:οπότε και πρωτοεξελέγη βουλευτής), λίγο μετά τα τριάντα, με την ΕΡΕ. Επαιξα ρόλο για να αλλάξουν γνώμη οι Αμερικανοί για την Ελλάδα, γιατί έτυχε να έχω γνωριμία με τον Κένεντι».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξηγεί το γεγονός ότι, ενώ είχε μία λαμπρή βουλευτική πορεία, δεν υπουργοποιήθηκε ποτέ:

«Με φοβούνταν, γιατί είχα πολλή δύναμη. Αυτό μπορώ να το πω, πια, στο σημερινό 40χρονο πολιτικό γενέθλιό μου. Δυστυχώς το πρόβλημα της ΝΔ είναι η οικογενειοκρατία. Κατ' εμέ η δύσκολη πορεία της χώρας οφείλεται στην οικογενειοκρατία. Στη ΝΔ, δε, η οικογενειοκρατία αγγίζει το 80%. Αυτοί με πολέμησαν και εμένα.

O Nίκος Αναγνωστόπουλος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 1981. Πίσω ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ένας από τους πολιτικούς που εκτιμούσε.
O Nίκος Αναγνωστόπουλος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 1981. Πίσω ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ένας από τους πολιτικούς που εκτιμούσε.

Είμαι ο μόνος πολιτικός που για χρόνια εκλεγόμουν πρώτος και δεν έγινα υπουργός ποτέ. Ούτε καν υφυπουργός. Σκεφθείτε ότι πάντοτε ο πρώτος των Αθηνών γινόταν ο εκλεκτότερος υπουργός. Φυσικά, παρότι είμαι για αυτόν τον λόγο πολύ πικραμένος, κυρίως γιατί δεν με άφησαν να δείξω τις ικανότητές μου, τολμώ να πω ότι δεν έφυγα ποτέ από το κόμμα και πολύ περισσότερο εγώ δεν δημιούργησα δικό μου κόμμα, όπως άλλοι, που θα μπορούσα τότε να το κάνω. Το θεωρούσα απαράδεκτο γιατί σε αυτό το κόμμα ανεδείχθην.

Εκτιμούσε τον Αβέρωφ

Από τους πολιτικούς, σε όλη αυτή την πορεία, εξετίμησα τον Αβέρωφ. Εγώ θυσιάστηκα για την πολιτική και τι κέρδισα; Για την πολιτική έχασα και περιουσία 14 ακινήτων μεταξύ των οποίων και μία πολυκατοικία στην πλατεία Κολωνακίου. Κι όλα αυτά τα είχα φτιάξει με τη δουλειά μου». Ο ίδιος μας είπε ότι φίλος του Eλληνοαμερικανός δημοσιογράφος ετοιμάζει βιβλίο, το οποίο θα εκδοθεί εντός του 2015, για τη ζωή του γηραιού πολιτικού, που ήταν πάντοτε κοντά στον κόσμο κι ο λαός αυτό του το πίστωνε θετικά.

«Η ΔΩΡΕΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ»
Αφήνω ό,τι έχω στη νέα γενιά που δεν φταίει σε τίποτα

Για τη σημερινή ΝΔ μάς λέει:

«Δεν τολμώ να μιλήσω για το κόμμα σήμερα. Φοβάμαι πάντως πολύ για όλα. Ξέρετε, ο Ελληνας δεν ψηφίζει, καταψηφίζει. Κι αυτό είναι κακό για τα κόμματα που κυβερνούν. Δυστυχώς είμαστε πολύ χαμηλά στη μόρφωση». 

Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος πριν από έξι μήνες αποφάσισε να δωρίσει στο κράτος την ακίνητη περιουσία του, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό συναντήθηκε με κυβερνητικούς παράγοντες. Στη συνάντηση αυτή γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει στη δωρεά ενός ημιτελούς κτίσματος 1.300 τετραγωνικών και 18 οικοπέδων σε προνομιούχα περιοχή της Πελοποννήσου. Ο παλαίμαχος πολιτικός, που κάποτε άνθιζε μέσα στα χωράφια της πολιτικής, ζώντας μία ζωή γεμάτη δράση, πήρε αυτή την απόφαση θέλοντας να συνδράμει στη μείωση του δημόσιου χρέους, όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλησα να το κάνω για το καλό της νέας γενιάς που δεν φταίει σε τίποτε να πληρώνει τις δικές μας αμαρτίες.

Εγώ δεν έχω παιδιά για να αφήσω την περιουσία μου και με αυτόν τον τρόπο ήλπιζα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά μου. Ομως η ιστορία αυτή πάγωσε. Κανείς στην πορεία δεν με αναζήτησε για να προχωρήσουμε. Η γραφειοκρατία πιστεύω ότι μπλοκάρει την υπόθεση αυτή».

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64097840

Δεν υπάρχουν σχόλια: