Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Οι ακραίοι Ισλαμιστές προ των πυλών της Βαγδάτης



Οι ακραίοι Ισλαμιστές προ των πυλών της Βαγδάτης
 
Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ, Πρέσβυς ε.τ.


Λέγεται πως η ιστορία γράφεται με απόσταση χρόνου. Όχι μόνο για να είναι ανεπηρέαστη από τα νωπά αισθήματα και τα πάθη των συγχρόνων, αλλά γιατί οι πραγματικές συνέπειες των γεγονότων φαίνονται μέσα στον χρόνο.

Oι Αμερικανοί, με χαλκευμένα στοιχεία για την ύπαρξη δήθεν χημικών όπλων στο Ιράκ και με καταγγελίες κατά του Σαντάμ Χουσεΐν ότι συνδεόταν με την τρομοκρατική επίθεση κατά των διδύμων πύργων της 11ης Σεπτεμβρίου, ανέλαβαν μια θεαματική επέμβαση στο Ιράκ. Ανέτρεψαν το καθεστώς, οδήγησαν στην αγχόνη τον Σαντάμ Χουσεΐν και έδωσαν την εξουσία στη Σιϊτική πλειοψηφία, προς μεγάλη απογοήτευση και οργή της γειτονικής Σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας.

Μετά την «ολοκλήρωση» του έργου τους, οι Αμερικανοί απεχώρησαν. Άφησαν πίσω τους ένα Ιράκ πλήρως κατεστραμμένο και αναστατωμένο, αντιμέτωπο με το φάσμα της τριχοτομήσεως. Στον βορρά έχει ήδη παγιωθεί το αυτόνομα Ιρακινό Κουρδιστάν. Στο κέντρο, στο λεγόμενο Σουνιτικό τρίγωνο, που απλώνεται από τα σύνορα της Συρίας μέχρι τη Μοσούλη στον Βορρά και τη Σαμάρα στον Νότο, 100 χλμ από τη Βαγδάτη, επιχειρείται η δημιουργία ενός Σουνιτικού Ιράκ. Υπό τη σημαία μάλιστα της πιο ακραίας Ισλαμιστικής οργανώσεως, που επιχειρεί στη Μέση Ανατολή και έχει γίνει γνωστή από τις βαρβαρότητες που έχει διαπράξει στον πόλεμο της Συρίας.

Η οργάνωση αυτή είναι η γνωστή ISIL ή ISIS, που μεταφράζεται σε Κίνημα για τη Δημιουργία του Ισλαμιστικού Εμιράτου της Συρίας και του Λεβάντε. Επιδιώκει τη δημιουργία Ισλαμιστικού κράτους στην ευρεία περιοχή που εκτείνεται από τη ΒΑ Συρία μέχρι το κεντρικό Ιράκ.

Η ISIL υπέστη δεινές ήττες στη Συρία και απωθήθηκε προς την περιοχή των συνόρων με το Ιράκ και την Τουρκία, όπου ήρθε σε σύγκρουση με τους Κούρδους της Συρίας. Η Άγκυρα είχε συνεργασθεί μυστικά με την οργάνωση για να τη χρησιμοποιήσει κατά των Κούρδων.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγάλος «ύποπτος» για τη χρηματοδότηση και την παροχή σ' αυτήν μαζικής βοήθειας. Ο Αλ Μπαγνταντί, που φέρεται να είναι ο πολιτικός καθοδηγητής της, έχει στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο την ανατροπή από την εξουσία των Σιιτών στη Βαγδάτη. Η Σαουδική Αραβία εντάσσει τον στόχο αυτό στο ευρύτερο μέτωπο του αγώνα κατά του Σιιτισμού, από το Ιράκ μέχρι τη Συρία και τον Λίβανο, υπέρμαχος του οποίου είναι ο στρατηγικός ανταγωνιστής της στην περιοχή, το Ιράν.

Ακολουθείται και στην περίπτωση αυτή το πρότυπο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν. Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάσθηκαν με τους ακραίους Ισλαμιστές και με τη Σαουδική Αραβία για τη διεξαγωγή ιερού πολέμου κατά των άθεων Σοβιετικών που είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος κατά των Σοβιετικών, οι Αμερικανοί βρέθηκαν να έχουν στα χέρια έναν άλλο, δικό τους πόλεμο, στην ίδια χώρα. Οι Ισλαμιστές, που είχαν προστρέξει στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχουν στον ιερό πόλεμο, αναζήτησαν νέα μέτωπα για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.

Τον ρόλο ενός νέου Αφγανιστάν διαδραματίζει σήμερα η Συρία. Ο πόλεμος στη Συρία έχει ουσιαστικά κερδηθεί από το καθεστώς Άσσαντ. Σε συνδυασμό όμως με την ευρύτερη διεθνή όξυνση και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, με επίκεντρο τώρα την Ουκρανία, συνεχίζεται και στη Συρία μια αποτυχημένη και επικίνδυνη πολιτική. Η παροχή μαζικής και αναβαθμισμένης βοήθειας προς τους αντάρτες, με τη μάταιη ελπίδα ότι θα υπερισχύσουν δήθεν των ακραίων κάποιοι μετριοπαθείς, που θ' αποτελέσουν εναλλακτική λύση στην αμήχανη Δύση και δεν θα επιτρέψουν μια καθαρή νίκη του Άσσαντ στη Συρία και τη συνέχιση του καθεστώτος του.

Με το σκεπτικό αυτό, ο Φρανκεστάιν του ακραίου Ισλαμισμού είναι επί θύραις σ' ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Ιράκ είναι στενά συνδεδεμένα με τον πόλεμο στη Συρία και με τις δυνάμεις που χαλκεύονται εκεί.

Η αιφνιδιαστική προέλαση των ανταρτών της ISIL μέχρι τη Μοσούλη, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ, και μέχρι τη Σαμάρα στα πρόθυρα της Βαγδάτης, προϋποθέτει σημαντική εξωτερική βοήθεια και ανεφοδιασμό. Τι θα πράξουν τώρα οι ΗΠΑ; Η κυβέρνηση Αλ Μαλίκι έχει ζητήσει Αμερικανική αεροπορική συνδρομή. Υπογείως, όμως, πίσω από την Ισλαμιστική επέλαση στο Ιράκ βρίσκεται η Σαουδική Αραβία. Θα αξιοποιηθεί η Ισλαμιστική προέλαση για να επιβληθεί η τριχοτόμηση του Ιράκ; Ποια θα είναι η αντίδραση του Ιράν, σε μια φάση που επιδιώκει την εξεύρεση μιας λύσεως στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος και στην άρση των Δυτικών οικονομικών κυρώσεων εναντίον του;

Το επίκεντρο του κυκλώνα μεταφέρεται από τη Συρία στο Ιράκ. Η Σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ, που αντιμετωπίζει τον ίδιο εχθρό, υπεστήριζε διακριτικά το καθεστώς Άσσαντ, προσπαθώντας να ελέγξει τα Συρο-Ιρακινά σύνορα και την ενίσχυση μέσω αυτών της ISIL. Η κατάληψη της περιοχής από την ISIL τη μετατρέπει σε ορμητήριό της και για το μέτωπο της Συρίας.

Ο Πρόεδρος Αλ Μαλίκι του Ιράκ, μετά την ανεπάρκεια που επέδειξε ο Ιρακινός στρατός, κάλεσε τους Σιίτες πολίτες να ενταχθούν σε πολιτοφυλακές για ν' ανακόψουν την προέλαση των ανταρτών. Η κατάληψη απ' αυτούς του Σουνιτικού τριγώνου αναγκάζει τον Ιρακινό πρόεδρο να βασισθεί στους Σιίτες και να προσδώσει στη σύγκρουση και από την πλευρά του χαρακτήρα αντιπαραθέσεως μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Η Σαουδική Αραβία άργησε να βγει από την απομόνωσή της και να θελήσει να επιδιώξει δικούς της στόχους ανεξάρτητα από την Αμερικανική πολιτική. Τόσο στην περίπτωση του Ιράκ όσο και της Συρίας δεν απέκρυψε τη δυσφορία της για την Αμερικανική πολιτική. Η προέλαση των Ισλαμιστών ανταρτών μετατρέπει το Ιράκ σε πεδίο δοκιμής για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας. Ίσως όμως η άκριτη υποστήριξη των φανατικών Ισλαμιστών από τη χώρα αυτή ν' αποδειχθεί σε προοπτική κρίσιμη και για το μέλλον του καθεστώτος της.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=87683&colid=&catid=40&dt=2014-06-15%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: