Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Ωδικά πτηνά της ελληνικής υπαίθρου», τα νέα γραμματόσημα

Η νέα σειρά είναι σχεδιασμένη από την Ανθούλα Λίγκα και αποτελείται από πέντε γραμματόσημα.

«Ωδικά πτηνά της ελληνικής υπαίθρου», τα νέα γραμματόσημα

του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
Η νέα σειρά γραμματοσήμων που έθεσαν σε κυκλοφορία τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι αφιερωμένη στα «Ωδικά Πτηνά» και την καλωσορίζουμε για δύο λόγους. Πρώτον, για το θέμα της και δεύτερον, για την αισθητική της.

Το θέμα είναι εύληπτο και θα ενθουσιάσει εκατομμύρια συλλέκτες σε όλον τον κόσμο καθώς η κατηγορία «πτηνά» είναι από τις πλέον δημοφιλείς. Η αισθητική απόδοση, από την εικαστική συνεργάτιδα των ΕΛΤΑ, Ανθούλα Λύγκα είναι σαφής και οργανωμένη και απαντά στις προδιαγραφές ενός γραμματοσήμου που είναι διαφορετικές από αυτές ενός έργου τέχνης. Καιρό είχαμε να δούμε μία σειρά με σαφήνεια, συλλεκτική ευρύτητα και αισθητική αυτοτέλεια.

Η νέα σειρά με τίτλο «Ωδικά Πτηνά της Ελληνικής Υπαίθρου» αποτελείται από πέντε γραμματόσημα που απεικονίζουν ισάριθμα είδη: αηδόνι, φλώρος, φανέτο, λούγαρο και καρδερίνα.

Η παρουσίαση πτηνών στη φιλοτελική ιστορία της Ελλάδος δεν είναι πολύ συχνή αλλά έχει δώσει ορισμένα καλά γραμματόσημα.

Το 2001, είχε κυκλοφορήσει η σειρά «Ελληνική Χλωρίδα και Πανίδα» (με αναφορά σε δραχμές και ευρώ), η οποία συμπεριελάμβανε τρία γραμματόσημα αφιερωμένα στον λευκοτσικνιά, στον πελαργό, στον γυπαετό, στον αργυροπελεκάνο, στον ασπροπάρη και στον μαυρογύπα. Αισθητικά ήταν μία καλή σειρά.

Το 1979, είχε κυκλοφορήσει μία ακόμη καλή σειρά με θέμα «Σπάνια και Απειλούμενα Πτηνά της Ελλάδος», η οποία αποτελείτο από έξι γραμματόσημα που απεικόνιζαν τα εξής είδη: πορφυροτσικνιάς, αιγαιόγλαρος, μαυροπετρίτης, αλκυόνα, ροδοπελεκάνος και θαλασσαετός.

Το 1970, είχε κυκλοφορήσει μία υψηλού επιπέδου σειρά με θέμα «Προστασία της Φύσης», στην οποία υπήρχε ένα γραμματόσημο αφιερωμένο σε πτηνό. Το γραμματόσημο αυτό, αφιερωμένο στην πέρδικα, είναι πλέον «κλασικό».

Παρατηρούμε ότι όσο πάμε πίσω στον χρόνο ήταν σπάνια η αναφορά στη Φύση. Η πρώτη οργανωμένη σειρά με αυτό το θέμα ήταν αυτή που κυκλοφόρησε το 1958, με σχεδιαστή τον χαράκτη Τάσσο, που μας είχε δώσει ορισμένα εξαίσια δείγματα (και μάλλον ανυπέρβλητα) της τέχνης του γραμματοσήμου. Η σειρά εκείνη, του 1958, ήταν αφιερωμένη σε είδη ανθέων.
 
http://www.kathimerini.gr/763050/article/politismos/eikastika/wdika-pthna-ths-ellhnikhs-ypai8roy-ta-nea-grammatoshma

Περισσότερες πληροφορίες για την σειρά θα βρείτε εδώ: 
http://eshop.philotelismos.gr/Store/tabid/81/List/1/CategoryID/72/Level/a/Language/el-GR/Default.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: