Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΠΟΝΤΙΚΙ: Το Βατερλό της ελεγχόμενης τηλεοπτικής ενημέρωσης



Το Ποντίκι
Τηλεόραση: Το Βατερλό της ελεγχόμενης ενημέρωσης
 
Το λουκέτο στην ΕΡΤ, από το οποίο τα ιδιωτικά τηλεοπτικά συμφέροντα ανέμεναν κέρδη για τα δικά τους κανάλια, καταδεικνύει μια ακόμη σοβαρή επίπτωση για την οποία τα δημοσιογραφικά επιτελεία δεν θέλουν να μιλάνε. Την πλήρη απογύμνωση της τηλεοπτικής ενημέρωσης από την οποιαδήποτε επίφαση «αντικειμενικότητας» και «ουδετερότητας». Η απώλεια της άμεσα ελεγχόμενης από το πολιτικό σύστημα δημόσιας τηλεόρασης έβγαλε στη σέντρα την απόλυτα διαπλεκόμενη ενημέρωση των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει πλέον και από τα στοιχεία των ποσοτικών μετρήσεων τηλεθέασης της Nielsen. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι πως το τελευταίο διάστημα οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί καταγράφουν σε πανελλαδικό επίπεδο στην κατηγορία της Nielsen «λοιπά κανάλια» ποσοστά θεαματικότητας 18,8%! Με αυτό το μερίδιο βρίσκονται ήδη στη δεύτερη θέση επιλογής του τηλεοπτικού κοινού, κάτω από το Mega, που διατηρεί την πρωτιά με 21,7%, και πάνω από τον ΑΝΤ1, που έχει το 18% της μέσης εβδομαδιαίας τηλεθέασης.

Στην κατηγορία «λοιπά κανάλια» ανήκουν τα περιφερειακά κανάλια της χώρας και από αυτά, της Αττικής καταγράφουν την πιο σημαντική αύξηση των ποσοστών τηλεθέασής τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ενημερωτικές εκπομπές στο Kontra Channel σε ώρες τηλεοπτικού prime time καθημερινά έχουν πολλές φορές την πρώτη θέση τηλεθέασης. Το κανάλι του Ταύρου χωρίς ουσιαστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και μόνο με τις τρεις ενημερωτικές εκπομπές του παίρνει σχεδόν το 9% της ημερήσιας τηλεθέασης.

Το δεύτερο στοιχείο που δείχνει το Βατερλό της διαπλεκόμενης τηλεοπτικής ενημέρωσης είναι η ραγδαία πτώση των ποσοστών τηλεθέασης στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, με εξαίρεση τον ΣΚΑΪ. Χαρακτηριστικά μόνο την περασμένη εβδομάδα, με τις σημαντικές διεθνείς και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, στο κυρίαρχο Mega παρακολούθησαν το δελτίο ειδήσεων μόλις 516.566 τηλεθεατές. Γενικά μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ η ζώνη των βραδινών τηλεοπτικών ειδήσεων έχασε περί το ένα εκατομμύριο τηλεθεατές! Μοναδικός κερδισμένος των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, εμφανίζεται ο ΣΚΑΪ. Το κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου, που πρωτοστάτησε στο λουκέτο της ΕΡΤ, διπλασίασε τη θεαματικότητα σε μέσο όρο στο 12,4% και στο δελτίο ειδήσεων στο 16,5%. Με τα νούμερα αυτά, αποδεικνύεται τελικά ποιον ωφέλησε το «μαύρο» στις συχνότητες της ΕΡΤ.

Από τη μια παρατηρείται μια σοβαρή μετατόπιση του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο αναζητά εναγωνίως την αντικυβερνητική, αντιμνημονιακή ενημέρωση και επιλέγει τα περιφερειακά μικρά κανάλια για ειδήσεις και πληροφόρηση. Και από την άλλη γίνεται αγώνας δρόμου για το ποιο ιδιωτικό κανάλι θα κερδίσει τα λάφυρα της κρατικής - κυβερνητικής ενημέρωσης.

http://topontiki.gr/article/55056/Tileorasi-To-Baterlo-tis-elegxomenis-enimerosis

Δεν υπάρχουν σχόλια: