Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΘΙΒΕΤ : Μία εξέγερση που δεν έγινε πρωτοσέλιδο






Μία εξέγερση που δεν έγινε πρωτοσέλιδο

Στο Θιβέτ οι Κινέζοι πυροβολούν  τους διαδηλωτές αλλά η Δύση δεν... το ακούει

ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ, όπως λένε οι καθημερινές πληροφορίες, ο κινέζικος στρατός πυροβολεί τους διαδηλωτές, όπως στην Αίγυπτο ή τη Συρία. Κι εκεί οι κάτοικοι αυτοπυρπολούνται όπως στην περίπτωση του Τυνήσιου Βοκαζίζι που προκάλεσε με την πράξη του τον γενικό ξεσηκωμό και την πτώση του δικτάτορα Μππέν Αλι.

Στο Θιβέτ οι βουδιστές μοναχοί φτάνουν μάλιστα σε σημείο να αυτοπυρπολούνται Κι άρα να αυτοκτονούν, ξεπερνώντας την απαγόρευση της αυτοκτονίας από τη θρησκεία τους, για να κεντρίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη με το δράμα της πατρίδας τους. Παρ' όλα αυτά η Δύση, οι «δυνατοί», εκτός από κάποιες φραστικές παρεμβάσεις, σιωπούν. Γιατί δεν πρέπει να δυσαρεστηθεί η Κίνα. Δεν πρέπει να διαταραχθεί οικονομική και πολιτική σχέση μαζί της. Κι ακόμη, το Θιβέτ είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά, δεν είναι δίπλα μας και συνεπώς δεν ξεσηκώνει με τα βάσανα του εύκολα τις συγκινήσεις μας. Κι ας ονομάζουν οι κινέζικες εφημερίδες τους διαδηλωτές «συμμορίες» κι ας στέλνουν τους συλληφθέντες σε στρατόπεδα αναμόρφωσης, κι ας μιλούν για «κλίκα του Δαλάι Λάμα». Κι ας είναι η ηθική μας εναντίον όλων αυτών υποστηρίζοντας με μεγάλα λόγια ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να προστατεύεται από την άγρια, τυφλή βία. Τα στρατηγικά συμφέροντα κι η γεωγραφική απόσταση οδηγούν σε μία άδικη σιωπή που μοιάζει με διγλωσσία δικαιοσύνης, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος το πώς αντέδρασε η Δύση στην περίπτωση των αραβικών κρατών.

Αν υπήρχε βέβαια κάποιος οργανωμένος αντάρτικος στρατός Θιβετιανών ίσως να βόλευε γιατί μπορεί και να του έστελναν όπλα ή να εκπαίδευαν όπως στη Λιβύη τους αντάρτες. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει γιατί η βουδιστική θρησκεία απαγορεύει τη χρήση βίας. Στη συλλογή βουδιστικών αναλέκτων με τίτλο dhmmapada σημειώνεται ότι όλοι τρέμουν μπροστά στο μπαστούνι. Γι' αυτό, όταν ταυτιστούμε με τον «άλλον» από συμπάθεια «νιώθοντας ό,τι νιώθει» δεν θα σκοτώσουμε ούτε θα καλέσουμε για σκότωμα.

Η ΣΤΑΣΗ τους μας υποχρεώνει να σταθούμε απέναντι στην πανάρχαια ερώτηση για το αν θα επιλέξει κάποιος τη φυσική ή την ηθική δύναμη. Ο δικός μας ο Σωκράτης, ο Δυτικός «βουδιστής» λέει στον Γοργία του Πλάτωνα πως «είναι καλύτερα να 'σαι το θύμα παρά ο θύτης». Αν έχει δίκιο τότε ούτε τα κινέζικα όπλα ή βία, ούτε η διεθνής σιωπή θα νικήσουν. Γιατί όλα μπορείς να τα σκοτώσεις, όχι όμως την πνευματική δύναμη κι αντίσταση.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ
Καθηγητής Φιλοσοφίας 

στο Πανεπιστήμιο Στρατ Κόλετζ και Κρεαπόλ
στο Παρίσι. 
Συγγραφέας, εικαστικός.
Από την εφημερίδα "ΕΤ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: