Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ 1965 ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟ-ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ 2014


Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ 1965 ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟ-ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ 2014



Δύο εποχές που κινούνται σε παράλληλους δρόμους.
Τότε το ήταν η επιλογή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας - Σήμερα η συγκέντρωση 180 ψήφων για νέο πρόεδρο δημοκρατίας ΚΑΙ επιβίωσης της μνημονιακής συγκυβέρνησης.
Τότε ήταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος που έχασε αργότερα τον θρόνο του με απόφαση του Ελληνικού Λαού
Σήμερα είναι η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που είδαν να υφίστανται μια μεγάλη ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τότε στόχος των υποκινητών της αποστασίας το Κόμμα της Ε.Κ. 
Σήμερα τα κόμματα των ΑΝ.ΕΛΛ και η ΔΗΜΑΡ
ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Στις 8 το βράδυ της 15ης Ιουλίου 1965 κυκλοφορούν φήμες  ότι  ο Πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο είχε εκλέξει το 53% των Ελλήνων ο «Γέρος της Δημοκρατίας», ο λαοφιλής ηγέτης Γεώργιος Παπανδρέου συναντήθηκε στα Ανάκτορα με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και ανατράπηκε μετά από ένα σύντομο διάλογο μεταξύ τους.  Αφορμή  το γεγονός ότι ο Παπανδρέου επικαλούμενος το συνταγματικό του δικαίωμα να επιλέγει και να διορίζει τους υπουργούς της κυβέρνησης του, επιμένει να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Άμυνας σε αντικατάσταση του Γαρουφαλλιά. Ο Κων/νος αρνείται να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Όμως διαφωνία βασιλιά και κυβέρνησης επιτρεπόταν   μόνον αν ο Ανώτατος Άρχων διαπίστωνε δυσαρμονία θελήσεως λαού και πολιτικής της κυβέρνησης (κάτι που δεν συνέβαινε) και όχι όταν ανακάλυψε διαφορά της δικής του πολιτικής  (αν και δεν είχε από το σύνταγμα το δικαίωμα να ασκεί πολιτική ως ανεύθυνος άρχων που ήταν)  και πολιτικής της κυβέρνησης της Ε.Κ..
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν δίνει πολλές εξηγήσεις  στον "Γέρο της Δημοκρατίας" και ακολουθεί ο εξής διάλογος
 Γ. Παπανδρέου: – Μεγαλειότατε, αύριο θα υποβάλω εγγράφως την παραίτησή μου.
Κων/νος: – Άκουσα τα περί παραιτήσεως και τα λαμβάνω υπ’ όψιν.
Γ. Παπανδρέου: – Αντιλαμβάνομαι τον λόγον διά τον οποίον επείγεσθε διά την παραίτησιν.
Κων/νος: – Είναι δεδομένη η παραίτησις.
Γ. Παπανδρέου: – Καταλαβαίνω τι έχετε κατά νουν Μεγαλειότατε.
​Αμέσως σχεδόν μετά την αναχώρηση του Γ. Παπανδρέου από τα ανάκτορα ο Γ. Νόβας (βουλευτής της Ένωσης Κέντρου (Ε.Κ.) ορκίζεται ως ο πρώτος Πρωθυπουργός της «αποστασίας» με πρώτους υπουργούς τους Στ. Κωστόπουλο και Ιωάννη Τούμπα (Άμυνας).
Κυκλοφορούν τα έκτακτα παραρτήματα των εφημερίδων ενώ από τα ραδιόφωνα το πανελλήνιο πληροφορείται τις δραματικές εξελίξεις. Όπως είναι φυσικό μετά μια τέτοια αντισυνταγματική ενέργεια  ακολούθησαν μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Ο βασιλιάς με την αντισυνταγματική ανάθεση της Πρωθυπουργίας στο Νόβα, θα οδηγήσει την πολιτική ζωή της χώρας σε μια επικίνδυνη ατραπό που η έξοδος απ’ αυτή θα συνοδευθεί με εκμαυλισμό των πολιτικών ηθών, με το μαύρο εμπόριο των χαρτοφυλακίων, την ταπεινή υπόθαλψη μωρών φιλοδοξιών με τη κατάλυση κάθε ηθικής αξίας, με άμεση συνέπεια να δημιουργήσει στο λαό αισθήματα δυσπιστίας προς τις ηθικές αρχές και τους βασικούς κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

​​Ο Γ. Νόβας δεν μπόρεσε να αποσπάσει παρά μόνο 26 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την Ε.Κ. (κυρίως την ομάδα Κ. Μητσοτάκη) και καταψηφίστηκε στη βουλή στις 5.8.1965. Ακολούθησε στα μέσα Αυγούστου η αποχώρηση του Ηλ. Τσιριμώκου, του Στ. Στεφανόπουλου και άλλων 9 βουλευτών από την Ε.Κ. , οι οποίοι όμως δεν επαρκούσαν για να προσφέρουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην δεύτερη βασιλική κυβέρνηση των «αποστατών» που σχημάτισε στις 20.8.1965 ο Ηλ. Τσιριμώκος.
​Η τρίτη φάση της «αποστασίας» πραγματοποιείται στις 17.9.1965 με 6 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι οδηγήθηκαν υπό συνοδεία στα Ανάκτορα για να ορκιστούν ως υπουργοί της τρίτης βασιλικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε με Πρωθυπουργό τον Στ. Στεφανόπουλο. Με τους 6 αυτούς βουλευτές οι υποστηρίζοντες την κυβέρνηση Στεφανόπουλου έφθασαν τους 150 περιλαμβανομένων και των 93 βουλευτών της Ε.Ρ.Ε.
​Έτσι η κυβέρνηση αυτή με δύο ακόμη προσχωρήσεις κατάφερε να πάρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (152 βουλευτών).
​Η απόσπαση βουλευτών από την Ε.Κ. έγινε με εξαγορά συνειδήσεων με υπουργοποίηση ανθρώπων που δεν θα γινόντουσαν  ποτέ με άλλες συνθήκες υπουργοί. (π.χ. Λούλης βουλευτής Ιωαννίνων, Γαληνός, βουλευτής Λέσβου που διορίστηκε Υπουργός εργασίας).
​Η αποπομπή του Γ. Παπανδρέου και η «αποστασία» όπως επικράτησε να ονομάζεται, αποτέλεσαν το έναυσμα για τις μαζικότερες σε συμμετοχή τις μαχητικότερες, και τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διαδηλώσεις από την εποχή της απελευθέρωσης.


Και τώρα ερχόμαστε στο παρόν .
Εν όψει της προεδρικής εκλογής και της ανάγκης της μνημονιακής συγκυβέρνησης - που βρίσκεται γαντζωμένη στην εξουσία - να συγκεντρώσει 180 ψήφους πάση θυσία ώστε να εκλέξει "Πρόεδρο Δημοκρατίας" και να μην εξαναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές - με κίνδυνο να τις  χάσει - έχει ξεκινήσει ένας ανηλεής πόλεμος συγκέντρωσης των κουκιών που απαιτούνται για την εκλογή.
Μια νέα ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ χειρότερης μορφής από αυτήν του 1965 έχει ξεκινήσει από την μνημονιακή συγκυβέρνηση. Στόχος της  δύο κόμματα οι ΑΝ.ΕΛΛ. , η ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει ήδη υποστεί την επίθεση με την "έγκαιρη"  αλίευση από την τάξη τους  δύο βουλευτών. Των  Βασίλη Καπερνάρου και της Μίκας Ιατρίδη. 
Ο  Β. Καπερνάρος ​​ πρόβαλε ως λόγο αποχώρησης του από το κόμμα κάποιες αστείες δικαιολογίες περί μη στήριξης του στις δημοτικές εκλογές  και  ανέλαβε - προκειμένου να αποφύγει την κατακραυγή -  την δέσμευση ότι δεν θα απαρνηθεί τις αντιμνημονιακές θέσεις του ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΟΜΩΣ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Αντιθέτως η ετέρα των αποστατών νεοεμφανισθείσα βουλευτής Ρόδου απέφυγε να προβάλει την οποιαδήποτε δικαιολογία καθώς προφανώς έχει υποσχέσεις για την επιβράβευση της αποστασίας της .
Το τί συμβαίνει όμως πραγματικά και το πως κινούνται οι ιεροκήρυκες της νεο-αποστασίας μας φανερώνεται  από ένα δημοσίευμα της εφημερίδος "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" της 1ης Ιουνίου 2014.



 Η θετική έκβαση των συζητήσεων θα βοηθήσει το κυβερνών κόμμα να «χτίσει» μια προεδρική πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσει και τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής.




 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

Τα δίχτυα που ρίχνει η ΝΔ σε ΑΝ.ΕΛ και ανεξάρτητους βουλευτές

Σε περίοδο έντονων παρασκηνιακών διεργασιών έχουν εισέλθει και τα κόμματα που συν-αποτελούν την κεντροδεξιά παράταξη στη χώρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η ΝΔ, ως βασικός και μεγαλύτερος πυλώνας του συντηρητικού χώρου, αναζητεί συμμαχίες με πρόσωπα έτσι ώστε να ενισχύσει την κοινοβουλευτική της παρουσία, αλλά και να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας πορείας διεύρυνσης που θα ξεκινήσει από τη δεξιά για να συνεχίσει αργότερα πιθανώς στο λεγόμενο «παραδοσιακό κέντρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν την τελευταία εβδομάδα αλλεπάλληλα ραντεβού με ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής τους στο κόμμα όπου «γεννήθηκαν πολιτικά».

Ταυτόχρονα, όπως βεβαιώνουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, οι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ κάθε άλλο παρά αδιάφορους αφήνουν τους επιτελείς της ΝΔ, καθώς πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και εκεί στελέχη που θα αναζητήσουν άλλες επιλογές, με δεδομένη τη δυσφορία που εκφράζουν για την τακτική που ακολουθεί ο κ. Π. Καμμένος και η οποία δεν επιβραβεύτηκε από τους πολίτες στην αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής.

Καθοριστικό σημείο για την ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλονται ήδη από υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ αποτελεί -προφανώς- η αλλαγή πολιτικής που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς. Εφόσον αυτό συμβεί, και μάλιστα αμέσως, τότε ο δρόμος για την ένταξη στη ΝΔ βουλευτών που σήμερα δεν έχουν πολιτική «στέγη» και η επανεκλογή τους είναι απολύτως αβέβαιη θα ανοίξει. Αυτό είναι μάλιστα και το επιχείρημα που προβάλλουν τα στελέχη της ΝΔ στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους με ανεξάρτητους βουλευτές.

Συζητήσεις στο παρασκήνιο

Οι επαφές, όπως βεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο και τα μηνύματα που εκπέμπονται από εκείνους που συμμετέχουν σε αυτές είναι θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις έχουν μέχρι στιγμής στο επίκεντρο τους βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ και είναι σήμερα ανεξάρτητοι. Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβρής διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τουλάχιστον τρεις βουλευτές της ΝΔ και μάλιστα δεν έχει διαψευστεί η πληροφορία ότι κάποια στιγμή προ ολίγων μηνών ετέθη στις συζητήσεις και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος (με τη στήριξη της ΝΔ φυσικά) περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας. Ο ίδιος αρνήθηκε, αλλά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις εκλογικές λίστες της ΝΔ στην Αχαΐα. Ο ίδιος ο κ. Νταβρής έχει παραδεχτεί ότι προέρχεται ιδεολογικά και πολιτικά από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης και πως πολλές από τις θέσεις του (ειδικά στα εθνικά θέματα) ταυτίζονται με εκείνες της ΝΔ. Ανάλογες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με τον κ. Γιοβανόπουλο, ο οποίος επίσης έχει αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ. Ο μετριοπαθής χαρακτήρας του, αλλά και οι θέσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει εκφράζονται σε ένα μεγάλο μέρος από τη ΝΔ.

Πιο κοντά στο κυβερνών κόμμα φέρεται να είναι ο κ. Γ. Κασσαπίδης, ο οποίος δεν έχει καταψηφίσει κανένα από τα τελευταία δύσκολα νομοσχέδια που προώθησε στη Βουλή η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Κασσαπίδη είχε γίνει πρόταση (από στελέχη της ΝΔ) να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης, αλλά τελικά ο ίδιος το απέρριψε, επειδή δεν θεώρησε πως είναι η στιγμή να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή. Επίσης τα πρώτα δείγματα αλλαγής πολιτικής αναμένει ο κ. Γ. Κουράκος (επίσης ανεξάρτητος βουλευτής) προκειμένου να συζητήσει επί της ουσίας για ενδεχόμενη επανένταξή του στο κόμμα από όπου ξεκίνησε. Ο κ. Κουράκος, διατηρεί εξαιρετικές επαφές με σημαντικό αριθμό βουλευτών της ΝΔ και έχει ήδη συμμετάσχει σε συζητήσεις που αφορούν τα επόμενα πολιτικά του βήματα.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι βουλευτές που έχουν παραμείνει στους ΑΝΕΛ, αλλά δεν συμφωνούν με την πολιτική του κ. Π. Καμμένου. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο κ. Π. Χαϊκάλης, ο οποίος μάλιστα διατηρεί και φιλικούς δεσμούς με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Χαϊκάλης, ο οποίος επισήμως διαψεύδει κάθε συζήτηση για ένταξή του στη ΝΔ, σε παρέμβασή του μετά το αρνητικό αποτέλεσμα που είχαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, διαφώνησε πλήρως με τη στρατηγική που υιοθέτησε ο πρόεδρος του κόμματός του, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ένα κόμμα που η βάση του προέρχεται από τη δεξιά, να ακούει για «πολιτικό φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ και για ενδεχόμενη περίπτωση συγκυβέρνησης. Η κ. Μ. Κόλλια, η οποία επίσης διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της, συνομιλεί με πολλούς βουλευτές της ΝΔ, αλλά δεν δείχνει έτοιμη να κάνει αμέσως το επόμενο βήμα λόγω και της θέσης της αντιπρόεδρου της Βουλής που κατέχει ύστερα από πρόταση των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτές οι συζητήσεις, εφόσον καταλήξουν θετικά, θα βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθειά της να «χτίσει» μία προεδρική πλειοψηφία. Να πλησιάσει και ίσως να φτάσει στον αριθμό των 180 (με τη βοήθεια σαφώς και της ΔΗΜΑΡ, που δεν είναι βέβαιον μετά την κατάρρευση της εκλογικής της δύναμης στις ευρωεκλογές ότι θα θελήσει την προσφυγή στις κάλπες) και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο. Η απόσταση αυτήν την ώρα μέχρι το 180 φαντάζει μακρινή, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις πυρετώδεις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

Υπ'όψιν ότι ο κ. Χαϊκάλης με δημόσιες δηλώσεις του μετά το δημοσίευμα του "ΕΘΝΟΥΣ" έχει διαψεύσει οποιαδήποτε περίπτωση αποχώρησής του από τους ΑΝ. ΕΛΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: