Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εποχικές αλλεργίες της Άνοιξης



Εποχικές αλλεργίες
Το τίμημα της Άνοιξης
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ··
Ενώ η φύση είναι καταπράσινη και ανθισμένη, πολλοί από εσάς, αντί να χαρείτε την εποχή, θέλετε να κλειστείτε μέσα επειδή δεν μπορείτε ούτε να μυρίσετε ένα λουλούδι, μια και ανήκετε σ' εκείνους που πληρώνουν το "τίμημα" της εποχής με αλλεργία.
Πρόκειται για πολύ συχνή εποχική αντίδραση (1 στα 5 άτομα], ενώ σημειώνεται δραματική αύξηση που παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο βασικός παράγοντας νοσηρότητας είναι η κληρονομικότητα, αφού από δύο γονείς αλλεργικούς η πιθανότητα νόσησης είναι 50%, από έναν γονιό 30%. ενώ χωρίς κληρονομικότητα 13%.
Ποιες οι συνηθέστερες ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Αλλεργική ρινίτιδα. Μπουκωμένη μύτη που "τρέχει" συνέχεια· από τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Κάποιες φορές το μπούκωμα στη μύτη μπορεί να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ακόμη και επιπλοκές (ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα).
Ρινοεπιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα συνήθως είναι τα ίδια με εκείνα της αλλεργικής ρινίτιδας και, επιπλέον, προβλήματα στα μάτια, όπως κατακόκκινα μάτια και κνησμός. Καλό είναι να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών, την έκθεση στο αλλεργιογόνο και να πλένετε συχνά τα χέρια σας, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται στα μάτια αλλεργιογόνοι ουσίες, όπως κάποια σκόνη ή το τρίχωμα οικιακών ζώων, γύρη κλπ.
Αλλεργικό άσθμα . Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και "βράσιμο" στο στήθος και να προκαλεί περίπου 1 φορά την εβδομάδα επεισόδιο δύσπνοιας ή απλώς ανεξήγητο ξερόβηχα. Αν το αλλεργικό άσθμα είναι σοβαρότερο, μπορεί να δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή  και παράλληλα έντονο βήχα.
• Ασταμάτητη φαγούρα.
Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται;
• Η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων, που την άνοιξη κυκλοφορεί συνέχεια στον αέρα.
Οι συνηθέστεροι ενοχοποιητικοί παράγοντες (αλλεργιογόνα) είναι η γύρη από το φυτό περδικάκι, η γύρη του πεύκου, η χλόη, τα πράσινα στάχυα, το δέντρο της ελιάς, η επαφή με κάμπιες κ.λπ.
• Τα ακάρεα της σκόνης.
• Εποχιακά φρούτα (φράουλες κ.λπ.). Αν προκληθεί αλλεργία από φρούτα, το πρόσωπο κοκκινίζει και πρήζεται και επιβάλλεται άμεση επίσκεψη στον ειδικό γιατρό.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Αν εντοπιστεί το αίτιο, τότε αρχίζει ειδική ανοσοθεραπεία (απευαισθητοποίηση). Ωστόσο η θεραπεία είναι καθαρά συμπτωματική και συνήθως χορηγούνται αντιισταμινικά ή κορτιζονούχα ρινικά σπρέι που ανακουφίζουν από τη ρινίτιδα. Για την επιπεφυκίτιδα χορηγούνται αντιισταμινικά κολλύρια, ενώ για το άσθμα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά ή σπρέι κορτιζόνης με εισπνοές.
Tips
  Για να χαρακτηρίσουμε "αλλεργικά" κάποια συμπτώματα, πρέπει να γίνονται ειδικά αλλεργικά  τεστ. Ωστόσο, επειδή τα τεστ δεν είναι πανάκεια, σημαντικό ρόλο στη διάγνωση παίζει το ιστορικό του ασθενούς.
• Οι οξείες αλλεργικές αναδράσεις όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο στο σώμα, δύσπνοια, υπόταση ή βραχνάδα μετά από τσίμπημα μέλισσας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου, γι' αυτό επιβάλλεται, το ταχύτερο δυνατόν, να γίνει ένεση κορτιζόνης και μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: