Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Bloomberg : «Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια».

 
Αυτό που πολλοί υποψιάζονται, ότι πίσω από την δήθεν ευφορία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δεν δικαιολογείται από κανένα στοιχείο - το αντίθετο μάλιστα- βρίσκεται ένα παιχνίδι αγοραπωλησιών ομολόγων από μεγάλους οίκους, όπως είναι η Goldman Sachs, επιβεβαιώνει άρθρο του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια».

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι την περασμένη Τετάρτη, 15 Μαΐου, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας. Είναι φανερό ότι κάποιοι "ξεφορτώνονται" σε υψηλές τιμές ελληνικά ομόλογα που τα είχαν αγοράσει πέρσι τέτοια εποχή αντί 10-15 σεντς.

Σημειώνει επίσης το Bloοmberg: Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B- (από τη βαθμίδα CCC). Αν και είναι ακόμη έξι βαθμίδες κάτω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης, η αναβάθμιση προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι που είδαμε στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης. Υπήρξε επίσης κάποιο ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, προσθέτει.

Όμως όλα αυτά, καθώς και τα θετικά σχόλια που ξαφνικά διαδέχθηκαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων, είναι δύσκολο να αντιστοιχηθούν με τα θεμελιώδη άκρως αρνητικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα μικρότερη από ό,τι ήταν το 2005, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008! Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,2% το 2013, κάτι που θεωρεί πολύ αισιόδοξο η αρθρογράφος, δεδομένου ότι η μείωση στο πρώτο τρίμηνο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και το πιθανότερη είναι ότι η ύφεση θα κλείσει επάνω από το 5%..

Η κ. Γκριν θεωρεί ουτοπικό τον στόχο για ύφεση 4,2% εφέτος, σημειώνοντας ότι τα κερδοσκοπικά hedge funds επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα κατευθύνοντας το παιχνίδι στην αγορά ομολόγων, αλλά οι επενδύσεις τους στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Εκτός από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις -που υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους- το επενδυτικό ταμείο Third Point ανακοίνωσε μία επένδυση 60 εκατ. ευρώ σε ελληνική ενεργειακή επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται, αναφέρει η αρθρογράφος για μικρά ποσά για να μπορέσουν να κινητοποιήσουν την ανάπτυξη σε όλη την οικονομία.

Η ίδια σημειώνει ότι αν και οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί σύντομα, αντιμετωπίζουν έναν μακρύ δρόμο πριν εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Θεωρεί επίσης ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό λόγω της γραφειοκρατίας και του ασταθούς ρυθμιστικού πλαισίου. 

Η αρθρογράφος σημειώνει τέλος ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισορροπία που διατήρησε η Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο μπορεί να δοκιμασθεί αργότερα φέτος, όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 και ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα.

Επί της ουσίας περιγράφεται αυτό που οι γνωρίζοντες έχουν αντιληφθεί: Η κατάσταση σε ότι αφορά τα θεμελιώδη μεγάθη της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από πέρσι και όταν έρχεται η ώρα των αριθμών, όπως π.χ. το ποσοστό της ύφεσης, γίνονται τα αποκαλυπτήρια. Από πίσω όμως βρίσκεται ένα τεράστιο παιχνίδι των εταιρειών διαχείρισης ομολόγων που έχουν αγοράσει στην δευτερογενή σχεδόν τζάμπα τα ελληνικά ομόλογα και τώρα θησαυρίζουν φτιάχνοντας κλίμα και πουλώντας τα, 3-4 φορές επάνω από όσο τα είχαν αγοράσει. 

Κρίσιμο ρόλο σε αυτό παίζει ο οικονομικός Τύπος των δυτικών ο οποίος είναι "εν τη παλάμει βοήσωμεν", κανονικά. Άλλωστε παίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια στο θέμα αυτό. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια διαδικασία που συνέβαινε και ενώ η Ελλάδα πήγαινε για "φούντο" το 2010, αλλά από την ανάποδη. 

Αυτό δεν τους εμποδίζει τον Δεκέμβριο να βγάζουν την Ελλάδα από το ευρώ και τον Μάϊο να αναπαραγάγουν ένα κλίμα αισιοδοξίας που είναι κυριολεκτικά τρελό.

Επενδύσεις σοβαρές δεν υπάρχουν, η ανεργία είναι στα ύψη, τα περί Κίνας είναι καλά μέχρι να τελειώσει το ταξίδι και να σβήσουν τα φώτα, 450.000 ελληνικές οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος, η ρευστότητα είναι καθαρά εισαγόμενη οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και δανείζονται από τον ΕΛΑ και το ΤΧΣ. Αυτό λέγεται "καλή πορεία της οικονομίας".

Τώρα παίζουν το παιχνίδι της ανύπαρκτης βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Γιατί όταν ξεφορτώσουν από τα φθηνά ομόλογα θα θέλουν πάλι να αγοράσουν φθηνά και θα πρέπει να πέσει η αξία τους...

 ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : 

 "Το ξεπούλημα κερδοφόρων οργανισμών δεν είναι επένδυση"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Μιλώντας σε συγκέντρωση συνταξιούχων υποστήριξε ότι «μας λένε ανερυθρίαστα ότι βγαίνουμε από την κρίση την ώρα που όλη η Ευρώπη μπαίνει όλο και πιο βαθιά».

«Το ξεπούλημα, η αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας κερδοφόρων οργανισμών, δε συνιστά επενδύσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Παράλληλα, ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: