Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ : ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ





Οι προωθούμενες από τη Ν .Δ. διατάξεις προκρίνουν βαρύτερες «καμπάνες» για τη δημόσια υποκίνηση βίας έναντι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.


ΧΡ. ΧΑΤΖΗΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
xxatzhiordanoglou@e-typos.com

Κοινά σημεία, αλλά και διαφορές ουσίας διακρίνουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αφενός της Ν.Δ. και αφετέρου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ, οι οποίες στοχεύουν στην καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και της ξενοφοβίας.

Η πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ. φιλοδοξεί να... φυσήξει αέρα ανανέωσης στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμος 927/1979). Παράλληλα, εισάγει νέες ρυθμίσεις, που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα η απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ ΔΕΥ (όπως την καθιέρωση ευθύνης νομικών προσώπων).

Το πράττει όμως με «ηπιότερο» τρόπο από εκείνον που επιχειρήθηκε διά του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, το οποίο είχε «μπλοκαριστεί» από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής με αιχμές περί προβληματικών από άποψης συνταγματικότητας διατάξεων.

Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ-ΑΡ. προχώρησαν σε ένα... ελαφρύ λίφτινγκ των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης προτού το καταθέσουν από κοινού στη Βουλή.

Μια βασική διαφορά των δύο προτάσεων νόμου αφορά στις προβλεπόμενες ποινές. Οι προωθούμενες από τη Ν.Δ. διατάξεις προκρίνουν βαρύτερες «καμπάνες» για τη δημόσια υποκίνηση βίας έναντι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Αντίθετα, προβλέπει λιγότερο «τσουχτερά» πρόστιμα και δεν απειλεί με «λουκέτο» τα νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε ρατσιστικές συμπεριφορές.

Ουσιαστική διαφοροποίηση σημειώνεται και ως προς την προσέγγιση πράξεων που σχετίζονται με το ρατσιστικό λόγο. Η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. εμμένει στην ποινικοποίηση του δημόσιου εγκωμιασμού εγκλημάτων γενοκτονίας, ναζισμού κλπ., ενώ η ΝΔ επιλέγει να τιμωρήσει την «επιδοκιμασία» ή την «υποτίμηση της σοβαρότητας» των επίμαχων εγκλημάτων. Και οι δύο πρωτοβουλίες εξαιρούν από την εφαρμογή των διατάξεων το κράτος και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Εφημερίδα: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: