Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Διακόσμηση με μπλε και κόκκινο χρώμα στο μνημείο της Αμφίπολης



Οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από την ΚΗ΄ Εφορεία  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.

Σήμερα, απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή,  χώματα  τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος  περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.5 μέτρα. Έτσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση  του εσωρραχίου της θόλου.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης,  με τη βοήθεια μηχανικού μέσου. Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε,  κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.


Καλύπτεται με fresco σε μίμηση  ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε  και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το  ιωνικό  επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των  παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα  με τα ίδια χρώματα. Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο. Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Τασούλας, ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου καθώς και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την πρωτοβουλία.
naftemporiki.gr
http://www.apocalypsejohn.com/2014/08/diakosmisi-me-mple-kai-kokkino-xroma-sto-mnimeio-tis-amfipolis.html



Ιστορικό «χαστούκι» : «Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος…Στα Βαλκάνια»!


Ιστορικό χαστούκι απο την Αρχαιολόγο κ.Περιστέρη προς τους σφετεριστές της Ιστορίας μας …Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος Τάφος ούτε στην Ελλάδα ,αλλά ούτε στα Βαλκάνια !

«Ο τάφος της Αμφίπολης δεν πιστεύω ότι έχει συληθεί» ανέφερε σήμερα το πρωί η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το χώρο των ανασκαφών, καθώς, όπως τόνισε, οι ογκώδεις πέτρες της εισόδου προστάτευσαν το μνημείο.

Περιστέρη: Ασύλητος ο τάφος της Αμφίπολης

Η αρχαιολόγος μίλησε σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε την είσοδο της ανασκαφής και ανέφερε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο.

«Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια», τόνισε. «Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου».

Νωρίτερα, η κυρία Περιστέρη είχε εκδώσει δελτίο Τύπου με το οποίο ζητούσε ευγενικά από όλους να κάνουν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη».

http://veteranos.gr/istoriko-chastouki-den-iparchi-allos-tetios-tafos-sta-valkania/

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΦΙΓΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ!

 Η είσοδος του Τάφου της Αμφίπολης είναι κάτω από τις σφίγγες και όχι ανάμεσα από αυτές όπως ίσως νομίζεται μέχρι τώρα!  Και ενώ σήμερα απομακρύνθηκαν οι λίθοι που έκρυβαν τις σφίγγες, απομένουν οι κάτω λίθοι, που  κρύβουν και την πραγματική είσοδο του τάφου!

Οι σφίγγες που φθάνουν σε ύψος το 1,45 μέτρα χωρίς τα κεφάλια, αποτελούν μόνο το Υπέρθυρο της Εισόδου και όχι την είσοδο που βρίσκεται από κάτω!
 
Επομένως το κλειδί βρίσκεται κάτω, όπου φαίνεται πως δεν έχουν παραβιασθεί οι λίθοι του προστατευτικού τοίχου!

 Ο εξωδιάδρομος της Εισόδου πλάτους 4,5 μέτρων, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως από μακριά, καθώς πρέπει να κατέβει κανείς 13 σκαλοπάτια προς τα κάτω για να φτάσει στο επίπεδο της εισόδου. 
Ο εξωτερικός κυκλικός περίβολος που περιβάλει τον Τύμβο, κλείνει την είσοδο, προστατεύοντας τη από πλημμύρες! 

Και αυτός ίσως είναι ο λόγος που ακολουθήθηκε αυτή η ανισόπεδη λύση, προκειμένου να προστατευθεί ο Τάφος από είσοδο νερών της παρακείμενης αρχαίας λίμνης που σχημάτιζαν οι εκβολές του Στρυμόνα στην Αμφίπολη!
 
http://spaei.blogspot.gr/2014/08/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: