Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αφιέρωμα στα "ελληνικά καμάκια " των sixties and seventies




Flashback στα θρυλικά "ελληνικά καμάκια " των sixties and seventies
"Υou are beautiful, I love you". Από τις ταινίες "Η Παριζιάνα" ή τα "Κορίτσια για Φίλημα" μέχρι το σήριαλ "Εδώ και σήμερα" (απαγορεύτηκε από την Μαργαρίτα Παπανδρέου στα 3 πρώτα λεπτά προβολής του) και το "άσμα" του Σταμάτη Γαρδέλη "Come to Greece για να τη βρεις", ή του Αντώνη Καλογιάννη "Do you like the Greece?" (στίχοι Μάριου Ποντικα) ο παρονομαστής είναι κοινός: Ο ύμνος στο "Greek Kamaki" που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα τέλη της δεκαετίας του '60 και η αποθέωση του Greek Lover που σήκωσε το "λάβαρο της επανάστασης" στον ελληνικό τουρισμό κατά τη Μεταπολίτευση.
Στην Ελλάδα των δεκαετιών  του '60 έως '80 το κιτσοπόπ άρχιζε δειλά δειλά να γίνεται συνώνυμο της ανδρικής γοητείας, το ανοιχτό πουκάμισο, το παντελόνι - καμπάνα, η τσατσάρα στην τσέπη, η καδένα στο λαιμό και τα σπαστά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά έγιναν απαραίτητα προσόντα για να ρίξει κάποιος μία ηλιοκαμένη τουρίστρια στο κρεβάτι. Και αυτό εκείνη την εποχή δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο. Τα τοπικά παλληκάρια στα Μάλια, στη Χερσόνησο της Κρήτης, στο Φαληράκι, στις Μπενίτσες, στο Λαγανά και σε άλλες ελληνικές παραλίες τιμούσαν το ταλέντο και την φήμη τους και αποκτούσαν διασυνοριακή φήμη σαν  πρωτομάστορες ενός από τα ποικίλα ελληνικά ταμπεραμέντα που άκουγε στο όνομα "καμάκι".
Πολύ πριν εμφανιστούν οι έννοιες του all inclusive τουρισμού,η Μύκονος,  ο Πόρος, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος  και η Κρήτη αποτέλεσαν για πολλά χρόνια, το καλοκαιρινό "γαϊτανάκι" της Ευρώπης. Τουρίστριες από κάθε γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου και των ΗΠΑ συνέρρεαν ανά χιλιάδες για να ζήσουν την ατμόσφαιρα της μποέμικης ανεμελιάς και του γνωστού τρίπτυχου "sea, sun and sex". Και σε αυτό το βασίλειο του "λίγο μουσακά, λίγο Ζορμπά και το κορίτσι μου",  τα ελληνικά καμάκια έδιναν την δική τους μάχη για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στις αιθέριες σκανδιναβές και λοιπές υπάρξεις που αποζητούσαν το γνωστό τρίπτυχο.
Αναμνήσεις θα μου πείτε. Περασμένα μεγαλεία .... Τέλος εποχής όμως... Γιατί βλέπετε μετά μας προέκυψε το aids και ο φόβος σε σημείο να φτάσουν να διαμαρτυρηθούν οι τουρίστριες διαδηλώνοντας στην Χερσόνησο της Κρήτης με πανό που έγραφε "Δεν έχουμε aids".
Όμως θα μου πείτε "Τι θυμήθηκες βρε φίλε τώρα".... Αφορμή μου έδωσε το facebook και το παρακάτω πικρόχολο αλλά σωστό σχόλιο μιας διαδικτυακής φίλης μου σ'αυτό:
"Βγαίνει η κοπελίτσα από την Θάλασσα γοργόνα σκέτη!! με μακριά πυρόξανθα μαλλιά, με μία επιδερμίδα να λάμπει στο φώς του ήλιου, σώμα γεμάτο χυμούς ,ξαπλώνει στην πετσέτα δίπλα στον μπούλη συνοδό , η ματιά γεμάτη πάθος, τον χαϊδεύει σχεδόν προκλητικά τον φιλά!!!και...ο μπούλης;;; στην κοσμάρα του , να παίζει με το κινητό του ... Δεν πάμε καλά,,,, τι μαμόθρεφτους μαμάκηδες βγάλαμε.! Φτού μας !!!"
Τέτοια κατάντια δυστυχώς....
Και καθώς είπα και στην αγαπητή μου φίλη  " Άλλοι καιροί Ευαγγελία... άλλοι καιροί" ήλθε να το επιβεβαιώσει αυτό και κάποιος άλλος φίλος της διαδικτυακής παρέας ... συμπληρώνοντας... "έτσι ακριβώς"!!!!!!
Που να συνέβαιναν όμως τέτοια "θλιβερά γεγονότα" τότε με τα "καμάκια" που δεν δίσταζαν να αρπάξουν από τα χέρια αλλοδαπών μπούληδων - και όχι μόνο- τις καλλονές που τους συνόδευαν. Γι' αυτό  λοιπόν σήμερα  θυμήθηκα την ύπαρξή των "καμακιών" εκείνης της ωραίας εποχής  και έκανα αυτό το flashback για τους πρωταγωνιστές της.
Δυστυχώς η ηλεκτρονική μας εποχή αν και έκανε τις ανθρώπινες επαφές πολύ πιο εύκολες μας αποξένωσε από τον ρομαντισμό που υπήρχε εκείνη την εποχή. Γιατί όσο και αν υπήρχε το τρίπτυχο "sea, sun and sex" υπήρχε παράλληλα  και αρκετός ρομαντισμός... Περαστικά μας...




Do you like the Greece? - 1977
           
Στίχοι:  Μάριος Ποντίκας
Μουσική:  Αργύρης Κουνάδης
            Τραγούδι : Αντώνης Καλογιάννης              

Σ’ ένα ζαχαροπλαστείο
κάθονται δύο λεβέντες,
τρεις καρέκλες ο καθένας
και δροσιά κάτω απ’ τις τέντες.

Έχουν ρίξει παραγάδι,
"Σας αρέσει η Ελλάδα μις;.
τι θα κάνετε το βράδυ;
do you like μαμαζέλ the Greece;".

Γοητεία κι αντριλίκι,
σηκωμένα τα μανίκια,
βγάλανε τα μπράτσα έξω
να φανούνε τα ποντίκια.

Έχουν ρίξει παραγάδι,
"Σας αρέσει η Ελλάδα μις;.
τι θα κάνετε το βράδυ;
do you like φροϋλάϊν the Greece;".

Είναι μάγκες και χορεύουν
τσιφτετέλι και συρτάκι,
δε δουλεύουν τα καημένα
κι όμως βγάζουν παραδάκι.

Έχουν ρίξει παραγάδι,
"Σας αρέσει η Ελλάδα μις;.
τι θα κάνετε το βράδυ;
do you like μαμαζέλ the Greece;".

Σ’ ένα ζαχαροπλαστείο
είναι δυο παλικαράκια,
ποιος πληρώνει για να ζούνε
τα παλιοτεμπελχανάκια.

Έχουν ρίξει παραγάδι,
"Σας αρέσει η Ελλάδα μις;.
τι θα κάνετε το βράδυ;
do you like φροϋλάϊν the Greece;".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: