Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Κατοχικό διοικητικό παράλογο και ο Δήμος της Πρωτευούσης!




Κατοχικό διοικητικό παράλογο και ο Δήμος της Πρωτευούσης!
Τα καμώματα της κυβέρνησης Τσολάκογλου και συνεργατών της
Από τον Ελευθέριο Σκιαδά
elskiadas@dimokratianews.gr
Μόνον όταν γραφτεί, με την απαραίτητη επιμέλεια και τεκμηρίωση, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πάσης φύσεως Αρχών κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θα γνωρίζουμε την πραγματικότητα και εκείνους που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές επί της ουσίας και εις βάρος των υπόλοιπων Ελλήνων. Ως παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Δήμος Πρωτευούσης, ο οποίος, λειτούργησε μόνον έναν χρόνο, από τον Αύγουστο του 1942 έως τον Σεπτέμβριο του 1943, «καπέλωσε» οκτώ οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατασπατάλησε τους πόρους τους και ποτέ κανείς δεν λογοδότησε για τις πράξεις αυτές. Ήταν μία ευφυής κίνηση των Αρχών Κατοχής και των συνεργατών τους, ώστε με νομιμοφάνεια να βάλουν στο χέρι τους ελάχιστους πόρους δήμων και κοινοτήτων της Αττικής, να εισπράξουν απίστευτα δάνεια εν μέσω Κατοχής και να ανταμείψουν με παχυλούς μισθούς τους -ευτυχώς ελάχιστους- εξωνημένους Έλληνες που συνεργάστηκαν μαζί τους.
Σε όσα αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα μας (26 Οκτωβρίου 2012), προσθέτουμε ότι με νομοθετικό διάταγμα που υπογράφτηκε τον Αύγουστο 1942  ιδρύθηκε ο Δήμος Πρωτευούσης. Ουσιαστικά αλλά όχι τυπικά κατάργησε τον Δήμο Αθηναίων και τους Δήμους Καλλιθέας, Περιστερίου, Βύρωνος, Νέας Ιωνίας και Καισαριανής, καθώς και τις Κοινότητες Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνος. Αυτοί οι οργανισμοί  διατήρησαν, υποτίθεται, την αυτοτέλεια τους, αλλά υπό έναν ενιαίο οργανισμό, που πήρε το όνομα Δήμος Πρωτευούσης. Σε αυτό το διοικητικό σχήμα προίστατο ο δήμαρχος Αθηναίων -ήταν ο Αγγελος  Γεωργάτος-, ο οποίος ονομαζόταν πλέον και δήμαρχος Πρωτευούσης στα πρότυπα προφανώς της Διοικήσεως Πρωτευούσης, την οποία είχαν σπεύσει από την  πρώτη στιγμή να καταργήσουν οι κατοχικές Αρχές.
Το νέο σχήμα αναλάμβαναν να διοικήσουν οι διορισμένοι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, οι οποίοι αποτελούσαν το δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτό το διοικητικό εγχείρημα θα μπορούσε να είναι ένας πρόδρομος των πολυσυζητημένων μητροπολιτικών δήμων. Αλλά η πραγματικότητα είναι θλιβερή. Ο εν λόγω Δήμος Πρωτευούσης, αφού άντλησε από τα ταμεία των δήμων ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε και κατασπατάλησε ακόμη και τμήματα της ακίνητης περιουσίας τους, στη συνέχεια φρόντισε, υποθηκεύοντας περιουσίες των δήμων και των κοινοτήτων, να συνάψει δάνεια και πολυετείς συμβάσεις να προβεί σε παράνομους συμβιβασμούς και αφέσεις χρεών, και να διαθέσει χρήματα για έργα που δεν έγιναν ποτέ. Τα πάντα είχαν αφεθεί στα χέρια του πανίσχυρου δημάρχου Πρωτευούσης. Μόνος του αποφάσιζε για τα πάσης φύσεως έργα και προμήθειες.
Η αυθαίρετη λειτουργία με υπαλλήλους των ΟΤΑ!
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ εξάμβλωμα λειτούργησε με υπαλλήλους τους οποίους απέσπασε αυθαίρετα από τους υπόλοιπους ΟΤΑ, εξέδωσε χιλιάδες αποφάσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι υλοποιήθηκαν, και προτού τελειώσει άδοξα την ύπαρξη του, κατόρθωσε να βάλει χέρι ακόμη και σε κληροδοτήματα. Κυρίως για τα δάνεια που λήφθηκαν δεν δόθηκε ποτέ λογαριασμός, αφού ο δήμαρχος Πρωτευούσης αντικαθιστούσε τον νομάρχη και ασκούσε τον έλεγχο της  διοικήσεως του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή του εαυτού του. Όταν ανέλαβε ο επίσης  κατοχικός  πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης, έσπευσε να καταργήσει το διοικητικό αυτό εξάμβλωμα, τον Σεπτέμβριο του 1943, αφήνοντας ωστόσο στη θέση του δημάρχου Αθηναίων τον Αγγ. Γεωργάτο. Οι εκκρεμότητες έκλεισαν βιαστικά, τα αρχεία καταστράφηκαν, οι υποθέσεις μεταβιβάστηκαν στη Νομαρχία Αττικής και Βοιωτίας και δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος. Ο Δήμος Αθηναίων ανέκτησε τη διοικητική του υπόσταση, αλλά η περίπτωση καταγράφηκε στη διεθνή βιβλιογραφία ως μοναδικό και παγκόσμιο παράδειγμα του πλήρους εξευτελισμού της διοίκησης.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
23/1/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: