Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δήμητρας Σωτηριάδου : ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ




ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Της Δήμητρας Σωτηριάδου
Πόσο ελεύθερη είναι η φωνή και η πένα των δημοσιογράφων; Φαίνεται από το πόσο ελέγχουν και στριμώχνουν την κάθε μορφή εξουσίας στην υπηρεσία της κοινής γνώμης.
Στην " Ελευθεροτυπία" διαβάζω .....δεκαπέντε θέσεις κάτω από την περσινή κατάταξη βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» , στην ετήσια έρευνα για την ελευθερία του Τύπου, χάρη και στο μαύρο στη ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 180 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση το 2014 ενώ πέρυσι ήταν στην 84η.
Η ελευθερία του τύπου όπως φαίνεται, δεν υποχωρεί μόνο σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις...
Υποχωρεί και σε χώρες που επιχειρηματίες κινούν τα νήματα προς όφελός τους και αντικαθιστούν τους δημοσιογράφους σε υπαλλήλους τους. Η ελίτ του χρήματος, έχει μετατρέψει τους δημοσιογράφους σε διεκπεραιωτές και αυτό αποκαλύφθηκε το 2010,όταν επέβαλαν στη χώρα τα μνημόνια για χάρη της τρόικας. Οι νόμοι του Συντάγματος έγιναν κουρελόχαρτα και εάν υπήρχε ελεύθερη φωνή και ελεύθερη πένα δημοσιογράφων τότε η χώρα δεν θα επέλεγε το μονόδρομο προς την κόλαση.
Επιχειρηματίες δυστυχώς αντικαθιστούν και πολιτικούς ραμμένους στα μέτρα τους, και κυβερνήσεις...
Ειδικά για την Ελλάδα, τονίζεται (όπως διαβάζω στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) ότι υπήρξε σημείο καμπή στην ιστορία των Μέσων Ενημέρωσης ο Ιούνιος του 2013 όταν "ο πρωθυπουργός, στον αγώνα για την μείωση των δαπανών και υπό την πίεση της τρόικας πήρε την άνευ προηγουμένου απόφαση για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει την ΕΡΤ, τα τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα και τους πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς". Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι μετά από διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη δημιουργία νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Η χώρα βέβαια όπως γνωρίζουμε δεν είναι ελεύθερη, με τους δικούς της νόμους και τους φορείς της. Η τρόικα προσπαθεί να φτιάξει κράτος με τους δικούς της όρους .
Την ίδια ώρα που το μυαλό μου τριγυρνά στην παραπληροφόρηση των καθεστωτικών ΜΜΕ, βάσει εντολών της συγκυβέρνησης Ευάγγελου Σαμαρά, έρχεται η είδηση μέσω fb.
"Υποχρέωσαν την δημοσιογράφο Πόπη Χριστοδουλίδου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, να πάει στην ΓΑΔΑ, όπου της ζητήθηκε να κατεβάσει ανάρτηση είδησης από ιστολόγιο, σχετικά με τη φύλαξη στόχων από βατραχανθρώπους του Λιμενικού. Η Πόπη Χριστοδουλίδου απειλήθηκε ανοιχτά, ότι αν δεν κατεβάσει την είδηση, θα παραπεμφθεί στα ποινικά δικαστήρια. Η ενοχλητική είδηση αφορούσε τη χρήση του Λιμενικού σώματος σε αποστολές φρούρησης πέρα από τις μέχρι τώρα αρμοδιότητές του (φυλακές κλπ.)..... Έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν δημοσιογράφο της οποίας οι πηγές είναι η... Εφημερίδα της Κυβέρνησης, λες και πρόκειται για κρατικό μυστικό, ό,τι δημοσιεύεται εκεί".
Καταλύεται ή όχι κάθε ελευθερία;;;;;;
Εννοείται ότι είμαστε με όσες "ελεύθερες" δημοσιογραφικές φωνές υπάρχουν.

FACEBOOK /Seisachtheia


Δεν υπάρχουν σχόλια: