Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ιράκ: Η φωτογραφία – σοκ που λογόκριναν πριν από 23 χρόνια στις ΗΠΑ



H σοκαριστική φωτογραφία του Κένεθ Τζάρεκε, που είχε «τραβήξει» έναν Ιρακινό στρατιώτη να καίγεται ζωντανός πριν από 23 χρόνια δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, αφού τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν την είχαν δημοσιεύσει ποτέ, όπως αποκαλύπτει το Atlantic. 

Ο Τζάρεκε, είχε διοριστεί από το περιοδικό Time να καλύψει φωτογραφικά την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» στο Ιράκ το 1991. 

Τότε είχε πείσει τον επικεφαλής στρατιωτικό να του επιτρέψει να φωτογραφήσει την αποκαλούμενη «Λεωφόρο του Θανάτου» στο νότιο Ιράκ, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωναν δεκάδες ιρακινούς μαχητές. 

Ο Τζάρεκε είχε μάλιστα πει ότι «αν δεν τραβήξω πολεμικές φωτογραφίες, η μητέρα μου θα θεωρήσει ότι ο πόλεμος είναι μόνο στις ταινίες». 

Ο αξιωματικός θα μπορούσε να τον είχε σταματήσει, γιατί επίσημα δεν επιτρέπεται η λήψη τέτοιων φωτογραφιών, αλλά δεν το έκανε. 

Έτσι ο Τζάρεκε τράβηξε πολλές φωτογραφίες του κονβόι, αλλά η πιο δραματική ήταν αυτή ενός στρατιώτη, που καίγεται ζωντανός μέχρι θανάτου. 

Την ίδια ημέρα επιτεύχθηκε εκεχειρία, έτσι η φωτογραφία του Τζάρεκε δεν δημοσιεύτηκε ποτέ γιατί έπρεπε να λάβει στρατιωτική έγκριση. 

Το Time και το Life δεν επέτρεψαν τη δημοσίευση λέγοντας ότι οικογένειες και παιδιά διαβάζουν τις εκδόσεις τους. 

Οι επικριτές εκείνου του πολέμου, λένε ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ εξιδανίκευσαν την αμερικανική επιχείρηση. 

«Όσον αφορά τους Αμερικανούς, κανείς δεν πέθανε», είπε ένας φωτογράφος. 

Όπως είπε και ο ίδιος ο Τζάρεκε το 1991 «εάν είμαστε μεγάλη δύναμη ώστε να διεξάγουμε έναν πόλεμο, πρέπει να έχουμε τη δύναμη να τον αντιμετωπίζουμε».

irak war 3
http://www.tribune.gr/world/news/article/62074/irak-fotografia-sok-pou-logokrinan-prin-apo-23-chronia-stis-ipa.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: