Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ






ΣτΕ: Νόμιμο και συνταγματικό το PSI των ομολόγων του δημοσίου

Του Παναγιώτη Στάθη

Για λόγους «δημοσίου συμφέροντος», χάνουν τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει σε ελληνικά ομόλογα του δημοσίου οι χιλιάδες ομολογιούχοι, καλούνται δε να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα τής δίκης ύψους 1.380 ευρώ. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις του (1116 και 1117/2014) κατά πλειοψηφία (31 υπέρ και 7 ή 8 κατά, ανάλογα με το νομικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία) έκρινε συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το Μάρτιο του 2012. 

Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις των περίπου επτά χιλιάδων ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.) που ανέφεραν πώς είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%. 

Οι δικαστές επικαλούνται το όφελος για το δημόσιο αφού έτσι μειώθηκε το δημόσιο χρέος, κρίνοντας πως ο εν λόγω νόμος δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά συμφώνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται», όμως δε αυτό το σκέλος μειοψήφησαν 7 σύμβουλοι επικρατείας. Ενώ για το θέμα της έκδοσης πράξης του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα κρίθηκε επίσης συνταγματική με μειοψηφία όμως 8 δικαστών. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή», αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη», έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» από τα άρθρα 17 και 25 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ.

capital.gr



ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

Το κούρεμα των κόπων μιας ζωής των Ελλήνων ομολογιούχων - που είχαν την άτυχη έμπνευση σαν ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ να εμπιστευτούν το Ελληνικό Δημόσιο ενώ αυτό με την σειρά του αντί να φροντίσει την εξασφάλιση τους  φρόντισε και τους "έκλεψε" για δεύτερη φορά ( και μάλιστα αυτή την φορά άμεσα, μετά το ατιμώρητο κραχ του χρηματιστηρίου του 1999) -  ΚΡΙΘΗΚΕ από την πατριωτική και αμερόληπτη  Ελληνική δικαιοσύνη (!!!!) ΑΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.
Σε ελεύθερη μετάφραση το ΣΤΕ είπε και λάλησε προς τους έλληνες πολίτες: " Καλά έκανε το Δημόσιο. Όμως επειδή αποδεικνύεστε ανόητοι που νομίσατε ότι θα βρείτε από εμάς το δίκιο σας ελάτε να  πληρώστε τώρα και τα δικαστικά έξοδα".
Αυτή είναι ακριβώς η έννοια των νεοεισαχθέντων όρων  " ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ" και "ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ" που έχουν γίνει πλέον ψωμοτύρι εις βάρος των απαιτήσεων των  ΑΠΛΩΝ πολιτών για επαναφορά της νομιμότητας.
Το τι σημαίνουν όλα αυτά τα δικονομικά τερτίπια του "ηθικού" κράτους μας είναι κάτι παραπάνω από ολοφάνερο. Ο απλός και μη έχων σχέση με το κατεστημένο απόδοσης "δικαιοσύνης"  Έλλην πολίτης στην ουσία μένει ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ και ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΣ στην εξουσία του ανάλγητου και παραδομένου στις απαιτήσεις των διεθνών τοκογλύφων "ελληνικού" γκουβέρνου.
Το λέμε αυτό γιατί η ίδια αυτή Δικαιοσύνη έκρινε από τον Δεκέμβριο του 2013 ότι ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.

Για να ευλογήσει τα γένια της η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε (με 2 αποφάσεις Μισθοδικείου ΥΠΕΡ έναντι μιας ΚΑΤΑ) αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών και αποφάνθηκε ότι πρέπει να έχουν οι δικαστές αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές. Επισημάνθηκε μάλιστα, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία της ανωτερότητας των δικαστικών έναντι των απλών πολιτών ότι το Σύνταγμα αναγνωρίζει, «ευθέως και ρητώς με το άρθρο 87 παράγραφος 2, λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία στους δικαστές που συγκροτούν τα δικαστήρια και ταυτίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (και δι’ αυτής την ισοτιμία της με τις άλλες δύο λειτουργίες, μέσω της οποίας πραγματοποιείται, αποτελεσματική διάκριση των λειτουργιών) προς την ανεξαρτησία των δικαστών». Μάλιστα, εγγύηση προς εξασφάλιση της ανεξαρτησίας αυτής θεωρείται, κατά το Σύνταγμα πάντα, και η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών.

Υπό αυτό το πρίσμα οι αποδοχές των δικαστών πρέπει όχι μόνον να είναι τουλάχιστον ίσες προς τις αποδοχές των αντιστοίχων προς τους δικαστικούς λειτουργούς οργάνων των άλλων δύο λειτουργιών, αλλά «και επαρκείς να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους». (Το τελευταίο βέβαια αυτό της αξιοπρεπούς διαβίωσης στην περίπτωση των απλών πολιτών αγνοείται) 

Επιπλέον, επισημαίνεται στην απόφαση ότι οι αποδοχές των δικαστών πρέπει να είναι σταθερές και να μην ανατρέπεται το μισθολογικό τους καθεστώτος με αιφνίδιες ή σοβαρές μειώσεις των αποδοχών τους, γιατί μόνον υπό την προϋπόθεση αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί ότι θα είναι σε θέση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους απερίσπαστοι, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Μετά  μάλιστα την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στους μισθούς των ενστόλων, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισηγήθηκε να κριθεί αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αναδρομική μείωση των συντάξεων σε ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές ΑΕΙ, και γιατρούς του ΕΣΥ.

 

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεδρίασε κρίνοντας, σε πιλοτική δίκη, προσφυγές συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων που αφορούν δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.
Ο αρμόδιος γενικός επίτροπος πρότεινε να γίνουν δεκτές οι σχετικές προσφυγές θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με βάση μνημονικούς νόμους και είχαν μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012.
Σε ελεύθερη μετάφραση όλων των παραπάνω το Γκουβέρνο φωνάζει κάτω τα χέρια απ' τις μισθούς μας και ας κόβονται μισθοί και ας έχουν πετσοκοφτεί οι συντάξεις των ΑΠΛΩΝ μη προνομιούχων συνταξιούχων.
Ένας απλός εκτός συστήματος νομικός έγραψε:
"Πέστε μου τώρα πως εγώ ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ;;; Από σένα αγνέ Έλληνα Πολίτη εγώ ένας ταπεινός νομικός  ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ  γι αυτή την κατάντια..της οικογένειας στην οποία ανήκω, -χωρίς να αισθάνομαι όμως ότι πραγματικά ανήκω σ αυτήν -  Σ Υ Γ Ν Ω Μ Η. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ".
Σε όλα αυτά εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από το γνωστό :
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: