Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Εκλογές 2014 - Πριν ψηφίσω να μην ξεχάσω



Εκλογές 2014 - Πριν ψηφίσω να μην ξεχάσω: Οι δήθεν διαπραγματεύσεις
 
 Οι δήθεν διαπραγματεύσεις
Η αντίστροφη μέτρηση των ευρωεκλογών έχει ήδη ξεκινήσει και το NEWSBOMB καθημερινά θα σας υπενθυμίζει όλα όσα συνεβησαν τα τελευταία τέσσερα μνημονιακά χρόνια και όλα όσα τσάκισαν το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Θα σας υπενθυμίζει καθημερινά ότι τα περισσότερα από αυτά έγιναν με τις ευλογίες της... αλληλέγγυας Ευρώπης και των εταίρων μας. Κεφάλαιο 1ο για σήμερα: Οι δήθεν διαπραγματεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. 
Από τον Ιούνιο του 2012 όταν έπεσαν οι υπογραφές σχηματισμού της, η τρικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Το έκανε; Προφανώς όχι.

Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη του 2012, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων ψήφιζαν με κλειστά μάτια ακόμα ένα νέο πακέτο μέτρων που περιείχε το ίδιο μείγμα σκληρών μέτρων λιτότητας, αντίστοιχο με τα προηγούμενα επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Τα μέτρα τελικά ψηφίστηκαν παρότι η κοινωνία στο εσωτερικό της ασφυκτιούσε βλέποντας τις προεκλογικές υποσχέσεις να... εξαϋλώνονται. Τότε εφευρέθηκε το επιχείρημα της... «ανάκτησης της αξιοπιστίας», ως προϋπόθεση για δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

"Θα διαπραγματευτούμε καλύτερα όταν ανακτηθεί η αξιοπιστία μας" έλεγαν στα τέλη του 2012 ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, μοιράζοντας ξανά τις ίδιες υποσχέσεις στον ελληνικό λαό, αλλά με διαφορετικό «περιτύλιγμα» αυτήν την φορά.

Τότε είναι που ανακύπτει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που έθετε το ΔΝΤ. Ακόμα μία υπόσχεση για διαπραγμάτευση υπέρ των συμφερόντων της χώρας, έμεινε στα χαρτιά αφού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μετείχαν στα κρίσιμα Eurogroups εκείνους τους μήνες (Οκτώβριος- Νοέμβριος 2012) παρέμεναν... εκκωφαντικά σιωπηλοί αφήνοντας την Ελλάδα στο έλεος της κόντρας μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.

Για ακόμα μία φορά, κάποιοι άλλοι αποφάσιζαν πάλι για εμάς με την κυβέρνηση να ακολουθεί την τακτική που έλεγε πως... «όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, τα βατράχια πρέπει να μένουν στην άκρη».

Ως αποτέλεσμα, η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2012 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, να παρουσιάζεται τότε ως μία "επιτυχία" αλλά στην πραγματικότητα αποδείχθηκε εκ των υστέρων ανεπαρκής και ατελέσφορη, πράγμα που αποδεικνύεται ότι σήμερα δύο χρόνια μετά το θέμα του δημόσιου χρέους ανακύπτει και πάλι με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο.

Τους μήνες που ακολουθούν, η περίφημη «καραμέλα» της διαπραγμάτευσης χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, αλλά μόνο λεκτικά από τα στελέχη της κυβέρνησης.

Επί του πρακτέου, η Τρόικα επέβαλε συνεχώς τους όρους της με τα ίδια εκβιαστικά τελεσίγραφα, απειλές, εξευτελιστικές επιταγές. Σήμερα και πάλι, η διαπραγμάτευση για τη νέα ελάφρυνση χρέους παραμένει κενό γράμμα, αφού η κυβέρνηση περιμένει σαν "ώριμο φρούτο" τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν έχουν προκαθοριστεί και δρομολογηθεί χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη οι ανάγκες της χώρας για μία δραστική ανάσα από το υπέρογκο δημόσιο χρέος της, που μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο με μία επιλογή: την διαγραφή μέρους του και όχι την επιμήκυνση του φορτώνοντας στις επόμενες γενεές τα "σπασμένα" για την αποπληρωμή του.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι λογικό ο ελληνικός λαός να κρατάει πολύ μικρό καλάθι στις μεγαλόστομες υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες που υπόσχονται κάποιοι ότι θα έρθουν μετά τις ευρωεκλογές;




Απώλειες μισθών 38% - 

Απώλειες συντάξεων 45%


Το παραμύθι της «κυβερνητικής σταθερότητας» και η ζοφερή πραγματικότητα των αριθμών. Επειδή ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι η... καραμέλα της «κυβερνητικής σταθερότητας», το περίφημο «ψηφίστε μας για να μην υπάρχουν πολιτικοί και κοινωνικοί τριγμοί», σας υπενθυμίζουμε την ζοφερή πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία των επίσημων αρχών. 
Πριν φτάσετε στο παραβάν, θυμηθείτε ότι κατά την περίοδο της κρίσης – όλο αυτό το διάστημα που μας «έσωζαν» οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπαδήμος, Στουρνάρας και λοιποί - οι απώλειες των μισθών ξεπέρασαν το -38% και οι απώλειες των συντάξεων το -45%!

Το ποσοστό της φτώχειας έφτασε το 32,3% μόνο για το 2012 και το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύτηκε από το 9,5% το 2009 στο 27,6% το 2012, ενώ ξεπέρασε το 28% μέσα στο 2013.
Αύξηση της ανεργίας κατά 190,5%!

Ακόμα πιο σκληρό είναι το γεγονός ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις «κατάφεραν» να μειώσουν δραματικά και το ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων. Ενώ λοιπόν το 2010 το 40,3% των ανέργων έπαιρνε έστω ένα πενιχρό επίδομα, σήμερα εν έτη 2014 βοήθημα λαμβάνει μόνο το 15% των ανέργων. Μείωση που αγγίζει το -63,7%.

Αυτό πως ακριβώς το χαρακτηρίζουν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης; Κοινωνική ευαισθησία; Νέα Ελλάδα;

Εάν αυτούς τους αριθμούς, οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι υπουργοί τους αποκαλούν «σταθερότητα» τότε μάλλον ο καθένας είναι άξιος της τύχης του.

Όταν το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα σκαρφάλωσε και παρουσίασε αύξηση κατά 98,2% μέσα σε δύο χρόνια – από το 2010 μέχρι το 2012 – πόσο περήφανος μπορεί να νιώθει ένας Πρωθυπουργός ή ένας υπουργός Οικονομικών;

Ποια είναι άραγε τα συναισθήματα που νιώθει ένας Πρωθυπουργός όταν 3.795.100 εκ των πολιτών της χώρας του βρίσκονται στο όριο του κοινωνικού αποκλεισμού και της απόλυτης φτώχειας; Ικανοποίηση; Ευφορία; Ψυχική ανάταση;

Για τέσσερα και πλέον χρόνια που η χώρα σέρνεται έρμαιο των κερδοσκόπων της αγοράς και των γυρολόγων της πολιτικής, ο λαός κρατά σφιχτά μέσα στην σκέψη του αυτούς τους αριθμούς.
Τους ζει κάθε μέρα στο πετσί του, όταν ψάχνει να βρει ένα μεροκάματο για να πληρώσει τη δόση της εφορίας, όταν ψάχνει να βρει δανεικά για να μπορέσει να σιτίσει την οικογένεια του. Κοιμάται και ξυπνάει με αυτούς τους αριθμούς και δεν χρειάζεται να βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του γιατί τους βλέπει στον... ξύπνιο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε ένα μπαράζ εκφοβισμού της ελληνικής κοινωνίας γύρω από την περίφημη κυβερνητική σταθερότητα.

Όπως έχουμε εγκαίρως γράψει, θα προτάξει το δίλημμα «Ή εμείς ή το χάος», μόνο που ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται...


Μέσα στην κρίση οι αυτοκτονίες παρουσίασαν αύξηση πάνω από 44% ενώ το ποσοστό γενικής κατάθλιψης του πληθυσμού αυξήθηκε κατά 272,7%! 


Η «μεγάλη επιτυχία» των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγράφεται, συν τις άλλοις, και στα επίπεδα γενικής κατάθλιψης του πληθυσμού. Συνεπώς ο ψηφοφόρος θα πάει στην κάλπη κουβαλώντας μαζί του την κακή ψυχολογία που απλώνεται σαν βραχνάς στην πραγματική οικονομία.

Επειδή, πολλοί ακόμα, αναρωτιούνται με τι κριτήρια θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός τους δίνουμε την απάντηση:

-3.124 αυτοκτονίες μέσα σε μία τριετία, από το 2009 μέχρι το 2012
-Από το 2007 μέχρι το 2011 έχουμε έκρηξη αυτοκτονιών που αγγίζει το 44%!
-272,7% αυξήθηκε το ποσοστό γενικής κατάθλιψης του πληθυσμού από 3,3% το 2008 σε 12,3 % το 2013!

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αφού συνέτριψε το θεμέλιο λίθο του κράτους που είναι η κοινωνική συνοχή, αφού διέλυσε το κύτταρο της κοινωνίας που είναι η οικογένεια, ζητά τώρα από τον ελληνικό λαό να στηρίξει την κυβερνητική σταθερότητα.

Ειδικά τα δεδομένα που σχετίζονται με την ανεργία και τη φτώχεια, την ανθρώπινη διαβίωση, το αδιέξοδο των νέων, τη μόρφωση, τη δημόσια υγεία, τα ψυχικά νοσήματα, τον αλκοολισμό, το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα συνεχίσουν να απειλούν καθημερινά την όποια «αναπτυξιακή πορεία» της χώρας και ορισμένα μάλιστα απ' αυτά θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Αρνητικό παράγοντα αποτελεί η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον, γεγονός που απενεργοποιεί το έλλειμμα ανθεκτικότητας των πολιτών και ενεργοποιεί αυτοκαταστροφικούς μηχανισμούς.

Συνεπώς είναι προφανές με ποια κριτήρια θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Το μείζον ερώτημα όμως σε αυτές τις εκλογές είναι άλλο:

Με ποιο θάρρος ή θράσος, μπορούν κάποιοι - μετά από όλα αυτά - να κοιτούν τον λαό στα μάτια και να του ζητούν την ψήφο του; 

Συνεχίζεται καθημερινά στο Newsbomb

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/443229/prin-psifiso-min-xehaso-3124-aytoktonies-apo-to-2009-mehri-to-2012#ixzz31JuYFbFg
 http://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/442700/ekloges-2014-prin-psifiso-min-xehaso-apoleies-misthon-38-apoleies-syntaxeon-45#ixzz31JuAzbak

http://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/442350/ekloges-2014---prin-psifiso-na-min-xehaso-oi-dithen-diapragmateyseis#ixzz31JszA0iO


3 σχόλια:

kgrek είπε...

Κάποιος αναγνώστης με ψευδώνυμο wan wert (χωρίς να μας δίνει το πραγματικό του ονοματεπώνυμο όπως έχουμε ζητήσει για την δημοσίευση σχολίων) μου έστειλε ένα σύνδεσμο στο ethraki.com που παραπέμπει σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ αλλά τροποποιώντας το κατά το δοκούν) και προσπαθεί να βγάλει λανθασμένα τα στοιχεία που παραθέτουμε παραπάνω. Βεβαίως αποφεύγει ο αναγνώστης να ανφέρει την παρατήρηση της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρει ότι "σημειώνεται ότι ενδεχόμενες αποκλίσεις από στοιχεία άλλων
φορέων μπορεί να οφείλονται σε διαφορετική μεθοδολογία ή άλλους παράγοντες όπως ανάγκη χρονοβόρου έρευνας από πλευράς ιατροδικαστικών αρχών για τις συνθήκες θανάτου, θάνατοι συνεπεία όψιμων αποτελεσμάτων απόπειρας αυτοκτονίας κ.α.". Εμείς όπως και οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούμε πραγματικά τα στοιχεία της δημοσιογραφικής ομάδας του newsbomb έστω και αν αυτό δεν αρέσει στον ΑΝΩΝΥΜΟ αλλά με ψευδώνυμο αναγνώστη μας. Για λόγους καθαρά ενημέρωσης παραθέτουμε και τα δημοσιευμένα ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους θανάτους στην Ελλάδα από το 2000-2012 ( http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A1605/PressReleases/A1605_SPO09_DT_AN_00_2012_01_F_GR.pdf )

Βασιλης Σαλμορης είπε...

Είμαι από τους παλαιοτέρους άγνωστες σας και σας τιμώ για τον αγώνα σας και την θεματολογία σας .Επειδή ήταν η πρώτη φορά που επικοινώνησα μαζί σας δεν κατάλαβα ότι έκτος της διεύθυνσης ηλεμηνύματος ήταν υποχρεωτικό να σας σώσω και τα πλήρη στοιχεία μου. Πόσο μάλλον όταν και εσείς ,για λόγους συντομίας ,με ψευδώνυμο υπογράφετε ως krek .
Είναι πολύ λυπηρό ότι αντιδράσατε κατ αυτόν τον τρόπο στην κριτική μου σχετικά με τις πήγες που πρέπει να εμπιστευόμαστε.

ΥΓ -Μάλλον στην βιασύνη σας, ως μνημονιοφαγος ,με περασατε αδικως ως υπαλληλο της ΕΛΣΑΤ.
ΥΓ2 Αλήθεια το News bomb κρατά αρχεία στατιστικής η διεξάγει δικές του μετρήσεις;
Καλό Αγώνα
Βασίλης Σαλμορης

kgrek είπε...

Κύριε Σαλμορή σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αλλά επειδή στο παρελθόν κάποιοι θεώρησαν καλό να γράφουν ανώνυμα και να ειρωνεύονται ή να δημιουργούν πρόβλημα θεώρησα καλό οι απαντήσεις να δίδονται επώνυμα. Όσον αφορά εμένα χρησιμοποιώ το kgrek αλλά το ονοματεπώνυμό μου είναι Κωνσταντίνος Γραικιώτης είμαι 66 ετών οικονομολόγος και η φωτογραφία μου υπάρχει και στο blog όπου και πολλές φορές έχω γράψει και επώνυμα σχόλια. Λυπάμαι αν νομίσατε ότι σας θεώρησα υπάλληλο των ΕΛΣΤΑΤ αλλά απλά όπως έγραψα και στο σχόλιο μου με παραπέμψατε σε ανάρτηση του ethraki.com με πηγή την ΕΛΣΤΑΤ. Σαν οικονομολόγος και γνώστης της στατιστικής ξέρω ότι η "επίσημη" παρουσίαση αριθμών και πινάκων δίνει την δυνατότητα "μαγειρέματος" των αριθμών. Άλλωστε αυτό δεν το αποκλείει ούτε η ΕΛΣΤΑΤ με την παρατήρηση που παραθέτει ότι τα στατιστικά της στοιχεία μπορεί να διαφέρουν από άλλων πηγών λόγω μεθοδολογίας.
Όσον αφορά την παρουσίασει των στοιχείων από την ethraki.com έχω να παρατηρήσω τα εξής : Η ιστοσελίδα δεν παρουσίασε τα στοιχεία με ΑΠΟΛΥΤΗ αντιγραφή από το pdf αρχείο της ΕΛΣΤΑΤ. Δημιούργησε ένα πίνακα διαχρονικής παρουσίασης των αυτοκτονιών δικό του (ethraki.com) αποφεύγοντας να γράψει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ των ετων 2011 και 2012 με τον ίδιο τύπο χαρακτήρων. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή μέσα σε ένα έτος (πάλι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) αυξήθηκα οι αυτοκτονίες κατά εκατό και το 477 χάλαγε την ομοιογένεια του αριθμού 300 των παλαιοτέρων ετών;. Όσο αφορά το newsbomb θεωρώ ότι τα στοιχεία του ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα. Όμως το αν κρατά αρχεία στατιστικής ή αν διεξαγάγει δικές του μετρήσεις δεν θεωρώ σωστό να απαντήσω εγώ αλλά μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείτε στο newsbomb. Τέλος ως αντιμνημονιακός και όχι μνημονιοφάγος θεωρώ πρεπον να παρατηρήσω ότι οι πλασματικοί αριθμοί των μνημονιακών υπηρεσιών δεν πρόκειται ούτε να αναστήσουν νεκρούς αλλά ούτε να φέρουν ευημερία στους έλληνες πολίτες. Ηευημερία των αριθμών είναι ένα εύκολο παιγνίδι για την επιστήμη της στατιστικής αλλά δεν φέρνει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη για τους πολίτες. Σας ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλια σας.