Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Πέθανε ο φωτογράφος του Τσε Γκεβάρα René Burri




Πέθανε ο φωτογράφος του Τσε Γκεβάρα René Burri

Ο Ελβετός φωτογράφος René Burri, διάσημος  για τα πορτρέτα του Τσε Γκεβάρα και του Pablo Picasso, πέθανε χθες Δευτέρα στη Ζυρίχη σε ηλικίας 81 όπως ανακοίνωσε  το πρακτορείο Magnum.


Ο Burri, που ζούσε ανάμεσα στη Ζυρίχη και το Παρίσι, πέθανε μετά  από μια μακροχρόνια ασθένεια, δήλωσε το Magnum.
Ο Martin Parr, πρόεδρος του Magnum Photos, δήλωσε: «Δεν ήταν μόνο μία από τις μεγάλες μεταπολεμικές φυσιογνωμίες της φωτογραφίας αλλά ήταν επίσης ένας από τους πιο γενναιόδωρους ανθρώπους που είχα το προνόμιο να γνωρίσω."
Ο Burri άρχισε να εργάζεται για το Magnum το 1956 και κάλυψε μεγάλα πολιτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο.


Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του ήταν ένα πορτρέτο του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα να καπνίζει ένα πούρο, καθώς και πορτρέτα του Φιντέλ Κάστρο και εκατοντάδες φωτογραφίες του αρχιτέκτονα Le Corbusier, και των καλλιτεχνων Alberto Giacometti, Yves Klein και ο Πικάσο.
Αργότερα είπε ότι ο Γκεβάρα ήταν «ένας αλαζονικός άνθρωπος, αλλά ο ίδιος είχε γοητεία ... Ήταν σαν μια τίγρη σε ένα κλουβί."


Σχετικά με την  φωτογράφηση διασημοτήτων ο Burri έλεγε: «Δεν πρέπει να τους πλησιάζεις σαν μπουλντόζα". Οι φίλοι του λένε ότι χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να πετύχει μια συνάντηση με τον Πικάσο.
Μετά τις σπουδές του στη σχολή Arts and Crafts της Ζυρίχης ο Burri εργάστηκε ως βοηθός οπερατέρ για την Walt Disney στην Ελβετία πριν από την ένταξή του στο δυναμικό του Magnum.


Την πρώτη του φωτογραφία την πήρε το 1946, όταν ήταν 13 ετών.  ήταν μια  φωτογραφία του Winston Churchill ενώ οδηγούσε μέσω Ζυρίχης σε ένα ανοικτό  αυτοκίνητο.
Άφησε το αρχείο του αποτελούμενο από περίπου 30.000 φωτογραφίες στο Musée de l'Elysée της Λωζάνη.
http://www.theguardian.com/artanddesign/2014/oct/20/magnum-photographer-rene-burri-dies

Δεν υπάρχουν σχόλια: