Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΣΕΝΙΟΡ ΣΑΝΤΟΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ




Φερνάντο Σάντος σε ευχαριστούμε γιατί πέρα από μεγάλος προπονητής που είσαι και προσέφερες πολλά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο απέδειξες ότι ΕΙΣΑΙ προπάντων  ένας μεγάλος ΕΛΛΗΝΑΣ.
Να είσαι βέβαιος ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το συγκινημένο βλέμμα σου κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος στον τελευταίο αγώνα σου με τα ελληνικά χρώματα κόντρα στην Κόστα Ρίκα και το δάκρυ που μου φάνηκε ότι είδα στα μάτια σου..
Θα σε αγαπάμε και θα σε σκεφτόμαστε γιατί πέρα από την ποδοσφαιρική προσφορά σου  δεν μπορούμε ποτέ να  ξεχάσουμε τις κατά καιρούς δηλώσεις σου υπέρ της πατρίδας μας με τις οποίες αποστόμωνες του δημοσιογράφους όταν έκαναν οποιαδήποτε "προβοκατόρικη" δήλωση για την Ελλάδα.
Θα θυμόμαστε πάντα την πρόσφατη απάντηση - δήλωσή σου στην βραζιλιάνα δημοσιογράφο  η οποία κάνοντάς σου την εξής εισαγωγή: “Την Ελλάδα την έμαθε όλος ο κόσμος το 2004 όταν πήρε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα…”. πήρε την δική σου αποστομωτική απάντηση που κανένας έλληνας πολιτικός δεν έχει δώσει σε ξένους : “Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ο κόσμος δεν έμαθε το 2004 την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, έδωσε το πνεύμα και τη δημοκρατία που έχει σήμερα όλος ο κόσμος. Στο ποδόσφαιρο το 2004 έκανε απλά μια μεγάλη αθλητική επιτυχία”


Και φυσικά δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την συγκινητική δήλωσή σου στις 16 Ιουνίου 2012 μετά τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Ρωσία όπου απέδειξες περίτρανα ότι είσαι … πιο Έλληνας κι απ’ τους Έλληνες!  
Αφορμή τότε στάθηκε η «προβοκατόρικη» ερώτηση Άγγλου δημοσιογράφου, για το κατά πόσο οι διεθνείς μας εμπνεύστηκαν από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel σχετικά με το ότι οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν ταπεινά. Οι άνθρωποι της UEFA πήγαν να σταματήσουν τον δημοσιογράφο αφού η ερώτησή του δεν είχε να κάνει σε τίποτα με το παιχνίδι, ωστόσο ζήτησες  να τον αφήσουν να ολοκληρώσει.
Και κάπου εκεί τα έδωσε όλα! Με το πιο βλοσυρό ύφος που μπορούσε να πάρει και τον εκνευρισμό να διαγράφεται έντονος στο πρόσωπό του, ο Πορτογάλος προπονητής απάντησε: «Αυτό που εμάς μας εμπνέει είναι η ιστορία της Ελλάδας. Αυτό εμένα με εμπνέει πάρα πολύ διότι ο ελληνικός λαός έχει τεράστια περηφάνια και αξίζει το σεβασμό όλων. Θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τους Έλληνες, γιατί από εκεί ξεκίνησαν η δημοκρατία, οι επιστήμες και τόσες άλλες αρχές. Είναι πολύ δύσκολο ο οποιοσδήποτε να μας κάνει μαθήματα». Ο Βρετανός δημοσιογράφος κάθισε άλαλος στη θέση του και ΕΣΥ φυσικά ανέβηκες  στην εκτίμηση κάθε Έλληνα…



Συμπατριώτη μας Φερνάντο Σάντος αν και γεννήθηκες στην Πορτογαλία σε θεωρούμε συμπατριώτη μας και σε ευχαριστούμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, για όλα όσα μας προσέφερες και γιατί σαν ΕΛΛΗΝΕΣ μας έκανες υπερήφανους.


Ο Πορτογάλος που έβγαλε τους Ελληνες στους δρόμους

Ηρθε στη χώρα μας πριν από 13 χρόνια. Σήμερα, λίγο πριν πει αντίο στην Εθνική, θεωρείται «ένας από εμάς» καθώς διαβάζει Σωκράτη, λατρεύει την ελληνική κουζίνα, πηγαίνει στα μπουζούκια και υπερασπίζεται με πάθος την Ελλάδα. Τη δεύτερη πατρίδα του...

Ο Πορτογάλος που έβγαλε τους Ελληνες στους δρόμους

Γεννήθηκε Πορτογάλος, νιώθει Ελληνας. Αν η μισή του καρδιά βρίσκεται στο Εστορίλ, άλλη μισή στην Ελλάδα βρίσκεται. Και κάθε φορά που του παρέχεται η ευκαιρία, φανερώνει τα άδολα και αληθινά αισθήματά του για τη χώρα μας, στην οποία έχει ριζώσει από το 2001, όταν για πρώτη φορά γνώρισε τη δεύτερη πατρίδα του, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.

Ο συνήθως εγκρατής Φερνάντο Σάντος, ο οποίος σπανίως εκδηλώνεται, την πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας την πανηγύρισε δεόντως. Συγκινησιακά φορτισμένος αγκάλιασε τους άμεσους συνεργάτες του, Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολο, ωστόσο τη μεγαλύτερη αγκαλιά την άφησε για όλους τους Ελληνες. Τους... συμπατριώτες του.

«Οι Ελληνες φίλαθλοι πρέπει να βγουν απόψε στους δρόμους να πανηγυρίσουν διότι το αξίζουν», ήταν το τελευταίο  μήνυμα του Σάντος, που εξανίσταται όταν ακούει κάποιον να μιλάει με άσχημα λόγια για την Ελλάδα. Την Ελλάδα του.

Γλεντζές και θρήσκος
Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ λατρεύει την Ελλάδα και τις θάλασσές της και οι Κυκλάδες αποτελούν έναν από τους αγαπημένους του προορισμούς (πάνω με τον Κώστα Χαλκιά στην Πάρο). Παράλληλα, ως λάτρης του καλού φαγητού, έχει ανακαλύψει γευτικές γωνιές σε όλη τη χώρα (στη μέση με φίλο του σε ταβέρνα στην Καλαμπάκα). Τέλος, είναι βαθιά θρησκευόμενος και δεν το κρύβει. Ακόμα και όταν το 2004 βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη με την ΑΕΚ πήγε στην εκκλησία να προσκυνήσει (κάτω).
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που στόχευσε στο κέντρο της καρδιάς των Ελλήνων. Πριν ακόμα επιτευχθεί η συμμετοχή στο Μουντιάλ, καθώς εκκρεμούσαν οι δύο αγώνες-μπαράζ με αντίπαλο τη Ρουμανία, ο 59χρονος Πορτογάλος τεχνικός είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το εθνικό μας συγκρότημα όφειλε να καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του προκειμένου να βρεθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας: «Ολοι ξέρουμε πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, με την ανεργία στο 30%. Η κρίση έχει επηρεάσει πολύ κόσμο και ανθρώπους που έχουν σχέση με τους παίκτες μας. Ολοι μας έχουμε φίλους ή μέλη της οικογένειάς μας που περνούν δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι φυσικό να σε επηρεάζει. Μόνο κάποιος που δεν θα ήταν άνθρωπος δεν θα επηρεαζόταν. Δεν μας επηρεάζει, ωστόσο, από ποδοσφαιρικής άποψης. Ξέρουμε πως η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας από τους τρόπους για να βγούμε από αυτή την άσχημη συγκυρία, όπως συνέβη όταν κατακτήσαμε το 2004 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντικό να τα καταφέρουμε για τους Ελληνες. Εχουμε αυτή την υποχρέωση. Πρέπει να δώσουμε περισσότερα απ' όσα παίρνουμε, για να μικρύνουμε τη στενοχώρια των Ελλήνων».

Κατά την παρουσία της Εθνικής στις ΗΠΑ για τα φιλικά προετοιμασίας, ο Φερνάντο Σάντος έγινε αντικείμενο λατρείας από τους ομογενείς και δεν σταμάτησε να υπογράφει αυτόγραφα.
 Κατά την παρουσία της Εθνικής στις ΗΠΑ για τα φιλικά προετοιμασίας, ο Φερνάντο Σάντος έγινε αντικείμενο λατρείας από τους ομογενείς και δεν σταμάτησε να υπογράφει αυτόγραφα.
Εγινε Ελληνας

Η Ελλάδα νίκησε, προκρίθηκε και ο Φερνάντο Σάντος... λύθηκε. Μίλησε για πρώτη φορά στα ελληνικά (!), κατόπιν σκληρού... μεν του μαν από τους δημοσιογράφους που είχαν μεταβεί στο Βουκουρέστι και είπε: «Θα μιλήσω για τρία πράγματα. Πρώτον, ευχαριστώ γι' αυτήν τη νίκη τον Θεό, Δεύτερον, συγχαρητήρια στους παίχτες μου. Και τρίτον, αυτή η νίκη είναι για τον ελληνικό λαό».

Στη Βραζιλία, προτιμά να μιλάει στη γλώσσα του, αλλά κι εκεί συνεχώς στους Ελληνες αναφέρεται. Το βέβαιο είναι, όπως έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που εργάζεται στη χώρα μας, ότι δεν πρόκειται για κάποιο επικοινωνιακό τέχνασμα. Αλλωστε, το σημερινό παιχνίδι για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου ίσως είναι το τελευταίο (ή ένα από τα τελευταία) ματς με το κοστούμι της Εθνικής ομάδας, καθώς ο ίδιος αποφάσισε πως είναι προτιμότερο για εκείνον να αλλάξει περιβάλλον.
Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της Εθνικής, ο Σάντος οδήγησε την Ελλάδα στους «8» του EURO 2012 και στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 
Σήμερα τερματίζει την πετυχημένη συνεργασία του με το εθνικό μας συγκρότημα, το οποίο, στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο του συμμετείχε στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, φτάνοντας μέχρι τους «8» της διοργάνωσης, καθώς και στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας έφτασε μέχρι τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Εχει ο Σάντος την πετυχημένη συνταγή της εγκράτειας, την οποία έχει εμφυσήσει και στους Ελληνες διεθνείς. Κι αν κάποια στιγμή πανηγύρισε έξαλλα (για τα... δεδομένα του) την πρόκριση σε βάρος της Ακτής Ελεφαντοστού, την επόμενη κιόλας μέρα του θριάμβου υπέστειλε τη σημαία του άκρατου ενθουσιασμού.

Ομως, ο Πορτογάλος τεχνικός είχε αποφασίσει να μετέλθει άλλων μεθόδων, με την επιλογή της αποφόρτισης των παιχτών, μετά την ήττα στην πρεμιέρα του εθνικού μας συγκροτήματος. Υστερα από τον αγώνα με την Κολομβία, ο 59χρονος προπονητής παρακολουθούσε μακρόθεν την εκγύμναση των Ελλήνων διεθνών, δίδοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον συνεργάτη του, Λεωνίδα Βόκολο.

Οπως από μακριά βλέπει τους αγώνες (και) της Εθνικής μας ομάδας η σύζυγός του, ενώ ο γιος του, που εργάζεται ως οικονομολόγος στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πήγε στο Νατάλ και είδε διά ζώσης τον αγώνα της Ελλάδας κόντρα στην Ιαπωνία. 

Τον πρώτο καιρό που ήρθε στην Ελλάδα μπορεί να νοσταλγούσε την πατρίδα του και τα φαγητά της γυναίκας του, όμως μόλις γνώρισε τις ελληνικές λιχουδιές, όπως τον μουσακά, και τις ελληνικές συνήθειες, όπως τα μπουζούκια, έγινε ένα μ' εμάς. Ενας γνήσιος Ελληνας.

 Μαθημένος στα δύσκολα
Από το στόχαστρο της κριτικής στην... υπόκλιση του Μουρίνιο

Στην Ελλάδα, τη δεύτερή του πατρίδα, τη χώρα των εκατομμυρίων «προπονητών», ο Φερνάντο Σάντος, στα περίπου δεκατρία χρόνια κατά τα οποία διακονεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει ακούσει τα μύρια όσα. Εχει μάθει πολύ καλά ότι η διαδρομή αποθέωση - απαξίωση είναι ένα τσιγάρο δρόμος.

Δυο-τρεις τζούρες δρόμος για τον μανιώδη καπνιστή Σάντος. Το διαπίστωσε και κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όταν μετά το πρώτο παιχνίδι και τη βαριά ήττα (3-0) από την Κολομβία πολλοί ήταν εκείνοι που τον έστησαν στον τοίχο και του επιτέθηκαν με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Μετά τη νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού, που σήμανε την ιστορική πρόκριση του εθνικού μας συγκροτήματος στους «16» του Μουντιάλ, ο Πορτογάλος τεχνικός έζησε εντονότερα από ποτέ τη μεγάλη αυτή στιγμή.

Αν, λοιπόν, στην Ελλάδα ο Φερνάντο Σάντος έχει μάθει ότι τα καρποφόρα δέντρα πετροβολούν, ήτοι τους επιτυχημένους, εκείνοι που φέρουν επιτυχίες μπαίνουν στο στόχαστρο. Στην πατρίδα του γνωρίζει ότι το προπονητικό του έργο ανυπερθέτως τυγχάνει μεγαλύτερης εκτίμησης και ο ίδιος υψηλότερης αναγνώρισης.

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συγκλονιστικής αναμέτρησης κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού, το κινητό τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπά. Φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι, επικοινώνησαν ή προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του, προκειμένου να του εκφράσουν τη χαρά τους για το τεράστιο επίτευγμα της μικρής Ελλάδας, να τον συγχαρούν για το έργο του, το οποίο συνοδεύτηκε με την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Μεταξύ εκείνων που τηλεφώνησαν στον Φερνάντο Σάντος ήταν και ο «πολύς» Ζοσέ Μουρίνιο. Ο συμπατριώτης του προπονητής, ο οποίος φημίζεται για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και τα απαξιωτικά σχόλια σε βάρος αντιπάλων του, κυρίως συναδέλφων του, εκτιμά απεριόριστα τον κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερό του Φερνάντο Σάντος, εξ ου και του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.

Την ώρα που ο Σάντος συνομιλούσε ίσως με τον κορυφαίο προπονητή στον κόσμο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει, δύο Τσάμπιονς Λιγκ (2004 και 2010, με την Πόρτο και την Τσέλσι, αντίστοιχα) κι ένα Γιουρόπα Λιγκ (2003, με την Πόρτο) και αντίπαλό του μόλις για μία χρονιά (2000-2001) στο πορτογαλικό πρωτάθλημα -ο Σάντος ως προπονητής της Πόρτο και ο Μουρίνιο της Μπενφίκα-, εισήλθε στο δωμάτιο ο Γιώργος Καραγκούνης.

Διακοπές στη Μύκονο

Οταν ο Ζοσέ Μουρίνιο πληροφορήθηκε την είσοδο του μεγάλου αρχηγού της Εθνικής μας ομάδας, ο Πορτογάλος τεχνικός της Τσέλσι ζήτησε από τον Σάντος να του μεταφέρει τα κάτωθι: «Πες του συγχαρητήρια και πως θα πάω στη Μύκονο».

Κι αν για τον Φερνάντο Σάντος ο 51χρονος Ζοζέ Μουρίνιο τρέφει τα καλύτερα των αισθημάτων του, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον διαφαινόμενο αντικαταστάτη του στην τεχνική ηγεσία του εθνικού μας συγκροτήματος, τον Κλαούντιο Ρανιέρι, τον οποίον ο «special one» είχε διαδεχθεί στον πάγκο της Τσέλσι το καλοκαίρι του 2004, στην πρώτη του συνεργασία με τους «μπλε» και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς: «Εγώ μελετούσα πέντε ώρες κάθε μέρα για πολλούς μήνες, ώστε να μπορώ να επικοινωνώ με τους παίκτες, τα ΜΜΕ και τους οπαδούς. Ο Ρανιέρι ήταν στην Αγγλία πέντε χρόνια κι ακόμη παλεύει για να πει καλημέρα και καληνύχτα στη γλώσσα τους», ήταν το πικρόχολο σχόλιο του Πορτογάλου τεχνικού για τον Ιταλό συνάδελφό του.

Συνεπώς, ο Ρανιέρι ξέρει: αν σημειώσει ανάλογη επιτυχία με τον Φερνάντο Σάντος, συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Μουρίνιο δεν πρόκειται να δεχτεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: