Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Νομιμοποιούν τη διαφθορά - Αθωώνουν τους καταχραστές του Δημοσίου


ΒΑΖΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΤΗ 
στο πολιτικό σύστημα και στη Δικαιοσύνη

Καταργούν τον νόμο και μετατρέπουν το κακούργημα σε πλημμέλημα  
«Εξυπηρετούν σκοπούς πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος», καταγγέλλει η Ένωση Εισαγγελέων - Να μη μειωθούν οι ποινές ζητάει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  

Βόμβα βάζει η κυβέρνηση στα θεμέλια του κράτους δικαίου, όσου έχει απομείνει ακόμη. Εκτελεί το πολιτικό σύστημα και πλήττει το δημοκρατικό μας πολίτευμα με τις μεθοδεύσεις της, που έχουν φθάσει στο σημείο της κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο νομιμοποιείται η διαφθορά και η κλοπή δημοσίου χρήματος και απαλλάσσονται οι καταχραστές του Δημοσίου.
Και μπαίνουν στο αρχείο τα σκάνδαλα δισεκατομμυρίων ευρώ με τους εξοπλισμούς, τη Ζήμενς, τα Ναυπηγεία, τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Οργανισμούς του Δημοσίου - ΔΕΠΑΝΟΜ, συνεταιρισμούς, ΜΚΟ κ.λπ.

Πρόκειται για στημένη ιστορία. Και είναι άγνωστο από πού κατευθύνεται η ιστορία αυτή και ποιους ενδιαφέρονται να γλιτώσουν, οι οποίοι κινδυνεύουν αν δεν καταργηθεί ο ειδικός νόμος 1608/1950, που προβλέπει ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου. Και η κυβέρνηση θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Διαφορετικά, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τις αποκαλυπτόμενες κυβερνητικές «πρωτοβουλίες».

Η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, σε μια εποχή μάλιστα που υπάρχει οργή λαού για τον πολιτικό κόσμο, ρίχνει λάδι στη φωτιά, όταν μάλιστα όλος ο χώρος της Δικαιοσύνης είναι αντίθετος, βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν και είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσει να πέσει η κυβέρνηση. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δέχεται πιέσεις και απειλές ότι θα ανοίξουν στόματα, που δεν μπορεί να τις αγνοήσει...

Οι μεθοδεύσεις, που μέχρι τώρα γίνονταν εν κρυπτώ, παραπέμπουν σε ενέργειες τύπου Καμόρα... Ευτυχώς, οι Δικαστικές Ενώσεις αντιλήφθηκαν τι σχεδιάζεται και από την Τετάρτη είναι κυριολεκτικά στα κάγκελα. Με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν, με πολύ σκληρές εκφράσεις, ότι οι κυβερνητικές ενέργειες «δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον»!

Ταυτόχρονα, ξεσηκώθηκαν και βουλευτές, πρωτίστως της ΝΔ, που καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς για συγκάλυψη των καταχραστών του Δημοσίου και προειδοποιούν ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει και πως, αν επιμείνει η κυβέρνηση, θα πέσει.

Δημόσια τοποθετήθηκαν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και η Φωτεινή Πιπιλή, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης.


Ένωση Εισαγγελέων:
Ακατανόητη νομοθέτηση!

Φωτιά είναι η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που όλες έχουν έναν και μόνο στόχο: Την απαλλαγή κατηγορουμένων για κακή διαχείριση δημοσίου χρήματος. Επισημαίνει συγκεκριμένα:

«Με ανησυχία παρατηρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα φαινόμενα που δίδουν την εντύπωση ακατανόητης -ως προς τον ρυθμό και το ρυθμιστέο πεδίο- νομοθέτησης, καθώς και ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας που διασπούν την αντίληψή της ως λειτουργίας θεσμικά αναπόσπαστης με τη Δικαιοσύνη.

Προξενεί προβληματισμό η τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων (Κωδίκων), με τρόπο που -ενίοτε- υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος!

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν:

(i) Η αντικατάσταση του άρθρου 263 α Ποινικού Κώδικα (ώστε κατηγορίες προσώπων να παύσουν να θεωρούνται ως υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, στα οποία μπορούν να διατεθούν επιχορηγήσεις κ.λπ. από νπδδ, Τράπεζες κ.λπ. και, άρα, δυνάμει υποκείμενα εγκλημάτων σχετικών με την υπηρεσία) με το άρθρο πρώτο § ΙΕ υποπαράγραφος ΙΕ.12 άρθρου πρώτου Ν 4254/2014, και η επαναφορά της διάταξης μετά 20 ημέρες με το άρθρο 50 Ν 4262/2014.

(ii) Η πρόβλεψη με το άρθρο 20 § 6 εδ β' Ν 4255/2014 (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) της οριστικής παύσης εκκρεμών ποινικών διώξεων που αφορούν σε κάθε είδους πράξεις και παραλείψεις σχετιζομένων με διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

(iii) Η πρόβλεψη στο άρθρο 39 § 12 Ν 4024/2011 (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) ως νομίμων, δαπανών που έγιναν ως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, για την πληρωμή απασχολούμενων στον ΟΣΚ προσώπων, ακόμη και σε βάρος του προϋπολογισμού.

(iv) Η μη αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που χορηγήθηκαν ως επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων κ.λπ. φορέων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το χρονικό διάστημα από 1-9-2005 έως 31-9-2010 και η ex post άρση τυχόν γενομένων καταλογισμών, με το άρθρο 51 § 9 Ν 3918/2011.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτής της στόχευσης, αλλά και άλλες που δημοσιοποιούνται ως επικείμενες (''Νομικός Πόλεμος για τους καταχραστές''), αφήνουν τους εισαγγελείς ανήσυχους για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου».

Μπορεί να κλέβει κανείς και να κοιμάται ήσυχος...

Καταπέλτης για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ισχύοντα του Ποινικού Κώδικα, για προφανέστατους ιδιοτελείς σκοπούς, δηλαδή να ξεφύγουν κάποιοι δικοί τους άνθρωποι από τη μέγγενη του νόμου για διαπιστωμένα κακουργήματα για τα οποία είναι ήδη κατηγορούμενοι, είναι η ανακοίνωση της Ένωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης και ο γενικός γραμματέας κ. Αντώνης Αντωνίου και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Με το σχέδιο του νέου ΠΚ καθίσταται εμφανής η προσπάθεια «μείωσης των ποινών» που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Αβίαστα προκύπτει ότι οι συνέπειες της κατάργησης του ν.1608/1950 θα είναι καταλυτικές και για τις ήδη εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις (μεταξύ αυτών και οι αφορώσες τα εξοπλιστικά προγράμματα), δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται ορατός ο κίνδυνος απαλλαγής λόγω παραγραφής ενός μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και καταδικασθέντων δημοσίων λειτουργών για αδικήματα όπως τα ανωτέρω». Και:

«Με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, ως συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμικό ρόλο των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ειδικού νόμου 1608/1950 ''Περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου''. Στο άρθρο 324 του αναρτηθέντος στο διαδίκτυο σχεδίου νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα ρητά προβλέπεται η κατάργηση του νόμου αυτού».

Στο νομοσχέδιο-σκάνδαλο προβλέπεται ότι:

«α) τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα και ο δράστης θα τιμωρηθεί όχι με την ποινή της ισοβίου καθείρξεως που ορίζει ο ν. 1608/1950, αλλά με ποινή φυλάκισης ως πέντε έτη, και

β) η “μείωση των ποινών” είναι εμφανής και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αφού η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 10 ετών, ενώ για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της διακεκριμένης κλοπής, η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 15 ετών».

Η Ένωση των μελών του ΝΣΚ καταλήγει ζητώντας να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση του νόμου 1608/1950 και υπενθυμίζει την αποστροφή του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέδρου της Αρχής κατά της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία “Κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος”».


Πώς μπήκε και βγήκε το άρθρο 263Α

Το ξετύλιγμα του σχεδίου για αθώωση των αρπακτικών του Δημοσίου έγινε τον Απρίλιο με την κατάργηση της διάταξης του νόμου 1738/1987, παρ. δ, του άρθρου 263Α, που αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλλο της 4ης Μαΐου με τίτλο «Με ταχυδακτυλουργική κατάργηση ποινικής διάταξης αθωώνουν λαμόγια που λήστεψαν το κράτος - Είχαν σχέση με Δημόσιους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, τη ΔΕΠΑΝΟΜ, τα Ναυπηγεία, Συνεταιρισμούς, Αθλητικές Ομοσπονδίες, Πολιτιστικούς Συλλόγους, ΜΚΟ κ.ά.».

Η διάταξη όριζε την ποινική ευθύνη δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου, σε υπουργεία, σε Οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και οι οποίοι διώκονταν για διάπραξη αδικήματος περί την υπηρεσία, για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Τώρα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι μετά την ψήφιση του νόμου 4254/2014, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α85/7-4-2014!

Την εξαφάνισαν…

Και τούτο γιατί η παρ. δ του άρθρου 263Α του νόμου 1738/1987, η οποία αναφερόταν «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία κατά τις κείμενες διατάξεις μπορούν να διατεθούν από το Δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή από τις πιο πάνω τράπεζες επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις», εξαφανίστηκε και στο άρθρο 263Α παρ. δ του νόμου 4254 / 2014 αναφέρονται τα εξής, που δεν έχουν καμία σχέση με τη διάταξη που παραθέτουμε παραπάνω: «σε όργανα ή οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μελών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όταν ο Κώστας Τζαβάρας αποκάλυψε την κομπίνα, έγινε χαμός και η κυβέρνηση δικαιολογήθηκε διά του υπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι η τροπολογία που καταργούσε την παρ. δ του άρθρου 263Α... εισχώρησε εκ... παραδρομής, κάτι που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο…

Με νέα τροπολογία αποσύρθηκε, αλλά είχε δημιουργήσει δίκαιο και οι... ενδιαφερόμενοι έκαναν χρήση και είτε το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν παραγράφηκε με την κατάργηση της διάταξης είτε μειώθηκε σημαντικά η ποινή που τους είχε επιβληθεί.

Πιπιλή: Ντρέπομαι...

Για το ίδιο θέμα η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή είπε στο Star:

«Το νομοσχέδιο για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ “πέρασε νύχτα”. Το ψηφίσαμε, ντρέπομαι για λογαριασμό μου που το ψηφίσαμε. Ψηφίστηκε...

Ο συνάδελφος Κώστας Τζαβάρας βρήκε χρόνο να διαβάσει όλο το νομοσχέδιο και ανακάλυψε ότι μετατρέπεται το κακούργημα σε πλημμέλημα…

Πήγε στον κ. Αθανασίου και, όπως είπε, τον ρώτησε: “Μπάμπη, τι είναι αυτό το πράγμα;”. “Έχεις δίκιο, εκ παραδρομής μπήκε”, του απάντησε ο υπουργός.

Το ακύρωσε πάλι νύχτα, σε άλλη τροπολογία, όμως κάποιος ήθελε να εξυπηρετήσει συμφέροντα, ο κ. Αθανασίου οφείλει να δώσει δημόσια εξηγήσεις».

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=87661&colid=37&catid=33&dt=2014-06-15%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: