Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμερα, κύριε Σαμαρά, τι να φοβηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία;



Σήμερα, κύριε Σαμαρά, τι να φοβηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία;
Γράφει ο ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θυμάμαι, το καλοκαίρι του 1981, έναν ηλικιωμένο δάσκαλό μου, πολύ σοβαρό και τίμιο άνθρωπο, να δείχνει τον Υμηττό και να πιστεύει πως από εκεί θα ξεπρόβαλλαν οι αντάρτες του επελαύνοντος ΠΑΣΟΚ για να καταλάβουν την Αθήνα.
Αντίστοιχες φοβίες, που εξηγούνται από τις οδυνηρές εμφυλιοπολεμικές εμπειρίες που είχε εκείνη η γενιά, εξέφραζαν και πολλοί άλλοι συντηρητικοί, δεξιοί ή κεντρώοι πολίτες.
Όποια κι αν είναι η κριτική που ασκείται σήμερα για την οκταετία του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-89), όσα μεγάλα και πιθανώς ανεπανόρθωτα σφάλματα και αν διέπραξε, πάντως δεν απέσυρε την Ελλάδα από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, δεν επέβαλε κομμουνιστικό καθεστώς και δεν κρατικοποίησε τα σπίτια των αστών και τις επιχειρήσεις τους, όπως «προειδοποιούσε» το καταρρέον τότε καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας. Η κινδυνολογία δεν έσωσε τότε το καθεστώς, και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές.
Ας πάμε λίγο παλαιότερα. Κινδυνολογία μεγατόνων εξέπεμπε η ΕΡΕ όταν η Ένωσις Κέντρου κέρδισε τις διπλές εκλογές του 1963-4 και έγινε κυβέρνηση. Με αντίστοιχα επιχειρήματα: ότι η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου αποτελείται από «συνοδοιπόρους» του ΚΚΕ, ότι ανοίγει το δρόμο στους «κομμουνιστάς» και ότι θα τους παραδώσει, εκούσια ή ακούσια, τον έλεγχο της χώρας (αν ήταν δυνατόν ο Γ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός που κατέπνιξε στο αίμα την κομμουνιστική εξέγερση του Δεκεμβρίου 1944, να είναι συνοδοιπόρος!). Το μόνο που πέτυχε η κινδυνολογία της ΕΡΕ ήταν να συμβάλει στην αποσταθεροποίηση του κοινοβουλευτικού καθεστώτος και στην άνοδο της Δικτατορίας, την οποία πλήρωσε και η ίδια η ΕΡΕ, τα ηγετικά στελέχη της οποίας φυλακίστηκαν από τους Συνταγματάρχες. Με τελικό αποτέλεσμα την εθνική καταστροφή της Κύπρου.
Σήμερα, όμως, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία κατάσταση πολύ χειρότερη από ό,τι το 1963 ή το 1981. Το μεν 1963 υπήρχε ιλιγγιώδης ανάπτυξη, οι Έλληνες είχαν αρχίσει να ευημερούν και η «κομμουνιστική απειλή» έπιανε τόπο, πολύ περισσότερο που ο εμφύλιος είχε τελειώσει πριν από δώδεκα μόλις χρόνια. Το δε 1981 η Ελλάδα είχε μόλις ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και μπροστά της υπήρχε η προοπτική της σταθερότητας και της ευημερίας, οπότε το φόβητρο της αποσταθεροποίησης εύρισκε κάποια απήχηση (όχι όμως τόσο μεγάλη που να αποτρέψει την νίκη του ΠΑΣΟΚ).
Σήμερα, κύριε Σαμαρά, τι να φοβηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία; Μην «έρθουν οι κομμουνιστές και μας πάρουν τα σπίτια»; Μα οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων τα είδαν όλα από την δική σας κυβέρνηση!
freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: