Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Για το Ισραήλ, τους Παλαιστινίους και την Γάζα

 
 

Μπάρενμποϊμ: Στη Γάζα είμαστε όλοι χαμένοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

Ο αρχιμουσικός εργάζεται εδώ και χρόνια υπέρ της λύσης των δύο κρατών
 
«Χαμένοι σε αυτή τη σύγκρουση είναι και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναγνωρίσουν τον πόνο και τα δικαιώματά του άλλου», γράφει ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, σε άρθρο γνώμης στον Guardian.

Ο διάσημος αρχιμουσικός και πιανίστας, ένας από τους πιο αυστηρούς και θαρραλέους επικριτές της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη, έχει ιδρύσει μαζί με τον Εντουαρντ Σαΐντ την West-Eastern Divan Orchestra, στην οποία συμμετέχουν νέοι Άραβες και Εβραίοι μουσικοί. Εχει δύο διαβατήρια, ισραηλινό και της Παλαιστινιακής Αρχής, και εργάζεται εδώ και χρόνια υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Τα γεγονότα στη Γάζα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν επιβεβαιώσει την μακροχρόνια πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Γιατί δεν είναι μια πολιτική, αλλά μια ανθρώπινη σύγκρουση, μεταξύ δύο λαών που μοιράζονται την βαθιά πεποίθηση ότι δικαιούνται το ίδιο μικρό κομμάτι γης», τονίζει ο Μπάρενμποϊμ.

«Εχω βαθιά συμπάθεια για το φόβο με τον οποίον ζουν σήμερα οι Ισραηλινοί συμπολίτες μου: με τους συνεχείς ήχους των πυραύλων, γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους μπορεί να πάθει κακό. Αλλά έχω βαθιά συμπόνια για τα δεινά των Παλαιστινίων συμπολιτών μου στη Γάζα, οι οποίοι ζουν μέσα στον τρόμο και θρηνούν τέτοιες καταστροφικές απώλειες σε καθημερινή βάση», προσθέτει.

«Ως εκ τούτου, τολμώ να προτείνω ότι αυτή μπορεί να είναι η στιγμή για να αναζητήσουμε μια πραγματική λύση στο πρόβλημα. Η κατάπαυση του πυρός είναι φυσικά απαραίτητη, αλλά δεν είναι καθόλου αρκετή. Η μόνη διέξοδος από αυτή την τραγωδία, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μεγαλύτερη τραγωδία και τρόμος, είναι να επωφεληθούμε από την απελπισία της κατάστασης και να μιλήσουμε ο ένας στον άλλον», συνεχίζει ο Μπάρενμποϊμ.

«Εμείς οι Παλαιστίνιοι νιώθουμε ότι δικαιούμαστε μια δίκαιη λύση. Επιδίωξή μας είναι ουσιαστικά η δικαιοσύνη και τα δικαιώματα που δίνονται σε όλους τους ανθρώπους στη γη: αυτονομία, αυτοδιάθεση, ελευθερία. Εμείς οι Ισραηλινοί χρειαζόμαστε μια αναγνώριση του δικαιώματός μας να ζήσουμε στο ίδιο κομμάτι γης. Η διαίρεση της γης μπορεί να έρθει μόνο αφότου και οι δύο πλευρές δεν θα έχουν μόνο αποδεχθεί αλλά θα έχουν κατανοήσει ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί πλάι-πλάι.

Σε αυτή τη σύγκρουση, είμαστε όλοι χαμένοι. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη θλιβερή κατάσταση μόνο αν αρχίσουμε να αποδεχόμαστε τα βάσανα και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς. Μόνο μέσα από αυτή την κατανόηση θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον μαζί», καταλήγει ο Μπάρενμποϊμ.
 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=618421
 
ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Στις 14 Μαΐου 1948, μία ημέρα πριν λήξει η βρετανική Εντολή στην περιοχή, το ανώτατο εβραϊκό συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Ισραήλ και όρκισε πρόεδρο τον Χάιμ Βάιζμαν και πρωθυπουργό τον Δαβίδ Μπεν Γκουριόν
 Την επόμενη ημέρα ξέσπασε ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1948, όταν πέντε αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος και Ιράκ) εισέβαλαν στρατιωτικά, με τη βοήθεια κι άλλων στρατευμάτων από την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία προσάρτησαν τότε το Σινά και τη Γάζα η πρώτη και τη Δυτική Όχθη η δεύτερη. Μετά από ένα χρόνο εχθροπραξιών υπογράφηκε ανακωχή.
Από τότε ακολούθησαν πολλές ακόμα συγκρούσεις που συνεχίζονται μέχρι και τις μέρες μας. Κύριες στιγμές της Αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης ήταν ο πόλεμος των Έξι Ημερών του 1967, όταν το Ισραήλ όχι μόνον απώθησε τις από κοινού επιτιθέμενες δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας αλλά προέλασε στο έδαφος τους καταλαμβάνοντας τη χερσόνησο του Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και τα Υψώματα του Γκολάν, και ο πόλεμος του Γιομ Κιππούρ του 1973, όταν και πάλι οι Αιγύπτιο-Συριακές δυνάμεις επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά την ημέρα της ιερότερης θρησκευτικής γιορτής των Εβραίων, αυτή τη φορά με επιτυχία (το Ισραήλ σώθηκε με αμερικανική παρέμβαση).
 
 
 
 
Εβραίος
Ο Εβραίος δεν είναι κάτι διαφορετικό από όλους τους άλλους ανθρώπους. Έχει κεφάλι, χέρια, πόδια, μύτη, εγκέφαλο, κυβέρνηση. Ο Εβραίος δεν είναι ένα ιδιαίτερο είδος. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο λαός του είναι ο εκλεκτός του Θεού. Λέω "πιστεύει" επειδή οι δυστυχείς Εβραίοι των στρατόπεδων συγκέντρωσης δεν νομίζω να πίστευαν στο θεό-σωτήρα πια. Ο Εβραίος, όπως κι ο Έλληνας και πολλοί άλλοι, θεωρεί ότι νομιμοποιείται να απαλλοτριώνει ξένη γη επειδή πριν χιλιάδες χρόνια, κάποιος του είπε ότι ο θεός προόρισε γι αυτόν τη γη της Χανααν. Ο Εβραίος είναι άνθρωπος, ένας απλός άνθρωπος. Πιστεύει μάλιστα ότι όλος ο κόσμος ξεκινάει από αυτόν. Ο Εβραίος, όμως, είναι Αιγύπτιος, μέλος φυλής νομαδικής που αποχώρησε από την Αίγυπτο όταν ήδη εκεί λατρεύαν τον Ακενατόν ως "μοναδικό" θεό (παρεπιμπτόντως ο Ακενατόν ήταν ο βασιλιάς τους και έκανε ότι θα κάνει πολύ αργότερα ο Αύγουστος που θα βάλει του ρωμαίους να τον λατρεύουν ως θεό). Ο Εβραίος άνθρωπος καλλιέργησε το συναίσθημα ότι ανακάλυψε τον ένα και μοναδικό θεό άρα, εξ ορισμού, είναι ο αγαπημένος λαός του θεού.

Ο Εβραίος διάλεξε να μείνει, αφού έφυγε από την Αίγυπτο, στη γη της Παλαιστίνης. Έλα μου, όμως, που εκεί υπήρχαν κι άλλες φυλές και έπρεπε διαρκώς να συγκρούεται με αυτές. Ο Εβραίος είχε εγκέφαλο και παλιά, όμως το ιερατείο του, που ζούσε στη χλιδή, τον παραμύθιαζε συνέχεια ότι σαν εκλεκτός λαός έπρεπε να έχει τη δική του γη. Λες και δεν μπορούσαν να ζήσουν ειρηνικά με άλλους λαούς, λες και ο υπέρτατος λαός έπρεπε να γαντζωθεί σ΄ένα κομμάτι κωλο-ερήμου για να διατρανώσει την ύπαρξή του.

Ο Εβραίος κυνηγήθηκε από τους άλλους "εβραίους", τους χριστιανούς, επειδή σκότωσε τον θεό τους. Χιλιάδες χρόνια ήταν ένας λαός πλάνης επειδή τα συμφέροντα των δυνάμεων είχαν μοιράσει διαφορετικά τον κόσμο. Ελα, όμως, που ασχολούμενος με το χρήμα, το μόνο πράγμα που μπορούσε να κουβαλήσει στους διωγμούς του, πλούτισε! Εφτιαξε τράπεζες, δάνειζε, άρχισε να ελέγχει το παγκόσμιο εμπόριο και, γενικώτερα, πήραν τα μυαλά του αέρα μέχρι που ένας παράφρων άρχισε τη σφαγή. Όχι τυχαία, όλες οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν και ο εβραίος κατέληξε τσάμπα εργατική δύναμη μέχρι να αποφασιστεί η ολοκληρωτική λύση, δηλαδή η μαζική εκκαθάρισή του από το πρόσωπο της γης. Εκείνη την εποχή ο εβραίος παρακαλούσε, ικέτευε τον κόσμο να τον κρύψει, εγκατέλειψε τα εδάφη της ευρώπης επειδή ήταν τόπος μαρτυρίου γι αυτόν..

Μετά τον πόλεμο, ο εβραίος βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση. Με όλα τα κεφάλαια στις ΗΠΑ, "δάνεισε" όλη την ευρώπη να ανοικοδομηθεί. Πολλοι από τους εβραίους θησαύριζαν πουλώντας όπλα σ΄αυτούς που σκότωναν τους εβραίους, ήταν οι μεγαλοκαρχαρίες που δεν έχασαν τίποτα στον πόλεμο. Οι χιλιάδες εβραίοι που σκοτώθηκαν ήταν η δικαιολογία να αποκτήσει ο εβραίος το κράτος που πάντα ήθελε. Έτσι λοιπόν, ο ΟΗΕ θα του παραχωρήσει κάποια κομμάτια γης στη χώρα της παλαιστίνης (με το έτσι θέλω), σιγοντάρωντας από πίσω τη συνεχή επέκτατική του δράση, βάζοντας άραβες ηγεμόνες-πιονια να βοηθήσουν την κατάσταση.

Σιγά-σιγά, ο Εβραίος έγινε άπληστος. Ηθελε κι άλλη γη, έρημο δηλαδή εδώ που τα λέμε (αλλά η γη είναι γη). Και όσο κέρδιζε με τη βοήθεια των αμερικάνικων κυβερνήσεων που είναι εξαρτημένες από τα μεγάλα εβραϊκά συμφέροντα και κεφάλαια, έγινε αδυσώπητος. Ο Εβραίος δεν θα σταματήσει αν δεν εξαφανίσει κάθε διαφορετική φυλή από τον χώρο του, αυτό λέγεται στην ιστορία "εθνοκάθαρση".

Θα μου πείτε γιατί τα γράφω όλα αυτά. Πάντα η ιστορία γράφεται και με τα δύο χέρια. Αυτό που μαθαίνουμε είναι η ιστορία κάποιων λαών που με φωτιά και τσεκούρι έστησαν ένα κράτος (για να γκρεμιστεί σε λίγα χρόνια ή αιώνες). Το ίδιο έκανε και ο Εγγλέζος και ο Γάλλος και ο Ιταλός και ο Έλληνας και ο Τούρκος και όλοι οι "λαοί"!!

Ο Εβραίος εξολοθρεύει και εξολοθρεύει βγάζοντας τη γλώσσα σ΄ όλο τον κόσμο. Πολλοί επικαλούνται τα λάθη των αράβων (όχι των παλαιστινίων) πριν 50 χρόνια. Αυτά ήταν και εξυπηρέτησαν την πολιτική των ΗΠ και του Ισραήλ. Όταν η χώρα που ζεις κατακτιέται με το έτσι θέλω δεν μπορείς παρά να αντιδράσεις. Και η αντίδραση στην αρχή ή όταν είσαι απελπισμένος είναι τυφλή. Δηλαδή οι Έλληνες θα έπρεπε να σεβαστούν τα δικαιώματα των 500 χρόνων κατοχής και να μη ρίξουν τουφεκιά. Αν νομίζετε ότι ήμασταν και τα καλύτερα παιδιά, σας πληροφορώ ότι είστε βαθιά νυχτωμένοι. Το ίδιο έκαναν οι Ούγγροι με τους Ρουμάνους, οι Ρωσοι με τους Ουκρανούς και άλλες φυλές, οι Τούρκοι με τους Αρμένιους και τους πόντιους, οι ιρακινοί με τους ιρανούς, οι κινεζοι με τους βιετναμέζους και τους μογγόλους, οι αμερικάνοι με τους ινδιάνους και τους μεξικάνους και πάει λέγοντας....

Είναι άλλο, όμως, να κάνεις επιδρομές σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε καταλύματα του ΟΗΕ, σε παιδικούς σταθμους (το 2014) και άλλο να τα βλέπεις αυτά να γίνονται πριν 100, 200, 300 χρόνια. Η σφαγή των παλαιστινίων στη Γάζα και οι ρουκέτες που ρίχνουν στο Ισραήλ, δεν δικαιολογεί με τίποτα τις σφαγές που αυτοί ξεκίνησαν σκοτώνοντας τον μικρό παλαιστίνιο στη Γάζα. Μην τους δικαιολογείτε, είναι στυγνοί δολοφόνοι, είναι διεστραμμένοι σε τέτοιο βαθμό που είναι οσιομάρτυρες όσοι από αυτούς έχουν το τεράστιο θάρρος να τους αντισταθούν από μέσα. Ο Εβραίος θα κερδίσει την Παλαιστίνη αλλά όταν στο Σικάγο, στο Λονδίνο, στη Ν.Υόρκη, στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στη Μαδρίτη, εκατοντάδες χιλιάδες λαού κραυγάζουν για τα αίσχη του, τότε, δυστυχώς για τον εβραίο, η νίκη θα είναι πύρρεια και όσες "αυτοκρατορίες" επαναπαύτηκαν στο θρόνο τους γκρεμίστηκαν αργά ή γρήγορα.

Ο Εβραίος είναι ένας άνθρωπος, δεν διαφέρει σε τίποτα από όλους εμάς. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να βρεθεί μια λύση όταν δεν κυβερνούσαν οι δικτατορίες στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αποκλεισμένοι και από τους ομόφυλούς τους, τους Αιγύπτιους (βλέπετε οι ΗΠ έπαιξαν και εκει το παιχνίδι της δικτατορίας όταν οι εκλογές δεν έβγαλαν αυτό που ήθελαν).

Ο Εβραίος δεν γεννιέται εγκληματίας, γίνεται και ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτή η ιστορία (οχι μόνο στη Γάζα αλλά και σε όλο τον κόσμο) είναι να καταλάβει ότι πρώτα από όλα είναι Άνθρωπος και μετά εβραίος ή, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του Μαρξ, η σωτηρία για τους εβραίους είναι μόνο η άρνηση και απόρριψη της "εβραϊκότητάς" τους!
--------
η ιστορία δείχνει πως πουθενά οι εθνοκαθάρσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα. Σε 200, 100, 50, 10 χρόνια και Αρμένιοι υπάρχουν και Έλληνες και Γεωργιανοί και Μολδαυοί και Βάσκοι και Κορσικανοί και θιβετιανοι και Ταμιλ και ... και.... και...
 

 Μια δική μου παρατήρηση
Λοιπόν ας έχουμε υπόψιν μας και αυτό. Πριν την ανακήρυξη του νέου τους κράτους στα 1948 οι Ισραηλίτες είχαν φροντίσει να αγοράσουν τμηματικά χωράφια και σπίτια Παλαιστινίων βάσει στρατηγικού σχεδίου που κύκλωνε ολόκληρες παλαιστινιακές περιοχές. Με βάση αυτές τις ενέργειές τους προχώρησαν στην Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους το 1948 και οι παλαιστίνιοι παγιδεύτηκαν. Ας το προσέξουμε οι Έλληνες γιατί κάτι ανάλογο κινδυνεύουμε να πάθουμε στην Θράκη που οι ντόπιοι πουλούν την γη τους σε μουσουλμάνους....
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: