Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Γιασέρ Αραφάτ: Ημέρα μνήμης


Γιασέρ Αραφάτ: Ημέρα μνήμης

ΓΡΑΦΕΙ ο Μαρουάν Τουμπάσι*
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 10 χρόνια από την έλλειψη του συναγωνιστή, του αδερφού, του πατέρα αλλά και του προστάτη κάθε παλαιστινιακής οικογένειας, του μάρτυρα Γιασέρ Αραφάτ. Άνθρωπος ακέραιος, χαρισματικός ηγέτης, που συνέδεσε τη ζωή του με την Παλαιστίνη και πέθανε χωρίς να αφήσει πίσω του ούτε τραπεζικούς λογαριασμούς ούτε κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Πραγματιστής αλλά και αδιάλλακτος στην υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων του λαού του. Κατάφερε να μετατρέψει το άπιαστο όνειρο των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος από αφηρημένη ουτοπία, σε ρεαλιστικό στόχο. Αυτή τη στιγμή η ισραηλινή αδιαλλαξία, η αλαζονεία και η βαρβαρότητα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, με τις πολύνεκρες μαζικές επιθέσει στην πολιορκημένη Γάζα, την ασταμάτητη επέκταση των εποικισμών με τη συνέχιση της αρπαγής της παλαιστινιακής γης, ενώ θέλουν να μετατρέψουν ακόμα και τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τα τεμένη σε εβραϊκά, καταπατώντας όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και όλες τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τη διατήρηση των μνημείων αυτών στα κατεχόμενα εδάφη.
Αυτή λοιπόν την καθόλου τυχαία χρονική στιγμή, ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στην αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, μην περιμένοντας τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών. Η απόφαση της κυβέρνησης της Σουηδίας αλλά και το Κοινοβούλιο της Αγγλίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ προετοιμάζονται και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για παρόμοιες αποφάσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μπορούν να περιμένουν οι λαοί αλλά και οι κυβερνήσεις τους άλλο, εγκλωβίζοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το αμερικάνικο βέτο οποιαδήποτε πρόταση ή απόφαση που σχετίζεται με τον παλαιστινιακό λαό και το πρόβλημα του.
Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, να συζητηθεί η πρόταση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους στο Κοινοβούλιο. Ανταποκρινόμενοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο αίσθημα δικαιοσύνης των λαών και όχι στα στενά οικονομικά συμφέροντα των συναλλαγών με το Ισραήλ, κράτος που συνεχίζει ασταμάτητα επί δεκαετίες να αγνοεί και να αρνείται να σεβαστεί τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και το διεθνές δίκαιο. Ο παλαιστινιακός λαός δεν ζητά χάρη από κανέναν. Το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση και το δικαίωμα να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος και αξιοπρεπή ζωή είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Η επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει τη στιγμή που ένα κράτος κατοχής συνεχίζει μια τέτοια πολιτική.
Ο τερματισμός της κατοχής της Παλαιστίνης και των άλλων αραβικών εδαφών είναι η μόνη λύση που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και ειρήνη στο κράτος του Ισραήλ. Με τη στρατιωτική βία, τα κατασταλτικά μέτρα, την επέκταση των εποικισμών και τη φυλάκιση χιλιάδων Παλαιστινίων αποδείχτηκε στη διάρκεια σχεδόν μισού αιώνα ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να γονατίσει τον παλαιστινιακό λαό αλλά ούτε και κατάφερε να προσφέρει γαλήνη και ασφάλεια στον δικό του λαό. Γι' αυτό άλλωστε εμείς καταθέσαμε αίτημα αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους στο υπουργείο Εξωτερικών στις 11/11/2014 και είμαστε σε επαφή με όλα τα ελληνικά δημοκρατικά κόμματα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο ακλουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
* Πρέσβης της Παλαιστίνης
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 



Ο Αραφάτ δολοφονήθηκε με ραδιενεργό πολώνιο ;

Τι αναφέρει η έρευνα ελβετικού εργαστηρίου

Οι πρώτες ιατροδικαστικές έρευνες στη σορό του Γιασέρ Αραφάτ δείχνουν υψηλά επίπεδα ραδιενεργού πολωνίου -210, αποτελώντας σοβαρή ένδειξή ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης δηλητηριάστηκε με αυτή την ουσία.
Έλβετοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα στη σορό του Αραφάτ ανακάλυψαν επίπεδα πολωνίου που είναι τουλάχιστον 18 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.
Το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έρευνας στην Ελβετία παραδόθηκε στους εκπροσώπους της χήρας του Αραφάτ, Suha, καθώς και σε εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Αντίγραφο πήρε κατά αποκλειστικότητα το Al Jazeera και το μοιράστηκε με τη Guardian πριν τη δημοσίευση.
Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τα οκτώ χρόνια (η έρευνα έγινε το 2013) από το θάνατο του Αραφάτ και τη ποιότητα των δειγμάτων που ελήφθησαν, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από πολώνιο.



Τι αναφέρει η έρευνα γαλλικού εργαστηρίου

Το ενδεχόμενο θανάτου από ραδιενεργό πολώνιο απορρίπτουν γάλλοι εμπειρογνώμονες
Το ενδεχόμενο δηλητηρίασης του Γιάσερ Αραφάτ αποκλείουν οι εμπειρογνώμονες στη Γαλλία, όπως υποστηρίζει πηγή που μίλησε για το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η γαλλική δικαιοσύνη είχε αναθέσει σε ερευνητές να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του παλαιστίνιου ηγέτη, ο οποίος απεβίωσε στη Γαλλία, το 2004.
«Η έκθεση αυτή αποκλείει την υπόθεση της δηλητηρίασης και προκρίνει εκείνην του θανάτου από φυσικά αίτια», υποστήριξε η πηγή. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι ο Αραφάτ «πέθανε από γηρατειά μετά από μια μόλυνση» και όχι από ραδιενεργό πολώνιο.
Η εισαγγελία της Ναντέρ και ο Πιερ Ολιβιέ Σιρ, σύμβουλος της Σούχα Αραφάτ, της χήρας του παλαιστίνιου ηγέτη, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
Τον Ιούλιο του 2012 η Σούχα Αραφάτ κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων για τη δολοφονία του Αραφάτ αφού εντοπίστηκε ραδιενεργό πολώνιο σε προσωπικά αντικείμενα του συζύγου της. Με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη διατάχθηκε η εκταφή της σορού του Αραφάτ, κάτι που έγινε το Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Περίπου 60 δείγματα δόθηκαν για ανάλυση σε τρεις διαφορετικές ομάδες ερευνητών, μία ελβετική, μία γαλλική και μία ρωσική. Η καθεμία εργάστηκε αυτόνομα, χωρίς να έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες.
Οι εμπειρογνώμονες ωστόσο φαίνεται ότι καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Σε αντίθεση με τους Γάλλους, οι Ελβετοί ανέφεραν στις αρχές Νοεμβρίου ότι προκρίνουν την υπόθεση της δηλητηρίασης αφού εντόπισαν ποσότητες του ραδιενεργού πολωνίου-210 20 φορές υψηλότερες από το συνηθισμένο. Δεν ήταν όμως κατηγορηματικοί στο ότι η ουσία αυτή προκάλεσε το θάνατο του Αραφάτ.
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ έχει ζητήσει τη συγκρότηση μιας «διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για τη δολοφονία του προέδρου Αραφάτ».
Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή του στο θάνατο του Αραφάτ ο οποίος πέθανε σε ηλικία 75 ετών, στις 11 Νοεμβρίου 2004.


Τι αναφέρει η έρευνα ρωσικού εργαστηρίου

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη στήριξη της υπόθεσης σύμφωνα με την οποία ο Γιάσερ Αραφάτ πέθανε το 2004 από δηλητηρίαση με πολώνιο-210, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης των ρώσων ειδικών που διερεύνησαν τα αίτια του θανάτου του παλαιστίνιου ηγέτη.
«Το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έκθεσης σχετικά με τα επίπεδα του πολώνιου-210 και την εξέλιξη της ασθένειας δεν δίνουν επαρκή στοιχεία για να στηριχθεί το συμπέρασμα ότι το πολώνιο-210 προκάλεσε οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας που οδήγησε στον θάνατο», δήλωσε ο δρ. Αμπντάλα Μπασίρ παρουσιάζοντας τα ευρήματα της ρωσικής έρευνας και προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τόσο η ελβετική όσο και η ρωσική έρευνα έδειξαν την παρουσία υψηλής συγκέντρωσης πολώνιου στα λείψανα του Γιάσερ Αραφάτ.
Τα συμπεράσματα της ρωσικής έκθεσης είναι πιο προσεκτικά από τα συμπεράσματα της ελβετικής έκθεσης, που αποκαλύφθηκαν την Tετάρτη από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, και σύμφωνα με τα οποία «με επιφύλαξη υποστηρίζεται η άποψη ότι ο θάνατος αποτελεί συνέπεια της δηλητηρίασης με πολώνιο-210».

Στη συμφωνία του Όσλο υπό το βλέμμα του Μπιλ Κλίντον
 
Τι είναι το πολώνιο;

Το πολώνιο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο ραδιενεργό στοιχείο που ανακαλύφθηκε το 1898 από το ζεύγος Μαρί και Πιέρ Κιουρί, οι οποίοι το βάφτισαν προς τιμήν της χώρας τους, της Πολωνίας. Υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες στο φλοιό της Γης, παράγεται όμως και σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι πρακτικές εφαρμογές του είναι περιορισμένες, κυρίως σε συσκευές κατά του στατικού ηλεκτρισμού. Το πολώνιο-210 (210Po) είναι το πιο κοινό από τα 33 γνωστά ισότοπα του στοιχείου.
Είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο;
Άκρως επικίνδυνο σε περίπτωση κατάποσης, εισπνοής ή επαφής με τραύματα. Ένα γραμμάριο πολωνίου μπορεί θεωρητικά να δηλητηριάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι μισοί τελικά θα υπέκυπταν.
Όλα τα ισότοπα πολώνιου υφίστανται ραδιενεργή διάσπαση και εκπέμπουν σωματίδια α, δηλαδή πυρήνες του στοιχείου ήλιου. Καθώς τα σωματίδια αυτά βομβαρδίζουν το ήπαρ, τον μυελό των οστών και τους νεφρούς, το θύμα εμφανίζει πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.
Πόσο εύκολο είναι να το αποκτήσει κανείς;
Καθόλου εύκολο, καθώς το πολώνιο προέρχεται από την επεξεργασία του μεταλλεύματος ουρανίου ή παράγεται σε αντιδραστήρες και επιταχυντές -όλες αυτές οι διαδικασίες ελέγχονται αυστηρά βάσει διεθνών νόμων.
Ο Τζον Κροφτ, Βρετανός ειδικός που είχε μελετήσει την υπόθεση Λιτβινένκο, εκτίμησε ότι μια ποσότητα πολωνίου ικανή να σκοτώσει θα προερχόταν πιθανότατα από χώρες με πυρηνικά προγράμματα. Η λίστα των χωρών αυτών περιλαμβάνει τη Ρωσία, από την οποία πιστεύεται ότι προήλθε το πολώνιο που σκότωσε τον Λιτβινένκο, και το μεγάλο εχθρό του Αραφάτ, το Ισραήλ. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα χώρες που διαθέτουν πολώνιο, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ.
Γιατί θα το προτιμούσε κανείς ως όπλο;
Το πολώνιο δεν ανιχνεύεται με τις τοξικολογικές εξετάσεις ρουτίνας. Επιπλέον, τα σωματίδια α που εκπέμπει το πολώνιο είναι ογκώδη και δεν έχουν μεγάλη διεισδυτική ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι το πολώνιο θα μπορούσε πιθανότατα να περάσει τα σύνορα χωρίς να ενεργοποιήσει ανιχνευτές ραδιενέργειας. Ακόμα, τα σωματίδια α δεν διαπερνούν το δέρμα του θύματος και δύσκολα ανιχνεύονται από έξω.
 Ο Γιάσερ Αραφάτ, ο Σιμόν Πέρες και ο Γιτζάκ Ράμπιν, μοιράζονται το Νόμπελ Ειρήνης

Πόσα είναι τα γνωστά θύματα του πολώνιου;
Ελάχιστα. Η δηλητηρίαση από πολώνιο είναι τόσο σπάνια ώστε οι γιατροί χρειάστηκαν πολλές εβδομάδες μέχρι να εξακριβώσουν τι είχε συμβεί στην περίπτωση του πρώην ρώσου πράκτορα Λιτβινένκο.
Πολλοί ιστορικοί της επιστήμης πιστεύουν ότι το πρώτο θύμα του πολώνιου ήταν η Ιρέν Κιουρί, κόρη του ζεύγους Κιουρί, η οποία πέθανε από λευχαιμία και ενδέχεται να είχε εκτεθεί σε πολώνιο στο εργαστήριο των γονιών της.
Είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με πολώνιο;
Πιθανότατα ναι. Το πολώνιο-210 έχει μικρό χρόνο ημιζωής, μόλις 138,4 ημέρες, και επομένως το μεγαλύτερο μέρος του θα είχε πια εξαφανιστεί από τη σορό του Αραφάτ. Οι επιστήμονες μπορούν όμως να ανιχνεύσουν τόσο τα ίχνη του 210Po όσο και τα στοιχεία στα οποία διασπάται. Σύμφωνα με τον Ντέρεκ Χιλ, ειδικό του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, οι εξετάσεις στη σορό του θα έδειχναν «με αρκετά μεγάλο βαθμό βεβαιότητας» το εάν ο Αραφάτ είχε πολώνιο στον οργανισμό του όταν πέθανε.
Το ερώτημα όμως παραμένει ουσιαστικά αναπάντητο καθώς οι απόψεις των τριών εργαστηρίων διίστανται και έτσι το μυστήριο παραμένει. Δολοφονήθηκε ή όχι με πολ΄βνιο ο Γτασέρ Αραφάτ;
Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια: