Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ελίζαμπεθ "Λη" Μίλερ : Η φωτορεπόρτερ που φωτογραφήθηκε στη μπανιέρα του Χίτλερ


Elizabeth "Lee" Miller, Lady Penrose (April 23,1907 - July 21, 1977) 



Ελίζαμπεθ "Λη" Μίλερ :
Η φωτορεπόρτερ που φωτογραφήθηκε στη μπανιέρα του Χίτλερ και απαθανάτισε τα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί
Στις 29 Απριλίου του 1945, Αμερικανοί στρατιώτες πέρασαν τις πόρτες του Νταχάου απελευθερώνοντας τους ημιθανείς κρατουμένους.
Μαζί τους ήταν και η φωτογράφος Λη Μίλερ, η μοναδική γυναίκα επαγγελματίας που ακολουθούσε τις αμερικανικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της μάχης και απαθανάτισε τη φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης.


Ήταν πολεμικός ανταποκριτής και πρώην διάσημο φωτομοντέλο, και κάλυψε την απελευθέρωση του Παρισιού και των στρατοπέδων, Buchenwald και Dahau.
Το 1945 κάλυψε την απόβαση στην Νορμανδία. Ήταν η μοναδική γυναίκα φωτογράφος που βρέθηκε με τη φωτογραφική της μηχανή στο πεδίο της μάχης.
Ενώ βρισκόταν στο Μόναχο με τον συνεργάτη της David Sherman βρήκαν ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στο Prinzenregentplatz. Όταν μπήκαν μέσα συνειδητοποίησαν ότι ήταν το καταφύγιο του Χίτλερ. Έμειναν μέσα τρεις μέρες .
Κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, αποφάσισε να κάνει μια «διαφορετική» φωτογράφηση. Γέμισε τη μπανιέρα του Φύρερ με αφρόλουτρο, γδύθηκε και απόλαυσε ένα ωραίο ζεστό μπάνιο.
Η φωτογραφία της Λη Μίλερ με το κάδρο του Χίτλερ δίπλα της και τις αρβύλες μπροστά από τη μπανιέρα, είναι μια από τις πιο διάσημες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Η φωτογραφία στο μπάνιο του Χίτλερ τραβήχτηκε την ημέρα που ο Χίτλερ αυτοκτόνησε και την τράβηξε ο συνεργάτης της.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Λη Μίλερ ήταν η μοναδική γυναίκα φωτογράφος που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου


Η διάσημη φωτογράφος έζησε μια πολύ δύσκολη ζωή παρά τις μεγάλες επιτυχίες της.
Γεννημένη το 1907 στη Νέα Υόρκη, κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 7 ετών, από έναν οικογενειακό φίλο που τη μόλυνε με βλεννόρροια.
Δεν αποκάλυψε ποτέ στους γονείς της την τραγωδία που έζησε.
Τα βάσανά της είχαν συνέχεια. Για 12 χρόνια, ο πατέρας της που ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος, την ανάγκαζε να ποζάρει ολόγυμνη.
«Ήταν ανατριχιαστικό και παραβίαζε κάθε όριο στη σχέση γονέα και παιδιού», έλεγε ο γιός της, όταν βρήκε τις γυμνές φωτογραφίες που είχε κρύψει ο παππούς του.
Το 1927 αποφάσισε να γραφτεί σε σχολή Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Μια ημέρα πηγαίνοντας να παρακολουθήσει τα μαθήματα, παραλίγο να σκοτωθεί από διερχόμενα αυτοκίνητα.

Για καλή της τύχη, την έσωσε ο ιδρυτής του περιοδικού Vogue, Κόντε Ναστ.
Ο εκδότης ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα την εντυπωσιακή Λη και την έκανε εξώφυλλο στο επόμενο τεύχος. Σύντομα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μοντέλα της Νέας Υόρκης. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 μετακόμισε στο Παρίσι όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη φωτογραφία.
Η Μίλερ την εποχή που εργαζόταν ως φωτομοντέλο
Μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε τον σουρεαλιστή καλλιτέχνη Ρολάντ Πεντρόουζ. Ο γάμος της όμως δεν πήγε καλά και σύντομα έγινε αλκοολική και καταθλιπτική.
Στον νεογέννητο γιο της Άντονι, φερόταν με πολύ σκληρό τρόπο. Έως και το 1977 που πέθανε η Μίλερ, το παιδί της είχε τη χειρότερη ιδέα για αυτήν.
Οι καυγάδες τους ήταν ομηρικοί. Ο Άντονι, δεν ήξερε τι είχαν δει τα μάτια της στα πεδία των μαχών και στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ενώ δε γνώριζε τίποτα για την παιδική της ηλικία.
Για αυτόν, ήταν ένα τέρας που έτυχε να τον γεννήσει.
Μετά τον γάμο του Άντονι, η σύζυγός του ζήτησε μια φωτογραφία από τα παιδικά του χρόνια. Ήθελε να δει πως ήταν ως μωρό και μικρό παιδί. Ο γιός της Μίλερ σκέφτηκε ότι στο σπίτι της μητέρας του, όλο και κάποια φωτογραφία του θα υπήρχε.

 Antony Penrose and Elizabeth Lee Miller - Penrose

Όταν πήγε στο σπίτι που ζούσε στο Σάσεξ της Αγγλίας, ανακάλυψε σε μια κρυψώνα μεγάλα κουτιά με σχεδόν 60 χιλιάδες φωτογραφίες για το Vogue, μαζί με αποκόμματα εφημερίδων, αρνητικά, κείμενα και γράμματα.
Το υλικό αυτό δεν είχε δει ποτέ το φως της δημοσιότητας και περιείχε συγκλονιστικές φωτογραφίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, διάσημων ανθρώπων και τοπία.
Από τότε, όσα πίστευε για τη μάνα του, έσβησαν. Ο Άντονι Πέντροουζ αφιέρωσε τη ζωή του στην καταγραφή των απίστευτων κατορθωμάτων της θρυλικής μητέρας του.
Η φωτό στη μπανιέρα του Χίτλερ ήταν ίσως το πιο ασήμαντο κλικ που είχε κάνει ο «διάσημος φακός» της Λη Μίλερ.
Οι Pablo Picasso, Max Ernst, Joan Miro, Henry Moore, Clark Gable, Jean Cocteau και Fred Astaire, ήταν μόνο μερικοί από τα πρόσωπα που φωτογράφησε.
Απολαύστε μερικές από τις ανέκδοτες φωτογραφίες της Λη Μίλερ.

Συγκλονιστική φωτογραφία από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Μπούτεσβαλντ



Η θέα από το σπίτι του Χίτλερ στο Μόναχο


Τοπία της Ελλάδας όπως τα φωτογράφησε η Μίλερ

Φωτογραφία από το ατελιέ του φίλου της Πάμπλο Πικάσο, στο Παρίσι

Μέρος του κρυμμένου αρχείου της Μίλερ, που ανακαλύφθηκε τυχαία από το γιο της


http://www.mixanitouxronou.gr/i-fotoreporter-pou-fotografithike-stin-baniera-tou-chitler-ke-apathanatise-ta-stratopeda-exontosis-ton-nazi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: