Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τα φαιδρά της γραφειοκρατίας διεθνώς




Τα φαιδρά της  γραφειοκρατίας διεθνώς
Πώς περιπλέκουν τα πράγματα οι σχολαστικοί υπάλληλοι
Υπάρχει μια ανατολίτικη παροιμία πού λέει, ότι «αν ο Θεός σου δώσει κάποια εξουσία, θα σου δώσει και το μυαλό που χρειάζεται  να την συνοδεύει». Δυστυχώς, όπως και πολλές  άλλες παροιμίες, είναι και  αύτη υπερβολική. Η απόκτηση κάποιας εξουσίας στα πλαίσια της γραφειοκρατίας, όχι μόνο δεν συνοδεύεται από αύξηση της ευφυΐας και της αντίληψης, αλλ' αντιθέτως θα έλεγε κανείς ότι οδηγεί σε...ατροφία του  μυαλού!
Το πρώτο σύμπτωμα της πνευματικής ανεπαρκείας  των γραφειοκρατών, είναι  η  γλωσσά πού χρησιμοποιούν.  Όπως συμβαίνει, διάφορες ασθένειες προκαλούν τραύλισμα ή άλλα ελαττώματα στην ομιλία, έτσι και η γραφειοκρατία δημιουργεί μια περίεργη πάθηση εξαιτίας  της οποίας οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πιο πολύπλοκες φράσεις για να πουν τα πιο άπλα πράγματα, χωρίς να το καταφέρνουν.
Το πάθος για τις μακροσκελείς λέξεις και την μπερδεμένη φράση αποτελεί ασθένεια όλων των γραφειοκρατών του κόσμου.  Όταν  ένας υδραυλικός στη Νέα Υόρκη υπέβαλε σε μια δημοσία υπηρεσία έγγραφο με το όποιο ρωτούσε  αν μπορούσε να χρησιμοποίει υδροχλωρικό οξύ για την έκφραξη σωλήνων από μέταλλο, πήρε απάντηση, πού δεν διαφέρει από γρίφο: «Η αποτελεσματικότητα  του υδροχλωρικού οξέος είναι αναμφισβητήτως  ικανοποιητικής απόδοσης,  πλην όμως, τούτο παρουσιάζει δείκτη διαβρωτικής επίδρασης τέτοιου ύψους, ώστε να τίθεται σε κίνδυνο  η  μοριακή συνοχή των μεταλλικών αγωγών...»  Ο φουκαράς χρειάστηκε να ξαναδιαβάσει πολλές φορές τον γρίφο για να καταλάβει  ότι ή υπηρεσία απαντούσε : «Όχι. Το υδροχλωρικό οξύ καταστρέφει τα μέταλλα».
Απαντώντας σε ένα υπηρεσιακό  ζήτημα, εξάλλου, ένας ανώτερος υπάλληλος υπουργείου στην Ουάσιγκτον έγραφε :   «Προφορική επαφή μετά του κυρίου Μπλάκ αναφορικά  προς τα συνημμένα  σε αυτήν την κοινοποίηση προαγωγής, παρεχόμενα  στοιχεία που οδηγούν  στο απαλλαγμένου αμφιβολιών πόρισμα κατά το όποιον ο αναφερόμενος υπάλληλος αποκλίνει μάλλον προς την αποποίηση τού διορισμού». Ολόκληρος όμως  αυτός  ο σιδηρόδρομος, όταν απαλλαγή από τις άχρηστες και μπερδεμένες λέξεις, σημαίνει: «Ο κύριος Μπλοκ δεν δέχεται τον διορισμό του».
Στη Νέα Ζηλανδία πάλι  κάποιος αρμόδιος πήρε εντολή  να προβεί σε  επιθεώρηση μιας έκτασης που  πρότειναν στην υπηρεσία του ως χώρο για την κατασκευή γυμναστηρίου. Ή αναφορά τον αποτελεί πρότυπο γραφειοκρατικής   απάντησης :
«Καθίσταται αμέσως εμφανές  εκ  της υπαρχούσης διαφοράς ύψους, σε συσχετισμό προς το  μικρόν μήκος της έκτασης ότι η δημιουργούμενη γωνία κλίσης μεταξύ των δύο άκρων είναι τέτοια που να μην επιτρέπει την εντός λογικών  ορίων αναμόρφωση προς παροχή δυνατοτήτων διεξαγωγής γυμναστικών αθλημάτων».  Ενώ θα μπορούσε να πει: «το γήπεδο είναι κατηφορικό πολύ και συνεπώς ακατάλληλο». 

 Στην ναυμαχία τού Τραφάλγκαρ, ο ναύαρχος Νέλσον έδωσε στο πλοίο του το σήμα: «Η Αγγλία περιμένει από όλους να κάνουν το καθήκον τους». Μεταφρασμένο στην γραφειοκρατική γλώσσα το απλό αυτό νόημα, θα έπρεπε να λέει τα εξής περίπου: «Η Αγγλία ελπίζει ότι αναφορικώς προς την παρούσα κατάσταση ανάγκης το προσωπικό θα αντιμετωπίσει  πάσα  δυσκολία και θα εκτελέσει  κατά τον επιβαλλόμενο και πρέποντα τρόπον την υπηρεσία ήτις έχει ανατεθεί αντιστοίχως εις εκάστην κατηγορία απασχόλησης».                                
Άλλο παράδειγμα γραφειοκρατικής νοοτροπίας αυτή τη φορά αποτελεί η περίπτωση ενός Λονδρέζου πού έχασε στον πόλεμο το ένα του πόδι. Κατά τον νόμο, στο διάστημα πού τα πάντα  στην Αγγλία διανέμοντο με κουπόνια, ο ανάπηρος είχε δικαίωμα σε έξη κουπόνια σαπουνιού περισσότερα από τούς  άλλους. Υπέβαλε, λοιπόν, ο άνθρωπος την σχετική αίτηση και πήρε τα κουπόνια του.  Όταν όμως πέρασε ο καιρός και ζήτησε τα νέα κουπόνια, του απήντησαν από την αρμοδία υπηρεσία ότι θα μπορούσε να τα πάρει μόνο αν παρουσίαζε πιστοποιητικό πού να βεβαιώνει ότι το πόδι του εξακολουθούσε  να...είναι  κομμένο !


Ένας  Άγγλος κτηνοτρόφος, εξ άλλου, θέλησε να στείλει δυο αγελάδες ράτσας  Σάφφολκ από αυτές πού ανέτρεφε στο κτήμα του, για να παρουσιασθούν σε μια κτηνοτροφική έκθεση στη Γαλλία. Η αρμοδία   υπηρεσία  απήντησε   στην αίτηση του, ότι του έδινε την άδεια, υπό την προϋπόθεση ότι στα κέρατα των αγελάδων θα καρφωνόταν από μια μικρή μπρούτζινη πινακίδα αναγνώρισης των  ζώων, για την επανεισαγωγή τους στην Αγγλία. Ας σημειωθεί, ότι οι αγελάδες της ράτσας Σάφφολκ, δεν έχουν κέρατα!
Τέλος, όταν η βάρκα ενός ερασιτέχνη ψαρά λύθηκε από το αγκυροβόλιο της στη Νότια Αγγλία και παρασύρθηκε  από τα ρεύματα πού την έβγαλαν σε μια γαλλική ακτή, ο ιδιοκτήτης της πήρε μια ειδοποίηση από τους Γάλλους, με την οποία τον πληροφορούσαν για την διάσωση της βάρκας και τού έλεγαν να φροντίσει να την παραλάβει. Άλλα για να γίνει  αυτό, χρειάστηκε να εξασφαλίσει ο άνθρωπος άδεια εισαγωγής από την αρμοδία αγγλική υπηρεσία. Και η αίτηση του απορρίφτηκε τρεις φορές από τα σοφά κεφάλια, για να προστατευτεί η αγγλική ναυπηγική βιομηχανία !

"ΡΟΜΑΝΤΖΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: