Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΖΕΛΟΥ : Οι ευρωεκλογές, πηγή σημαντικών εξελίξεων




Οι ευρωεκλογές, πηγή σημαντικών εξελίξεων
Όλο και πλησιάζουμε περισσότερο στη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των εκλογών ανάδειξης των δημοτικών οργάνων και τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία που έχουν αυτές οι διπλές εκλογές. Σημασία γιατί είναι ενδεχόμενο, με σφοδρή πιθανότητα, τα εκλογικά αποτελέσματα να οδηγήσουν σε σοβαρότατες πολιτικές εξελίξεις.
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΖΕΛΟΥ
Η νευρικότητα, για να μην πούμε η απόγνωση των κομματικών επιτελείων των δύο μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που συναπαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση είναι εμφανής και κρίνεται από τις σπαστικές κινήσεις τους. Αντιλαμβάνονται ότι κατεβαίνουν στις εκλογές εντελώς «γυμνοί» και χωρίς πείθοντα επιχειρήματα. Φαίνεται ότι στα κομματικά επιτελεία των δύο κυβερνητικών κομμάτων κυριαρχεί η γνώμη ότι στις εκλογές πρέπει να προβληθεί το φιλοευρωπαϊκό τους προφίλ. Και να κληθεί ο λαός να διαλέξει μεταξύ ΕΕ - Ευρωζώνης και χάους. Για ποια όμως ΕΕ θα μας μιλήσουν; Για την ΕΕ του νεοφιλελευθερισμού; Για την ΕΕ της διαπλοκής με το μεγάλο κεφάλαιο; Για την ΕΕ της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών; Για την ΕΕ της υψηλής ανεργίας, της σκληρής λιτότητας, της φτωχοποίησης, της ύφεσης και της κοινωνικής κατάρρευσης; Αυτή την ΕΕ θα κληθεί να υποστηρίξει ο ελληνικός λαός. Το σενάριο αυτό δεν περπατάει. Η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν συγκινούν πλέον τους λαούς των κρατών - μελών, καθώς έχουν καταστεί δεκανίκια ενός αντιλαϊκού και διεφθαρμένου νεοφιλελεύθερου συστήματος, που επιστρατεύει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποφύγει την κατάρρευση. Οι ευρωεκλογές και οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης της φετινής άνοιξης παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και για το λόγο αυτό θα διεξαχθούν με πείσμα, με πολλά ψευτοδιλήμματα για παραπλάνηση του εκλογικού σώματος και με πολλή λάσπη εναντίον των αντιπάλων. Το ενδιαφέρον των εκλογών αυτών πηγάζει κυρίως από τα παρακάτω.
α) Από το γεγονός ότι αν ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ -ΠΑΣΟΚ κερδίσει την πλειοψηφία, αυτό σίγουρα θα σημάνει και παράταση του βίου της κυβέρνησης μέχρι ίσως το 2016 που συμπληρώνεται η 4ετία. Και ασφαλώς τα αντιλαϊκά μέτρα που θα λάβει θα είναι πολλά και σκληρά. Η «τρόικα» θα σκληρύνει την στάση της απέναντι στη χώρα μας και φυσικά δικαιολογημένα, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα ερμηνευτεί και σαν δικαίωση της συνταγής που εφαρμόστηκε την οποίαν ενέκρινε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός ηττηθεί αυτό θα σημάνει και την πολιτική του κατάρρευση και την καταδίκη της νεοφιλελεύθερης συνταγής, που με τόσο φανατισμό και αναλγησία εφάρμοσε τα δύο τελευταία χρόνια, που το τιμόνι της χώρας το πήρε στα χέρια της η ΝΔ, έστω και τυπικά και απογυμνωμένη από εξουσία. Στην περίπτωση αυτή οι εξελίξει, πολιτικές και οικονομικές, θα είναι ραγδαίες και έντονα ριζοσπαστικές. Και προσωπικά φρονούμε ότι η συμπεριφορά της ΕΕ και της Ευρωζώνης απέναντι στη χώρα μας θα μεταβληθεί ριζικά. Και οι δανειστές μας για να μην χάσουν την Ελλάδα πιθανόν θα ακολουθήσουν, εξ ανάγκης βέβαια, ηπιότερη στάση.
β) Η ΝΔ έχουμε την γνώμη ότι θα δώσει μεγάλη μάχη στις ευρωεκλογές, όχι για να αποφύγει την ήττα, που φαίνεται να είναι σίγουρη, αλλά για να αποφύγει τον εξευτελισμό και την πολιτική της εξαφάνιση. Και όλη της η προεκλογική εκστρατεία θα στηριχθεί στα ψέματα και στα διλήμματα. Ήδη από καιρό, σχεδόν καθημερινά, διατυμπανίζει η κυβέρνηση ψεύτικες επιτυχίες των μνημονιακών μέτρων που έστω και άθελα της εφάρμοσε. Και τούτο για να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη από την «τρόικα». Τα φαινόμενα αυτά της παρουσίασης ψευδών επιτυχιών ασφαλώς θα πολλαπλασιαστούν κατά την προεκλογική περίοδο. Πέρα από τα ψευδεπίγραφα «επιτυχή» μνημονιακά μέτρα, θα έχουμε και έξαρση των δικαστικών ερευνών για την «ανακάλυψη ενόχων». Η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος είναι υποχρέωση της Δικαιοσύνης. Και κανένας δεν μπορεί να έχει έστω και την παραμικρή επιφύλαξη. Εκείνο που μας προβληματίζει είναι το γεγονός ότι όλοι οι διαχειριστές δημοσίου χρήματος είναι στενά συνδεδεμένοι (κομματικά και φιλικά) με ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, στα οποία οφείλεται η τοποθέτηση τους στο όποιο πόστο κατέχουν. Μπορεί η κυβέρνηση να κατευθύνει τις έρευνες των ελεγκτικών υπηρεσιών για ορισμένα πρόσωπα συνδεόμενα και υποστηριζόμενα από αντιπάλους. Και στη συνέχεια οι ύποπτοι παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η Δικαιοσύνη φυσικά θα επιτελέσει το καθήκον της και θα προχωρήσει την έρευνα. Εσχάτως διαπιστώνουμε έξαρση της δραστηριότητας των δικαστικών αρχών στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Αυτή η δραστηριότητα είναι απαραίτητη, επωφελής για την ελληνική κοινωνία και ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Προσωπικά τρέφουμε απόλυτο σεβασμό στην αντικειμενικότητα, στην αμεροληψία και στην ορθή κρίση των δικαστικών λειτουργών. Αυτό το κάστρο, το κάστρο της Δικαιοσύνης, πρέπει να μείνει απόρθητο, γιατί στη χώρα μας αποτελεί «όαση εν τη ερήμω». Και οι πολιτικοί μας θα πρέπει να μην το αναμείξουν στην προεκλογική λαίλαπα των μελλοντικών εκλογικών αναμετρήσεων. Ο σεβασμός προς την Δικαιοσύνη είναι καθήκον όλων μας. Πάντως είναι ανάγκη τα κομματικά επιτελεία όλων των κομμάτων να κατανοήσουν ότι οι προεκλογικοί αγώνες πρέπει να γίνονται μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και με καθαρούς όρους, χωρίς βιαιότητες και ψευδολογίες σε βάρος των αντιπάλων. Οι καθαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι τρανή απόδειξη σοβαρής πολιτικής κουλτούρας. Αυτά προς το παρόν.
γ) Έχουμε τη γνώμη ότι έμμεσα, με τις ευρωεκλογές και την πολιτική στήριξη της δυάδας Σαμαρά - Βενιζέλου, συνδέεται και μια προσπάθεια της κυβέρνησης της Γερμανίας να δημιουργηθεί σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ μια επιχειρηματική ελίτ από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες φιλικά προσκείμενους στη Γερμανία και στις επιδιώξεις της να πετύχει «γερμανοποίηση» ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την τελευταία κυρίως διετία πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο πολύ γνωστός μας Σόιμπλε, συνεχώς συνιστούσαν στην ελληνική κυβέρνηση να χτυπήσει την μεγάλη φοροδιαφυγή και την εκροή σημαντικών κεφαλαίων των ελλήνων ισχυρών επιχειρηματιών. Βέβαια αυτά δεν τα έλεγαν από ενδιαφέρον υπέρ του ελληνικού λαού, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια των Γερμανών και των δορυφόρων τους να χτυπήσουν τη σημερινή επιχειρηματική ελίτ σε όποια κράτη δεν είναι φιλικά στην υποστήριξη της γερμανικής οικονομίας. Αυτή είναι η προσωπική μας εκτίμηση. Και έχουμε τη γνώμη ότι τώρα με την ευκαιρία των ευρωεκλογών και της στήριξης  των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, η κ. Μέρκελ θα απαιτήσει τη διάλυση και στη χώρα μας της σημερινής επιχειρηματικής ελίτ, για να συγκροτηθεί η νέα φιλογερμανική. Και βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς θα καταφέρει να διασώσει ορισμένους πιστούς υποστηριχτές της, όμως οι υπόλοιποι που θα βρεθούν ακάλυπτοι από πολιτική άποψη θα χτυπηθούν. Γι' αυτό οι διώξεις επιχειρηματιών θα πρέπει να γίνονται εφόσον υπάρχουν πείθοντα στοιχεία ενοχής. Αυτή είναι η προσωπική μας άποψη.
 δ) Υπάρχει και μια άλλη διάσταση των προσεχών ευρωεκλογών: η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Ο κ. Τσίπρας, όπως είναι γνωστό είναι κοινός υποψήφιος της Αριστεράς. Αυτό είναι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και στον Σαμαρά ειδικά, καθώς θα πρέπει να λάβει θέση υπέρ ή κατά της προτίμησης του Τσίπρα από τους οπαδούς της ΝΔ. Ο Σαμαράς δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει τον έλληνα υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν κα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα ενός άλλου (δεξιού) υποψήφιου, όσο ισχυρή προσωπικότητα και αν είναι. Αν από τη ΝΔ υποστηριχθεί η υποψηφιότητα Τσίπρα αυτό θα δυσαρεστήσει αφάνταστα την Ευρωπαϊκή Δεξιά. Και  εδώ θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι σαν  Έλληνας έκανε το καθήκον του. Ενώ εάν ταχθεί εναντίον της υποψηφιότητας Τσίπρα θα εισπράξει πολλά αρνητικά σχόλια καθόλου τιμητικά από δικούς μας κα ξένους. Όσες κατηγορίες κα να εκτοξεύσει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κα του Τσίπρα η δυάδα Σαμαρά - Βενιζέλου πέφτουν στο κενό, Και καθώς φαίνεται, οι σημερινοί νομείς της εξουσίας έχουν την πρόθεση να ρίξουν πολλή λάσπη στους πολιτικούς αντιπάλους τους. Ήδη κυκλοφόρησαν τη δήλωση Τσίπρα ότι είναι άθεος, ενώ αυτοί είναι άκρως θρησκευόμενοι και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των φτωχών πολιτών. Σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε την πολιτική κουλτούρα των κομμάτων της χώρας μας.
 Όλα όσα αναφέραμε σήμερα νομίζω ότι αποδεικνύουν την ξεχωριστή σημασία των προσεχών ευρωεκλογών. Ειδικά για τη χώρα μας παρουσιάζουν τεράστια σπουδαιότητα και οι ψηφοφόροι καλούνται με σοβαρότητα να ζυγίσουν σε ποιο κόμμα θα δείξουν την εμπιστοσύνη τους. Το πολιτικό μας σύστημα και οι θεσμοί του αρκετά έχουν φθαρεί με τα καμώματα των πολιτικών μας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα της αναγέννησης του, με την ένταξη στο σύστημα ηθικών προσώπων, με αγάπη προς την πατρίδα και προς τον λαό της Ελλάδος. Αυτοί θα είναι οι άξιοι της πατρίδας!
Πρέπει να εξαφανίζονται από την πολιτική σκηνή όσοι δείχνουν αδιαφορία για τα προβλήματα του λαού. Δεν έχουν θέση όσοι πλουτίζουν με την ενασχόληση τους με την πολιτική. Πρέπει επιτέλους κα ο εργαζόμενος λαός να αποκτήσει τους δικούς του ηγέτες. Αυτούς που θα γνωρίζουν τα προβλήματα κα θα αγωνίζονται γη την επίλυση τους.
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: