Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Εχθρός της Ευρώπης η... Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης δεν είναι άλλος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία έρευνας του αμερικανικού think tank, Pew Research Center, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων λιτότητας.

του Χρήστου Στασινόπουλου
 
Στην έρευνα του αμερικανικού think tank επισημαίνεται ότι η ρήξη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν αφορά πλέον μόνο την πολιτική ηγεσία και τις οικονομικές ελίτ, αλλά και οι πολίτες των δύο χωρών έχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για την κατάσταση στην οικονομία και τους θεσμούς της ΕΕ
Σύμφωνα με την έρευνα από τους 7.600 Ευρωπαίους από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα και Τσεχία), που απάντησαν στις ερωτήσεις του Pew, μόλις το 45% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε να στηρίζει την Ενωση εν αντιθέσει με πέρυσι που το ίδιο ποσοστό έφτανε το 60%.

Πέραν τούτου ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα επιμέρους συμπεράσματα από πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούσαν την οικονομία, τις σχέσεις των κρατών-μελών και τη δημόσια εικόνα των ηγετών.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Pew: «Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις που διαλύουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, απομακρύνοντας τους Γάλλους από τους Γερμανούς και τους Γερμανούς από όλους τους άλλους. Η προσπάθεια τον τελευταίο μισό αιώνα να δημιουργηθεί μία πιο ενωμένη Ευρώπη είναι πλέον το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης του ευρώ. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει πλέον ιδιαίτερα κακή φήμη σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης».
Η Γαλλία είναι η χώρα που η απογοήτευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση μεταδίδεται και εξαπλώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό.

Οι Γάλλοι στις απαντήσεις τους για την οικονομία, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρίσκονται πιο κοντά στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (που ήδη εμφανίζονται να έχουν απογοητευτεί σε μεγάλο βαθμό από την αντιμετώπιση της κρίσης και την ΕΕ), αφού το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομία δεν λειτουργεί σωστά.

Τα ποσοστά

Συνολικά το 77% των Γάλλων θεωρεί ότι η οικονομική ενσωμάτωση έχει κάνει τα πράγματα για τη Γαλλία χειρότερα, ενώ το 58% έχει κακή εντύπωση για τους θεσμούς της Ενωσης.

Οι μόνοι Ευρωπαίοι που έχουν θετική εικόνα για την οικονομία και δηλώνουν ευχαριστημένοι από την κατάσταση στην Ενωση είναι οι Γερμανοί πολίτες.

Το γεγονός ότι περίπου το 75%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, θεωρεί την οικονομική κατάστασή τους καλή ή αρκετά καλή καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ανθρώπους που υπογράφουν την έρευνα, ότι «οι Γερμανοί ζουν σε άλλη ήπειρο ή καλύτερα σε άλλον πλανήτη».

Σύμφωνα με ειδικό άρθρο του πρακτορείου Reuters, η σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία δεν είναι ότι έχει απλώς χαλάσει σε επίπεδο ηγεσίας και οικονομικής ελίτ, αλλά ότι οι πολίτες των δύο χωρών έχουν τελείως διαφορετική άποψη για την ίδια την αξία του ευρωπαϊκού προγράμματος.

http://www.inews.gr / ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: