Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Γάργαρες αλήθειες




Γάργαρες αλήθειες
Το νερό συνδέεται με πολλούς διατροφικούς μύθους και πολλές από τις σχετικές επιστημονικές διαμάχες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ιδού οι νεότερες απαντήσεις στους σχετικούς προβληματισμούς.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΑΝΕΣΤΡΙ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ 2 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν πλέον ότι δεν πρέπει να πιέζουμε υπερβολικά τον οργανισμό μας να καταναλώνει νερό - κάτι που πολλοί προσπαθούσαν να κάνουν ακολουθώντας τη γνωστή θεωρία ότι πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως. Άλλωστε, έχει επικρατήσει η άποψη πως πρέπει να συνυπολογίζουμε όλα τα τρόφιμα στα οποία υπάρχει το νερό, αλλά και τα υπόλοιπα ροφήματα που καταναλώνουμε. Τα λαχανικά και τα φρούτα, π.χ., αποτελούνται κατά 70-80% από νερό, ενώ στα περισσότερο ροφήματα το νερό αποτελεί το 85 έως 99% της σύστασης τους. Επίσης πολλοί ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό πρέπει να καλύπτονται κατά 20% από το ίδιο το νερό και κατά 80% από τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα ροφήματα.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ;
Η διαδεδομένη άποψη πως δεν πρέπει να καταναλώνουμε νερό μαζί με το φαγητό, καθώς δήθεν αραιώνει τα γαστρικά υγρά, δεν επιβεβαιώνεται από καμία έρευνα, λένε οι ειδικοί. Αντιθέτως, αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος προάγει το αίσθημα κορεσμού και κατά συνέπεια συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους. Όλα τα παραπάνω αφορούν, φυσικά, τα υγιή άτομα: σε περίπτωση που υπάρχουν διαταραχές στη λειτουργία του στομάχου (π.χ., η παραγωγή των γαστρικών υγρών είναι μειωμένη), πράγματι μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες όσον αφορά την κατανάλωση του νερού.
ΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ;
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πάτρας, που παρουσιάστηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό που γιορτάζεται τον Απρίλιο, τα δίκτυα ύδρευσης των πόλεων μας είναι ασφαλή. Στην τεράστια αύξηση ενδιαφέροντος για το εμφιαλωμένο νερό έχουν συνεισφέρει σημαντικά η ανάγκη για την κατάλληλη ενυδάτωση πριν και μετά τη σωματική άσκηση, η διάδοση του υγιεινού τρόπου ζωής και οι αποτελεσματικές διαφημιστικές εκστρατείες των εταιρειών εμφιάλωσης νερού.
Από την άλλη, η αυξανόμενη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών πόρων είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης και έδωσε αφορμή για τη δημιουργία μεγάλων εταιρειών παραγωγής εμφιαλωμένου νερού. Όμως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας καθαρισμού του νερού, υπάρχουν περιπτώσεις που το νερό του δικτύου ύδρευσης είναι καλό ή και καλύτερο από το εμφιαλωμένο, όπως για παράδειγμα το νερό της Νέας Υόρκης, του Μονάχου και της Πάτρας.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟ ΣΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ;
Το νερό της βρύσης μπορεί, πράγματι, να μολυνθεί από διάφορες χημικές, μικροβιακές και φυσικές εστίες ρύπανσης. Ορισμένοι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα στα εμφιαλωμένα νερά παρά στο νερό της βρύσης, το οποίο διοχετεύεται με τους σωλήνες του συστήματος διανομής. Ωστόσο, μερικές ουσίες μπορούν να αποδειχθούν πιο επικίνδυνες στα εμφιαλωμένα νερά παρά στο νερό της βρύσης, γιατί το εμφιαλωμένο νερό αποθηκεύεται για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μπουκάλια και σε υψηλότερες θερμοκρασίες από το νερό που διανέμεται με το δίκτυο ύδρευσης.
Δεν υποτιμάμε το νερό της βρύσης και δίνουμε προσοχή στο εμφιαλωμένο νερό που καταναλώνουμε, προτιμώντας επώνυμους παραγωγούς που εξασφαλίζουν σωστές και ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής, ελέγχου και αποθήκευσής του.
"We"

Δεν υπάρχουν σχόλια: