Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Η παλιά οικογενειακή φωτογραφία!




Η παλιά οικογενειακή φωτογραφία!
Η παλιά οικογενειακή φωτογραφία ήταν μία σπάνια αποτύπωση της οικογένειας, συνήθως από πλανόδιους φωτογράφους. Οι φωτογραφίες ήταν ασπρόμαυρες και οι εικονιζόμενοι σε αυτές ήταν συνήθως στημένοι και δεν χαμογελούσαν στον φακό.
Όταν καλούσαν τον πλανόδιο φωτογράφο να τους τραβήξει μια φωτογραφία, ντυνόντουσαν με τα καλά τους ρούχα και παπούτσια.
Κάθε φωτογραφία έδειχνε και την εκάστοτε κοινωνική, οικονομική, πολιτική κατάσταση. Οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις έβγαζαν μία οικογενειακή - όλοι μαζί. Η οικονομική κατάσταση και η κοινωνική τάξη φαίνεται και από τις ενδυμασίες.
Υπήρχε ιεραρχία στον τρόπο που καθόντουσαν τα πρόσωπα. Λόγω των αντιλήψεων και των στερεοτύπων της εποχής, ο άντρας ήταν συνήθως καθιστός, ενώ η γυναίκα, που βρισκόταν σε υποδεέστερη θέση, στεκόταν πάντα όρθια. Αν όχι ο άντρας, τότε το σημαντικότερο ή το τιμώμενο πρόσωπο της οικογένειας καθόταν στην μέση.
Η σπανιότητα των φωτογραφιών οφειλόταν τόσο στο μεγάλο κόστος, όσο και στο γεγονός ότι τις έβγαζαν επαγγελματίες φωτογράφοι, ενώ οι φωτογραφικές μηχανές ήταν σπάνιες, ακριβές και ογκώδεις.
Σήμερα οι φωτογραφικές μηχανές είναι μικρές, ελαφριές, με πολύ προσιτή τιμή για το κοινό. Γι’ αυτό το λόγο το επάγγελμα του πλανόδιου φωτογράφου έχει πλέον εξαλειφθεί. Καθένας βγάζει μόνος του τις φωτογραφίες του την ώρα και την στιγμή που επιθυμεί εκείνος. Έχει πια καταργηθεί η ιεραρχία των θέσεων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην χρειάζονται να στήνονται, όταν βγάζουν φωτογραφίες. Οι άνθρωποι που βγάζουν φωτογραφίες δεν φορούν απαραίτητα τα καλά τους ρούχα, όπως συνήθιζαν κάποτε. Οι φωτογραφίες είναι πιο αυθόρμητες και δεν καταδεικνύουν απαραίτητα την κοινωνική τάξη ή το ύψος των εισοδημάτων τους.







FACEBOOK/Σύλλογος Γυναικών Μαλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: