Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Οι κομπίνες με τα βενζινάδικα

Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας | @mosxovas

gas station        

Σταμάτησα προχθές να βάλω βενζίνη και να πλύνω τη μοτοσυκλέτα μου, σε ένα πρατήριο στο Παγκράτι.
Παρότι «ακριβός» στην τιμή του (1,699 το λίτρο της αμόλυβδης), όποτε περνάω από εκεί, τον προτιμώ, γιατί το προσωπικό και ο ιδιοκτήτης είναι ιδιαίτερα φιλικοί.
Δεν ήμουν και από τους τύπους που θα ψάξουν όλη την Αθήνα για φθηνή βενζίνη, αλλά τώρα που οι καιροί ζόρισαν, δεν κρύβω ότι κοιτάω πρώτα την τιμή στην ταμπέλα κάθε πρατηρίου και συχνά επιλέγω τον «φθηνότερο».
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Χμ, για να δούμε.
Όσο περίμενα να πλυθεί η μηχανή, πιάσαμε ψιλοκουβεντούλα με τον ιδιοκτήτη. Για την κατάσταση, πως τα φέρνει βόλτα ο κόσμος. Φυσικά πήγε το θέμα μας και στην τιμή των πρατηριούχων.
«Έλα εδώ» μου λέει, «μόλις παρέλαβα, δες τα τιμολόγια, με τις εκπτώσεις με όλα. Πάρε και κομπιουτεράκι και κάνε τους υπολογισμούς σου και μετά τα λέμε». Θα δεις ότι εγώ παίρνω – με εκπτώσεις, με ΦΠΑ 23% και τα σχετικά -, τελική τιμή 1,485 και πουλάω 1,699».
«Δε χρειάζεται» του λέω. «Όχι, θέλω να τα δεις, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι δεν μιλάτε γι’ αυτά» επιμένει.
Απροετοίμαστος δεν ήμουν, γιατί είχα διαβάσει ότι 1 στα 5 πρατήρια πωλούν νοθευμένη βενζίνη. Αλλά και πάλι….
Παίρνω λοιπόν κι εγώ – για να υπερασπισθώ την επαγγελματική μου τιμή πρωτίστως – τα χαρτιά και κοιτάζω.
Βλέπω, κάνω υπολογισμούς, βγαίνουν όσα λέει.
«Πως εξηγείς λοιπόν εσύ ότι κάποιοι κομπιναδόροι πρατηριούχοι – που δυστυχώς δυσφημούν εμάς τους υπόλοιπους – πουλάνε ΚΑΤΩ από την τιμή που πουλάει το διυλιστήριο στις εταιρείες;».
«Εσύ τι λες;» ρωτάω.
«Μα είναι απλό, βάζουν νοθευμένο καύσιμο, πχ μεθανόλη».
«Για πες, για πες…».

fuel pumps 

«Η μεθανόλη, είναι παράγωγο βενζίνης, διογκώνει την ποσότητα, Εσύ νομίζεις ότι βάζοντας πχ 60-70 ευρώ φουλάρεις, αλλά στην πραγματικότητα σε κλέβουν. Πρέπει να κοιτάζεις τα λίτρα. Και επίσης τα χιλιόμετρα που σε βγάζει ένα ρεζερβουάρ. Αν π.χ συνήθως κάνεις με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ κανονικής βενζίνης 500 χιλιόμετρα, με ένα ρεζερβουάρ που θα έχει μέσα μεθανόλη θα κάνεις 350-400».
Τινάζομαι πάνω: «Τώρα που το λές, μια φορά πηγαίνοντας Θεσσαλονίκη (500 χλμ),φουλαρισμένος,  έμεινα έξω από την… Λάρισα (350 χλμ)» του διηγούμαι.
«Έβαλες 100% κάλπικη βενζίνη…» με κατακεραυνώνει.
Με κοιτάζει συγκαταβατικά και συνεχίζει: «Αν βάλεις μεθανόλη δεν φαίνεται αμέσως στο αυτοκίνητο. Για να πάθεις ζημιά πρέπει να κάνεις αρκετά χιλιόμετρα. Οπότε ο καταναλωτής θα κοιτάξει την τσέπη του πρώτα, θα βάλει στο φθηνότερο».
«Και γιατί δεν βάζετε στις ταμπέλες σας εκτός από την τιμή πώλησης και την τιμή αγοράς της βενζίνης; Ας βγει και το καθαρό ποσοστό κέρδους σας. Έτσι θα αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής ποιός είναι ο απατεώνας» του πετάω.
«Μα δεν είναι κρυφές οι τιμές! Όποιος θέλει μπαίνει στις ιστοσελίδες των εταιρειών που αναγράφουν πόσο πουλάνε. Και όλες πουλάνε στην ίδια τιμή» μου απαντά.

venzini diylisthrio

Προς επίρρωσιν, μόλις πήγα στο γραφείο μπήκα στο site της Γενικής Γραμματείας εμπορίου όπου δείχνει τις τιμές διυλιστηρίου. Επέλεξα την ίδια ημέρα, 21/5 και μου έβγαλε τα εξής ενδιαφέροντα:
Η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων είναι 1,286,760 ανά λίτρο.
Αν προσθέσεις και το 23% του ΦΠΑ η τελική τιμή που πουλάει το διυλιστήριο στις εταιρείες (προσοχή: Στις εταιρείες, όχι στους πρατηριούχους) είναι 1.582,7 ευρώ.
Προσθέσθε τώρα και το κέρδος της κάθε εταιρείας (EKO, BP, Avin, Shell, Aegean, Silk Oil κλπ κλπ).
Είναι προφανές, ως εκ τούτου, ότι ΚΑΝΕΙΣ πρατηριούχος ΔΕΝ μπορεί να πουλάει κάτω από αυτή την τιμή.
Κι όμως… θα έχετε διαπιστώσει «φθηνά» πρατήρια που πωλούν φθηνότερα.
Δηλαδή αυτοί δεν κερδίζουν;
Διατηρούν ανοικτό το βενζινάδικο, επιτελώντας κοινωνικό χρέος;
Δε Νομίζω Τάκη.
Άρα, κάτι άλλο κάνουν.
Άρα, μας πιάνουν Κώτσους, φίλε καταναλωτή.
Δες και μόνος σου:
Πρώτα η ημερομηνία: 21 Μαΐου 2013, ώρα αποστολής 14:30.

bp date


Δεύτερο καρέ: Η παραγγελία είναι BP Ultimate 95 Οκτανίων. «Βάλε να δείξεις και την έκπτωση που έχω και το ΦΠΑ (23%) για να έχεις πλήρη εικόνα» με παροτρύνει ο ιδιοκτήτης.

bp venzini ekptwsi

Τρίτη εικόνα: Τα λίτρα που παρήγγειλε, είναι 11.701
bp venzini
 
Τέταρτη φωτό: Η αξία πληρωμής: 17.119,08 ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνεται η έκπτωση (1.613,92 ευρώ) και ο ΦΠΑ 23% (3.566,19 ευρώ).

venzini timi


 Που σημαίνει ότι η τιμή που αγοράζει ο συγκεκριμένος πρατηριούχος τελικά (με εκπτώσεις και ΦΠΑ μαζί) είναι 1.485 ευρώ το λίτρο.
Αν προσθέσεις ένα λογικό περιθώριο κέρδους (0,214 ευρώ ανά λίτρο) ώστε να πληρωθεί για το ωράριο του, την επένδυση του, τους εργαζόμενους που απασχολεί κτλ (σε ελεύθερη αγορά ζούμε εξάλλου, διάβολε!) τότε δεν σου φαίνεται υπερβολικό το τελικό 1.699 που δίνεις για να αγοράσεις ως καταναλωτής τη βενζίνη.
Το πλύσιμο της μοτοσυκλέτας μου τελείωσε. Του ζητάω να φωτογραφίσω με το κινητό μου τα τιμολόγια για να γράψω ένα άρθρο.
«Μην ανησυχείς, θα κρύψω την επωνυμία» του λέω.
«Δεν κατάλαβες, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, είμαι επαγγελματίας. Πάρε τα πάντα: ΑΦΜ, όνομα, διεύθυνση, να δει ο κόσμος ότι δεν είναι αερολογίες και να έχει το νου του» μου λέει και επιμένει να τα φωτογραφήσω όλα. Όπως και έκανα. Τα παραθέτω και τα συμπεράσματα δικά σας…
bp venzini stoixeia
bp venzini 3






Δεν υπάρχουν σχόλια: