Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ




Απ’ ακρη σ’ άκρη η Κρήτη μας
Έχει την ομορφιά της
Τα ήθη και τα έθιμα
Και την παλικαριά της



Το βάψιμο των αυγών


Τη Μ. Πέμπτη, κάθε οικοκυρά της οικογένειας βάφει τ' αυγά συνήθως κόκκινα, όπως είναι το έθιμο, αλλά και μ' άλλα χρώματα, όπως κίτρινα, πράσινα κλπ.

Τη βαφή δεν τη βγάζουν έξω να τη δει ο ήλιος ούτε και τη χύνουν όπου να 'ναι. Χρησιμοποιούν καινούργιο δοχείο για τη βαφή των αυγών. Πολλές γυναίκες κάνουν διάφορες παραστάσεις και όμορφα σχέδια πάνω στα βαμμένα αυγά.

Το πρώτο αυγό το βάφουν κάτω από το εικονοστάσι και συγκεκριμένα κάτω από το εικόνισμα της Παναγίας και του Χριστού. Αυτά τα αυγά πιστεύουν ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και γι' αυτό μ' αυτά σταυρώνουν τρεις φορές τους αρρώστους.

Όταν η γυναίκα βάφει τ' αυγά, τα ονοματίζει και λέει: Αυτό, το πρώτο, είναι για το Χριστό, το άλλο για το νοικοκύρη του σπιτιού κ.λπ. Έτσι κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του αυγό και αυτό θα τσουγκρίσει το βράδυ της Ανάστασης.

Όλα τ' αυγά που έβαψα είναι μελετημένα
τ' αφεντικου και του Χριστού είναι καλοβαμμένα.

Επειδή τ' αυγά που θα γεννήσουν οι κότες τη Μ. Πέμπτη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, τα ξεχωρίζουν, τα βάφουν και τα χρησιμοποιούν για το σταύρωμα των αρρώστων. Επίσης, φυλάσσουν τ' αυγά που θα γεννήσουν οι κότες τη Μ. Πέμπτη, για να τα τρώνε, όταν αρρωσταίνουν.

Τα τσόφλια αυτών των αυγών τα ρίχνουν στ' αμπέλι, για να δώσει περισσότερο καρπό ή τα θάβουν στη ρίζα κάποιου δέντρου που δε δίδει καρπούς για να καρπίσει.

Επίσης, μερικοί άντρες θάβουν στη μέση τ' αλωνιού ένα κόκκινο αυγό, αφού το βάλουν τρεις βραδιές ανάμεσα στα εικονίσματα να πάρει την ευλογία των αγίων, για να αποδίδουν περισσότερο καρπό τα στάχυα, όταν αλωνίζονται.

Από το βιβλίο του καθηγητή
κ. Βασίλη Χαραλαμπάκη
"ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"



Διαβάστε επίσης την ανάρτηση : 
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ (http://boraeinai.blogspot.gr/2009/04/blog-post_2842.html )
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: