Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Το άγχος και οι υπόλοιπες αιτίες του τυμπανισμού




Το άγχος και οι υπόλοιπες αιτίες
του τυμπανισμού
Ποιες είναι οι τροφές και ποια τα φάρμακα που προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι
Από την Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
ΕΙΝΑΙ μια από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, και μάλιστα συχνά χωρίς να ξέρει ποια είναι η αιτία. Ο λόγος για το φούσκωμα και συγκεκριμένα όχι αυτό που προκαλείται από το πολύ φαγητό αλλά για εκείνο που εμφανίζεται εξαιτίας παραγόντων που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, όπως είναι τα φάρμακα, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, η αφυδάτωση και, φυσικά, το άγχος.
Το φούσκωμα του εντέρου μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιονδήποτε, να διαρκέσει αρκετές ώρες ή και μέρες, να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι και παράλληλα εκνευρισμό, δυσφορία ή και εξάντληση. Συμφωνά με ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει τα αέρια, όπως κάνει με τις τροφές, και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν υπάρχει χρόνιο άγχος.
Στην περίπτωση αυτή, λόγω των αλλαγών που γίνονται στις αντιδράσεις του νευρικού συστήματος, ορισμένα όργανα του σώματος αντιδρούν πολύ έντονα, στέλνοντας αίμα μακριά από τα σημεία όπου πραγματοποιείται η διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τυμπανισμός, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή πόνος στο στομάχι.
Τυμπανισμό μπορεί να προκαλέσει και η χορήγηση κάποιων φαρμάκων που περιέχουν σορβιτόλη ή λακτουλόζη, αλλά και την ουσία ακαρβόζη, που υπάρχει σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Για τον τυμπανισμό συχνά ευθύνεται η αφυδάτωση, ενώ όταν υπάρχει κατακράτηση υγρών θα πρέπει να καταναλώνεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Ο τυμπανισμός εμφανίζεται επίσης από τροφές που προκαλούν αέρια (όσπρια, μπρόκολο, μήλα, αβοκάντο), τις οποίες ο οργανισμός συχνά δεν μπορεί να μεταβολίσει, αλλά και από οποιεσδήποτε άλλες τροφές στις οποίες υπάρχει δυσανεξία, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και εκείνες που περιέχουν σιτάρι. Το ίδιο συμβαίνει και σε όποιον τρώει ή πίνει πολύ γρήγορα, καθώς όταν η μάσηση δεν γίνεται σωστά, εισέρχεται αέρας στο στομάχι και το έντερο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φούσκωμα και δυσφορία.
Τέλος, τυμπανισμός προκαλείται και από χρόνια προβλήματα, όπως είναι το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα), αλλά και στην περίπτωση καρκίνου των ωοθηκών. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που προκαλούνται εξαιτίας του άγχους σε άνδρες και γυναίκες και εξαιτίας της οι τροφές φτάνουν ταχύτερα στο έντερο, προκαλώντας συχνά αέρια και δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
"κυριακάτικη δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: