Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

HOAX : Τρεις μέρες σκότους τον Δεκέμβριο του 2014; Πραγματικότητα ή φάρσα;




Έχει πραγματικά η NASA ανακοινώσει μια περίοδο τριών ημερών παγκόσμιου σκότους που θα συμβεί τον Δεκέμβριο του 2014; Αυτή είναι η διαδικτυακή φήμη που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες αν και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε διαβάσει τέτοιες ιστορίες στο διαδίκτυο.
Ένα hoax που αναφέρει ότι το Δεκέμβριο θα υπάρξουν 6 ημέρες σκότους στη Γη, μεταδίδεται ως έγκυρη είδηση μέσω του διαδικτύου και προκαλεί πανικό και φόβο στους χρήστες. Η φάρσα παρουσιάζει ως πηγή τη NASA για να αποκτήσει εγκυρότητα καθώς και υποτιθέμενες δηλώσεις επιστημόνων της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ. Μάλιστα το δημοσίευμα εντοπίζει τις ημέρες του σκότους, -που όπως αναφέρει θα προκληθούν από διαστημική καταιγίδα και από διαστημικά σκουπίδια που θα κρύψουν κατά 90% το φως του ήλιου, από την 16η Δεκεμβρίου έως την 22α Δεκεμβρίου. Η ιστοσελίδα  Huzlers.com που ειδικεύεται σε ανάλογα hoax και πρωτοδημοσίευσε την «είδηση», αναφέρει ότι είναι «ένας συνδυασμός πραγματικά συγκλονιστικής είδησης και σατιρικής διασκέδασης" με σκοπό να κρατήσει τους επισκέπτες "σε μια κατάσταση σοκ."

Η "ΕΙΔΗΣΗ"
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΟΚ της ΝΑΣΑ : Η γη θα είναι 6 μέρες στο σκοτάδι τον Δεκέμβριο!
Η NASA επιβεβαίωσε ότι η γη θα βιώσει 6 ημέρες σχεδόν απόλυτο σκοτάδι από  την Τρίτη… 16 έως την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014.
Ο κόσμος θα παραμείνει, κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ημερών, χωρίς ηλιακό φως λόγω μιας ηλιακής καταιγίδας, της οποίας η σκόνη και τα διαστημικά συντρίμμια που θα προκαλέσει  θα είναι τόσα πολλά που θα έχει ως συνέπεια την παρεμπόδιση κατά 90% του φωτός του ήλιου.
Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλή της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, ο οποίος ζήτησε από όλους να παραμείνουν ήρεμοι. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα μιας ηλιακής καταιγίδας, της μεγαλύτερης τα τελευταία 250 χρόνια και η οποία θα έχει  διάρκεια 216 ώρες.
Αν και οι έξι ημέρες σκότους είναι πολύ κοντά, οι υπάλληλοι λένε ότι η γη δεν θα αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι έξι μέρες του σκότους δεν μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε τίποτα.
«Εμείς θα στηριζόμαστε μόνο στο τεχνητό φως για τις έξι ημέρες, που δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει», λέει ο επιστήμονας της NASA Earl Godoy.
Πηγή….


ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΔΗΣΗ:
Μια είδηση που κυκλοφόρησε αυτό το Σαββατοκύριακο ισχυρίζεται ότι η NASA έχει επιβεβαιώσει ότι η γη θα βιώσει 6 ημέρες "σχεδόν πλήρους σκότους» από τις 16 Δεκεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2014. Η είδηση είναι ψεύτικη.
Η τρέχουσα ενσάρκωση της φήμης αναφέρει ότι η NASA ζήτησε από το κοινό να παραμείνει ήρεμο, καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο τριών ημερών σκότους για τις ημερομηνίες 21, Δεκεμβρίου, 22, και 23. Ο λόγος για το σκοτάδι λέγεται ότι είναι μια ηλιακή καταιγίδα , η οποία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 50 ετών και θα διαρκέσει 3 ημέρες.
Η NASA, ωστόσο, δεν έχει προβεί σε καμιά τέτοια ανακοίνωση το 2014 ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Είναι απλώς μια επαναλαμβανόμενη είδηση-φάρσα.
Η ψεύτικη είδηση προέρχεται από το "σατιρική" ιστοσελίδα Huzlers , που δημοσιεύει ψεύτικες ειδήσεις με αλλόκοτα πρωτοσέλιδα που όμως δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα. Η τωρινή είδηση υποστηρίζει ότι επίκεινται έξι ημέρες σκότους  εξαιτίας μιας ηλιακής καταιγίδας που θα χτυπήσει το Δεκέμβριο του 2014. Η ιστοσελίδα Huzlers έχει δανειστεί το συγκεκριμένο γεγονός από ένα παρόμοιοo hoax που είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Εκείνο το hoax μιλούσε για το επικείμενο τέλος του κόσμου που θα ακολουθούσε τις " 3 ημέρες σκότους " και ήταν μια φήμη που συνδεόταν  με το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας. Θα το θυμάστε άλλωστε. Ήταν το 2012, όταν οργίαζαν οι φήμες για το "τέλος του κόσμου" φλυαρίες που τροφοδοτήθηκαν από το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας. Τότε οι ίδιες «τρεις ημέρες σκότους" κυκλοφόρησαν επίσης σαν φήμη και πάλι αναφέρονταν οι ίδιες ημερομηνίες της 21ης Δεκεμβρίου έως της 23ης Δεκεμβρίου για το εν λόγω έτος.
Είναι πιθανό ότι οι σύγχρονες φήμες για τρεις ημέρες σκότους εμπνευσμένη από τις τρεις μέρες του σκότους που αναφέρονται στο Βιβλίο της Εξόδου της Βίβλου, και στην Καθολική προφητεία που αναφέρεται ως "οι τρεις μέρες του σκότους", που προβλέπει ότι ο κόσμος θα βυθιστεί στο σκοτάδι πριν την συντέλειά του.
Όμως ούτε η τωρινή εκδοχή της ιστορίας είναι αληθινή.
Η ψεύτικη είδηση του Huzlers ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα που «δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε τίποτα." Αυτό, βέβαια, δεν θα μπορούσε να ισχύει γιατί μια ηλιακή καταιγίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σύνολο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο.
Βέβαια η ιστοσελίδα Huzlers  περιλαμβάνει και ένα DISCLAIMER χαρακτηρίζοντας το δημοσιεύμα ως «σατιρική διασκέδαση."(“satirical entertainment”).


 Οι ηλιακές καταιγίδες το 1859 και το2012

Η παραπάνω φήμη θέτει το ερώτημα ως προς το εάν ή όχι μια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να βυθίσει τη γη στο σκοτάδι, όπως περιγράφεται.
Ο Δρ Tony Phillips, σε ένα άρθρο του 2012 για τη NASA με τίτλο, Near Miss: The Solar Superstorm of July 2012,” ( "Παρ 'ολίγον: Η ηλιακή υπερκαταιγίδα του Ιουλίου του  2012"), γράφει για μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα που πέρασε ξυστά τη γη εκείνη τη χρονιά. Γράφει επίσης ο Phillips , τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν η ηλιακή καταιγίδα κτυπούσε τον πλανήτη μας. Για τον λόγο αυτό αναφέρθηκε στο 1859 και στο Carrington Event του Σεπτέμβρη 1859 όταν μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έπληξε τη Γη. "Προκλήθηκε έντονη γεωμαγνητική καταιγίδα που δημιούργησε Βόρειο Σέλας από το μακρινό νότο ως την Κούβα και προκάλεσε ζημιά στις παγκόσμιες τηλεγραφικές γραμμές, , βάζοντας έτσι φωτιά σε μερικά γραφεία τηλεγράφου και απενεργοποιώντας το « Victorian Internet".
"Δεν υπήρξε όμως καμία αναφορά από ηλιακές καταιγίδες στην ιστορία στην ιστορία της ανθρωπότητας που να ρίχνουν τη γη σε οποιονδήποτε τύπο αφύσικου σκότους, ούτε ποτέ συνέβηκε"  λέει ο Phillips
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα είδος "σκοταδιού" που να οφείλεται σε μπλακάουτ που προκαλείται από βλάβη των ηλεκτρικών μετασχηματιστών, αλλά αυτές οι περιφερειακές διακοπές ρεύματος δεν θα οδηγούσαν σε ταυτόχρονη εκδήλωση παγκοσμίως σκότους και μάλιστα για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
 Πρόβλεψη ηλιακών καταιγίδων

Και οι δύο εκδοχές του hoax  ισχυρίζονται ότι η NASA εντοπίζει συγκεκριμένες  ημερομηνίες, κατά τις οποίες είναι δυνατό να αναμένεται ότι  μια ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη γη. Αυτό το είδος της πρόβλεψης ηλιακής καταιγίδας δεν υπάρχει. Οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν μια αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας, αλλά δεν μπορούν να προβλέψουν πολλούς μήνες εκ των προτέρων ότι μια συγκεκριμένη καταιγίδα θα συμβεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Επιπλέον, η συνέπεια  μιας μαζικής ηλιακής καταιγίδας που χτυπά τη γη είναι η πρόκληση σοβαρών ζημιών στις ηλεκτρονικές συσκευές.
Επί του παρόντος, οι επιστήμονες έχουν περίπου 18 ώρες  από την στιγμή εκδήλωσης μιας ηλιακής καταιγίδας μέχρι την στιγμή που θα φτάσει στη γη.
Η NASA δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η γη θα βυθιστεί στο σκοτάδι για τρεις ή έξι ημέρες τον Δεκέμβριο του 2014. Η εκδοχή της ιστορίας  που δηλώνει ότι η Γή θα βυθιστεί στο σκοτάδι για τρεις ημέρες είναι μια αναμασημένη φάρσα, ένα hoax, από το 2012, ενώ η παραλλαγή των έξι ημερών είναι ένα απόσπασμα από  αυτή την φάρσα.
Είναι γεγονός άλλωστε ότι η   NASA δεν μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση μιας ηλιακής καταιγίδας πολλούς μήνες εκ των προτέρων.
Πηγές:
http://badsatiretoday.com/6-days-of-darkness/
http://wafflesatnoon.com/three-days-of-darkness/
 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: