Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το success story είναι γυμνό


Βλέπω τον φουκαρά τον Έλληνα αλυσοδεμένο με τις αλυσίδες του μνημονίου πάνω στις γραμμές του τραίνου. Ανήμπορο κι απελπισμένο.
Βλέπω απ το βάθος το τραίνο να κατευθύνεται ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ. Το τραίνο που κουβαλά νέα μνημόνια, νέους φόρους, νέες περικοπές. Πλησιάζει ολοταχώς. Όλο και πλησιάζει. Το βλέπει ο Έλληνας και με μεγάλη νηφαλιότητα, χωρίς καμιά αγωνία, αναφωνεί :
ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Θεοφάνης Γραικιώτης



Το success story είναι γυμνό

Μια φορά κι έναν καιρό, δύο ψιλοαπατεώνες είπαν στον βασιλιά ότι μπορούν να του ράψουν μια μαγική φορεσιά: Θα ήταν αόρατη σε όσους ήταν ανόητοι ή ακατάλληλοι για τη δουλειά που τους έχει αναθέσει! Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε, τους ανέθεσε να τη ράψουν. Μαζί με τους αυλικούς του πήγε να την προβάρει, γδύθηκε, οι απατεώνες ράφτες προσποιήθηκαν ότι του τη φόρεσαν αλλά η αλήθεια ήταν ότι δεν του φόρεσαν τίποτα, τον άφησαν γυμνό. 
Λοιπόν, σας αρέσει; – τον ρώτησαν. Ο βασιλιάς αιφνιδιάστηκε αλλά αμέσως σκέφτηκε πως αν παραδεχτεί ότι δεν βλέπει τη φορεσιά θα τον θεωρήσουν ανόητο. Οι αυλικοί αποσβολώθηκαν όταν τον είδαν γυμνό, αλλά σκέφτηκαν ότι θα τους θεωρήσει ακατάλληλους αν παραδεχτούν ότι δεν την έβλεπαν και, ως συνετοί αυλοκόλακες, του είπαν ότι είναι πανέμορφη. 
Ο βασιλιάς, λοιπόν, ανέβηκε στη βασιλική άμαξα και περιόδευσε στην πόλη, ώστε να δουν όλοι τη νέα φορεσιά και να διαπιστώσει ποιοι υπήκοοί του ήταν καλοί και ποιοι ανόητοι. Κάθε υπήκοος, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα ήταν δικό του αφού κανείς άλλος δεν έδειχνε να βλέπει ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός, έδειχνε εντυπωσιασμένος με την ανύπαρκτη φορεσιά και όλοι μαζί χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό. 
Ενα αθώο πιτσιρίκι, ωστόσο, ξαφνιασμένο από το θέαμα, έβαλε τις φωνές: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!». Οι υπήκοοι συνήλθαν –κατανόησαν ότι δεν ήταν δικό τους το πρόβλημα, απλώς δεν υπήρχε φορεσιά-, η υποκρισία των αυλικών αποκαλύφτηκε και κατέρρευσε η βασιλική αυταπάτη. The party was over...
Το παραμύθι του Αντερσεν συμπυκνώνει πολλές αναλύσεις της συγκυρίας. Το προεκλογικό πανευρωπαϊκό σκηνικό των success stories -ένα σκηνικό που ο κ. Ντράγκι είχε αιδημόνως αποφύγει να συμμεριστεί- αποσύρεται.
από άρθρο του Κώστα Καλλίτση

Δεν υπάρχουν σχόλια: